Prună: Avem un deficit de 9.500 de locuri în penitenciare, două penitenciare noi nu vor rezolva problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoltă la penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova

Cele două penitenciare noi, pe care Guvernul s-a angajat să le construiască, vor fi gata cam în şapte ani, însă ele nu vor rezolva problema suprapopulării, pentru că deficitul este 9.500 de locuri în acest moment, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a declarat la Conferinţa Naţională a Proiectului "Prison Litigation Network”, organizată de Asociaţia Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO, că Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) se confruntă cu probleme sistemice de vreo 20 de ani.

“S-au făcut nişte progrese, dar nu multe şi nu impresionante. (…) În momentul decembrie 2004, văzusem toate penitenciarele. Când am preluat acum mandatul, am sperat că s-au mai schimbat  unele lucruri şi m-am gândit că ar trebui să mai văd câteva penitenciare. Am văzut şase şi m-am oprit. De ce m-am oprit? Pentru că nu mi s-a părut că în aceşti 12 ani foarte multe lucruri ar fi fost făcute. Avem o problemă foarte gravă legată de suprapopulare şi condiţii precare: condiţii precare de igienă, de acces la serviciile medicale”, a spus ministrul.

Ea a amintit că România are foarte multe hotărâri CEDO care privesc condiţiile precare de detenţie şi că şi mai multe hotărâri, de ordinul miilor, sunt pe cale să ajungă la Curtea Europeană.

Raluca Prună a precizat că, în acest context, Curtea Europeană a decis că în cazul României trebuie să se dea o decizie pilot, iar Guvernul a promovat un memorandum prin care a cerut să i se dea să facă un plan de măsuri astfel încât să îmbunătăţească condiţiile.

“Guvernul a promovat acest memorandum, am trimis la CEDO poziţia noastră şi am adoptat un calendar de măsuri. Nu se va face lumină peste noapte. Sunt măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Pe termen lung, evident că este construcţia de penitenciare noi. Există bugetat un angajament al Guvernului pentru construcţia de două penitenciare noi, cu câte 1.000 de locuri fiecare, unul lângă Ploieşti, la Berceni, celălalt undeva în Moldova. Deci două penitenciare noi care vor asigura 2.000 de locuri noi de detenţie. Rezolvă asta problema? Nu, pentru că noi avem acum un deficit de 9.500 de locuri, dar trebuie să le facem pentru că pe termen lung acesta este angajamentul”, a declarant demnitarul.

Raluca Prună a mai spus că mai sunt discuţii şi pentru un al treilea penitenciar nou, care ar putea fi construit cu fonduri norvegiene, ceea ce ar mai însemna încă 1.000 de locuri.

“Deci presupunând că şi acolo reuşim, vom avea 3.000 de locuri noi dintr-un deficit de 9.500. Deci este evident că pe termen lung, adică într-o proiecţie de şapte ani, o să avem aceste penitenciare”, a mai spus Prună.

Ministrul Justiţiei vrea să crească alocaţia zilnică de hrană pentru deţinuţi

Alocaţia zilnică de hrană pentru deţinuţi ar putea fi majorată cu aproape 50 la sută, respectiv de la 3,5 lei, cât este în prezent, la 5 lei, a anunţat, marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a spus că după adoptarea regulamentului pentru aplicarea legii executării pedepselor a început să lucreze la elaborarea legislaţiei terţiare, în cadrul căreia va trebui să se discute şi despre alocaţia de hrană a deţinuţilor.

”Se spune mereu că un deţinut costă statul 100 de lei, mai mult decât un pacient sau un copil, numai că din 100 de lei, norma de hrană este de 3,5 lei pe zi. Şi atunci m-am gândit dacă nu putem face cumva să creştem norma de hrană şi avem nişte promisiuni, am făcut şi nişte proiecţii bugetare şi nu am să mă las până nu avem alocaţi cinci lei pe zi pentru norma de hrană a deţinuţilor”, a anunţat marţi ministrul Prună.

Aceasta a precizat că majorarea alocaţiei la cinci lei nu va însemna şi o creştere semnificativă a calităţii hranei.

Demnitarul a mai spus că a demarat şi operaţiunea “Curăţenie în penitenciare”, precizând că nu trebuie buget ca măcar să se încerce omorârea ploşniţelor care invadează penitenciarele româneşti.

“Bugetul ANP nu este cât ar trebui să fie, dar nu este un buget mic. Este un buget care, din păcate, este în situaţia multor instituţii din România: 80 la sută din bugetul unei instituţii înseamnă numai salarii şi îţi rămâne o diferenţă de maxim 20 la sută pentru ceea ce are de făcut instituţia respectivă. Nu transmit un mesaj că umblăm la salarizare, dar trebuie să încercăm să ne descurcăm ceva mai bine cu cei 20 la sută care ne rămân pentru a ne îndeplini atribuţiile”, a mai spus ministrul.

Prună: În iunie voi declanşa concursul pentru ocuparea posturilor de conducere din penitenciare, pentru mandate de patru ani

Concursul pentru ocuparea posturilor de conducere din penitenciare va fi declanşat în luna iunie, astfel încât oamenii să fie confirmaţi pe posturi în octombrie, pentru o perioadă de patru ani, a anunţat, marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, precizând că va introduce şi criteria de performanţă pentru aceste funcţii.

“În 2009 s-a schimbat legea şi s-a spus că la penitenciar nu poate fi în conducere decât cineva care provine din sistemul penitenciar. Cei mai mulţi şefi de penitenciare nu sunt confirmaţi pe post, au ceea ce se numeşte o împuternicire, deci ei depind de şeful cel mare, care, din două în două luni, semnează prelungirea împuternicirii. Deci dacă ai vrea să iei măsuri, e foarte greu, pentru că depind de conducerea la nivel central a ANP. Şi atunci, în luna iunie voi declanşa un concurs astfel încât toată lumea să îşi ocupe posturile pentru mandate de patru ani pe baza unor criterii de performanţă care să fie evaluate anual”, a spus demnitarul.

Prună a spus că posibilitatea legală pentru organizarea acestui concurs există de câţiva ani şi nu înţelege de ce nu s-a făcut acest lucru pentru a se asigura stabilitatea sistemului.

“Am început discuţiile cu conducerea ANP şi discutăm pe calendar. Ei ar fi vrut să înceapă mai târziu, în septembrie, dar asta ar fi însemnat ca procedura să se încheie în martie. Aşadar, eu vreau să declanşez consursul în luna iunie, astfel încât, în octombrie, să avem oamenii confirmaţi pe post”, a mai spus ministrul.

Raluca Prună a mai precizat că pentru ocuparea acestor posture nu se vor putea înscrie, spre exemplu, magistraţii, deşi înainte de 2009 acest lucru era posibil.

“Legea s-a modificat în 2009 şi condiţiile sunt date de lege, iar eu nu intenţionez să schimb absolut nimic din lege, intenţionez doar să o aplic. Mandatul va fi de patru ani, dar voi introduce criterii de performanţă. Nu voi depuncta pe cel care nu a avut nişte performanţe minime, în sensul că nimeni nu a ieşit la muncă de patru ani, dar aş vrea să îl premiez pe cel care va veni la concurs şi va spune că el a scos persoane aflate în maximă siguranţă la muncă”, a mai spus demnitarul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite