PSD schimbă foaia? Aşa să fie oare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, joi, 1 martie, este aşteptat să sosească la Bucureşti dl. Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. La ora la care scriu eu acest comentariu se cunosc deja o seamă de amănunte referitoare la programul întâlnirilor pe care înaltul oficial le va avea în Capitala României.

Este, aşadar, cum nu se poate mai cert că dl. Timmermans se va duce la Parlament, iar acolo va avea o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor, dl. Liviu Nicolae Dragnea. Unul şi acelaşi cu preşedintele PSD, partidul care până mai ieri era cel mai înverşunat adversar al procurorului şef al DNA, d-na Laura Codruţa Kövesi. Se mai ştie, de asemenea, că dl. Timmermans se va întâlni şi cu membrii aşa-numitei Comisii Speciale, nimeni alta decât Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei“. Un organism cu un nume pompos care, în conformitate cu aritmetica parlamentară, este înţesat, musteşte de-a dreptul de pesedişti, dar şi de reprezentanţi ai ALDE. S-a confirmat, de asemenea, că dl. Timmermans va avea întrevederi atât cu d-na Laura Codruţa Kövesi cât şi cu dl. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

Cunoscut mai este şi amănuntul că dl. Franz Timmermans este un observator atent al evoluţiilor din România, al progreselor pe calea integrării europene înregistrate de ţara noastră, dar şi unul dintre cei mai constanţi şi mai duri critici ai tentativelor de siluire a legilor justiţiei la care s-au dedat din ianuarie 2017 încoace reprezentanţii puterii PSD-ALDE.

Prin prisma acestei informaţii mi se pare că se cuvine citită neaşteptata îndulcire a tonului mai marilor PSD în privinţa viitorului doamnei Laura Codruţa Kövesi în fruntea DNA. Oficialii europeni nutresc, după cum bine se ştie, o părere mai mult decât favorabilă în privinţa activităţii doamnei Kövesi. Sunt însă cu mult mai preocupaţi decât de destinul individual al d-nei Laura Codruţa Kövesi de ceea ce ar putea să se întâmple în cazul în care coaliţia aflată azi la guvernare va izbuti să plaseze o marionetă în fruntea acestui organism- cheie. Organism de a cărui creare şi bună funcţionare a fost condiţionată, între altele, admiterea României în Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, nu este deloc exclus ca dl. Dragnea&co să fi primit serioase avertismente în legătură cu posibile repercusiuni (sancţiuni, diminuarea/restricţionarea accesului la fondurile europene) ce se vor abate asupra ţării noastre în cazul în care nu factorul politic nu va înceta asaltul în vederea modificării în interes propriu a legilor justiţiei, îndeosebi a Codului Penal şi a Codului de procedură penală. Modificări făcute eminamente în vederea salvării pielii lor de perspectiva petrecerii viitorilor ani de viaţă în intimitatea nu tocmai agreabilă a închisorii.

Oricum am întoarce schimbarea de ton, în orice cheie am interpreta indiferenţa afişată de dl. Liviu Dragnea în privinţa revocării d-nei Kövesi de la şefia DNA, afirmarea mai mult decât bizară a independenţei totale de care s-ar bucura dl. ministru Tudorel Toader în această privinţă este nu doar spectaculoasă, ci suspectă cât cuprinde. Doamne, ce mare distanţă între strigătul disperat Tudorele, fă ceva!“ al d-lui Codrin Ştefănescu şi calmul olimpian afişat în ultimele zile de dl. Liviu Dragnea! Una şi aceeaşi persoană care până mai deunăzi ne prevenea că, asemenea repauzatului întru Domnul Corneliu Vadim Tudor, este vânat de toţi, că, ce mai tura-vura?, a îmbrăcat cămaşa morţii!

Ceva nu este deloc ok“ în privinţa acestei metamorfoze. Cine ştie cât de versatil, de cameleonic, de manipulator, de puţin cinstit, de inconsecvent în vorbe şi în fapte este dl. Liviu Nicolae Dragnea are toate motivele să fie cu ochii-n patru. Prea e mieros dl. Dragnea, prea e gata să-i ofere chiar un mărţisor doamnei Kövesi.

Toată această operaţiune bizară de îndulcire a tonului ce ar putea să conţină gânduri ascunse se impune coroborată cu o alta. Cu lansarea pe piaţă a zvonului că, la rându-i, şi preşedintele Klaus Iohannis ar fi schimbat foaia. Că e mai mult ca sigur că preşedintele va admite revocarea d-nei Kövesi. Marele brigand de presă şi fost locatar al închisorii, insul cu numele de Stănescu Roşca Sorin, plimbat ca sfintele moaşte pe la televiziuni (România tv, Antena 3 şi, desigur, tot mai decredibilizata şi aservita TVR 1 punea luni seara în circulaţie zvonul, la una dintre oficinele de dezinformare din coaliţia media aservită binomului PSD-ALDE , că pe biroul d-lui Iohannis s-ar afla deja plicul cu numele succesoarei d-na Kövesi. Trec acum peste faptul că, până şi cel mai inocent telespectator ştie că, dacă s-ar dovedi adevărată, o astfel de informaţie ar distruge orice urmă de credibilitate a preşedintelui României. Că i-ar submina, fără drept de apel, până şi cea mai mică şansă de izbândă în cazul în care ar dori să obţină un al doilea mandat la Cotroceni în alegerile de la sfârşitul anului 2019.

Se vede cu ochiul liber. S-a urzit sub ochii noştri o uriaşă acţiune de dezinformare. Ea reprezintă un indiciu cum nu se poate mai limpede că alianţa PSD-ALDE nu e deloc sigură pe situaţie. Că nu ştie ce decizie să ia. Că e foarte posibil să acţioneze sub imperiul resentimentului. Pentru a-şi face cheful ar putea recurge chiar la serviciile Curţii Constituţionale de la care se aşteaptă o decizie de natură să-l oblige pe preşedintele Iohannis să accepte demiterea d-nei Kövesi.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite