Procurorul general al României: „Reţelele de crimă organizată transnaţionale spală banii din traficul de droguri prin criminalitate de mediu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazar - FOTO Eduard Enea
Augustin Lazar - FOTO Eduard Enea

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, spune că reţelele de crimă organizată transnaţionale se folosesc de criminalitatea de mediu pentru a spăla banii proveniţi din traficul de droguri, fiind implicate şi în traficul de deşeuri şi produse chimice periculoase, după ce se falsifică documentele de descriere a produselor periculoase pentru a scăpa de controlul autorităţilor.

 "Reţelele de crimă organizată transnaţionale se servesc adesea de criminalitatea de mediu în scopul de a spăla banii proveniţi din traficul de droguri. Grupurile infracţionale transnaţionale sunt implicate în traficul de deşeuri şi produse chimice periculoase, folosindu-se adeseori de „etichetajul înşelător” în scopul de a scăpa controlului exigent al organismelor chemate să aplice legea”, a declarat Augustin Lazăr la conferinţa cu tema “Apărarea mediului şi a fondului forestier prin dreptul penal”.

Lazăr a precizat că, potrivit unui raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) şi Interpol din iunie 2016, în prezent criminalitatea ecologică a atins recordul, cu o valoare estimată la 258 miliarde de dolari, depăşind astfel de departe traficul ilegal de arme uşoare.

"În acest din urmă deceniu, infracţionalitatea contra mediului a cunoscut o creştere de la 5 la 7% pe an. Aceasta înseamnă că infracţiunile de mediu – care cuprind comerţul ilegal cu specii ale vieţii sălbatice, criminalitatea întreprinderilor mai ales în sectorul forestier, exploatarea şi vânzarea ilegală a mineralelor, pescuitul ilegal, traficul de deşeuri periculoase ori frauda cu credite de carbon – cresc de 2-3 ori mai repede decât PIB-ul mondial”, a mai spus Augustin Lazăr.

Procurorul general al României a arată că dimensiunea reală a fenomenului infracţional în domeniul criminalităţii de mediu nu este în totalitate cunoscută, iar dosarele penale cuprind doar o mică parte a infracţiunilor din acest domeniu.

"Este de necontestat faptul că infracţionalitatea ecologică reală, rămasă ascunsă, este în ţara noastră mult mai importantă decât cea descoperită, sesizată şi cercetată administrativ sau penal şi, în orice caz, incomparabilă cu cea pedepsită conform legislaţiei în vigoare.  O atare reacţie penală neconvingătoare are multiple explicaţii, dar în mod evident are implicaţii tot mai grave asupra cadrului de viaţă al cetăţenilor, condiţiilor de existenţă ale societăţii româneşti şi stării economiei naţionale”, a spus Lazăr.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite