Profesoară de la Universitatea din Bucureşti: „Cazul din Caracal arată incapacitatea autorităţilor de a asigura drepturile fundamentale ale cetăţenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O profesoară universitară de la Universitatea din Bucureşti, Ionela Băluţă, a postat pe pagina sa de Facebook despre cum „combaterea violenţei împotriva femeilor este o obligaţie şi o prioritate a oricărui guvern, partid politic şi cetăţean”.

„Ieşim în stradă pentru un caz pentru care nu găsesc cuvinte de a-l cataloga. Au scris pe acest subiect colege şi prietene feministe care se luptă, de ani de zile, cu un sistem opac la problematica violenţei împotriva femeilor şi a egalităţii de gen. Da, ce s-a întâmplat la Caracal arată incapacitatea autorităţilor de a asigura unul din drepturile fundamentale ale cetăţenilor acestei ţări, înscris în Constituţie: "dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică" (art. 22)”, arată dascălul în postare. 

„Aş vrea să înţelegem, măcar în asemenea momente extreme, că pentru a preveni asemenea tragedii, pentru a asigura respectarea drepturilor constituţionale, tratarea în mod serios şi responsabil a violenţei împotriva femeilor este o obligaţie şi o prioritate a oricărui guvern, partid politic şi cetăţean care cred şi apără valorile democratice. 

Aş vrea să înţelegem că pentru a preveni asemenea tragedii ar trebui să luăm în serios şi să participăm la toate protestele care reunesc de obicei prea puţine persoane: protestele împotriva violenţei făcută femeilor, protestele împotriva închiderii adăposturilor pentru victimele violenţei domestice, protestele pentru respectarea legilor care prevăd eliminarea stereotipurilor de gen din manualele şcolare, protestele împotriva unor proiecte derulate de autorităţile statului (ca de exemplu proiectul START coordonat de ANES, care a format (în condiţii obscure) 4000 de tehnicieni şi experţi în egalitate de şanse din rândul poliţiei şi magistraţilor - cine sunt aceştia, cum reacţionează ei în cazuri ca cel despre care vorbim?).

Aş vrea să înţelegem şi să nu uităm că drepturile omului sunt drepturi fundamentale, pentru care trebuie să luptăm în fiecare zi, nu doar în momente tragice. 

În fine, vreau să subliniez (fără a relua aici argumente mai largi, prezente în toate studiile academice şi acţiunile ONG-urilor din domeniu) că egalitatea de gen este o valoare democratică şi are impact direct asupra respectării şi asigurării drepturilor fundamentale dintr-o democraţie”, îşi încheie Ionela Băluţă pledoaria. 

                

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite