Argumentele lui Dragnea în procesul intentat Comisiei Europene pentru anularea raportului ce stă la baza Tel Drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea Inquam Photos / Octav Ganea

În încercarea de a anula raportul OLAF, ce stă la baza dosarului Tel Drum, dosar în care liderul PSD este acuzat de mai multe fapte de corupţie, acesta a dat în judecată chiar Comisia Europeană, invocând dreptul de a fi ascultat şi de a avea acces la documentele OLAF.

La începutul acestui an, Liviu Dragnea a chemat în judecată Comisia Europeană la Tribunalul UE de la Luxemburg, pe care o acuză că nu i-a acordat dreptul la apărare şi nu a respectat prezumţia de nevinovăţie în cazul în care OLAF a investigat fraudele cu bani europeni de care s-ar face vinovată Tel Drum.

Aşa cum presa a relatat la acea vreme, Liviu Dragnea nu mai putea să atace raportul OLAF, pentru că ieşise demult din termen. Aşa că a ales o cale indirectă, adică atacă răspunsul negativ primit de la Comisia Europeană la o plângere pe care a făcut-o în privinţa raportului OLAF, care îl incriminează. Jurnalul oficial al UE a publicat recent cererea de chemare în judecată a lui Dragnea împotriva Comisiei Europene.

Motivele şi principalele argumente ale reclamantului Dragnea:

"În susţinerea acţiunii, reclamantul invocă trei motive.

1. Primul motiv este întemeiat pe încălcarea articolului 9 alineatele (1), (2) şi (4) din Regulamentul OLAF, precum şi a dreptului la apărare al reclamantului în cadrul investigaţiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat şi respectarea prezumţiei de

nevinovăţie.

2. Al doilea motiv este întemeiat pe încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce priveşte investigaţiile, precum şi pe refuzul de a deschide o investigaţie referitoare la desfăşurarea investigaţiei OLAF.

3. Al treilea motiv este întemeiat pe încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigaţia OLAF", se arată în jurnalul oficial al UE, potrivit publicaţiei Ziare.com.

Potrivit sursei citate, Liviu Dragnea cere Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, „anularea Deciziei OCM (2018) 20575 a Comisiei, comunicata reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018; şi obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată”.

Acţiune fără şanse de reuşită

Contestarea raportului OLAF la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este doar o încercare a liderului PSD de a câştiga timp în dosarul Tel Drum, consideră experţii în drept, ce susţin că acţiunea este fără şanse de reuşită.

Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF) nu avea obligaţia să îl audieze pe Liviu Dragnea când a fost întocmit raportul din 2016 în care a fost consemnată şi frauda cu fonduri europene ce a stat la baza deciziei DNA de a declanşa urmărirea penală faţă de liderul PSD. Cu toate acestea Liviu Dragnea a hotărât să dea în judecată Comisia Europeană, sub a cărei autoritate funcţionează OLAF, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pe motiv că la întocmirea raportului i-a fost încălcat dreptul de a fi audiat şi prezumţia de nevinovăţie. Reamintim că OLAF a constatat o fraudă masivă cu fonduri europe şi a recomandat recuperarea întregului prejudiciu care se ridică la 21 de milioane de euro.

„Din punct de vedere tehnic, CJUE are puterea de a sancţiona anumite instituţii care încalcă drepturile cetăţenilor europeni, iar instanţa poate decide anularea anumitor acte, cum este acest raport, dacă ajunge la concluzia că au fost  încălcate anumite drepturi. Totuşi, în acest caz, plângerea formulată cum că persoana vizată de o anchetă a OLAF avea dreptul de a fi audiată este lipsită de orice fundament. Acest birou anti-fraudă funcţionează ca un organ administrativ. Ei fac nişte rapoarte, pe baza cărora cel mult formulează recomandări, ce sunt trimise autorităţilor naţionale competente, care decid mai departe ce să facă cu aceste informaţii, şi dacă este necesară audierea persoanelor vizate sau nu”, este de părere avocatul Adrian Cuculis. În opinia acestuia normele de reglementează activitatea OLAF arată clar că nu există o obligaţie pentru personalul instituţiei de a-i audia pe cei vizaţi de anchete. „În ceea ce priveşte procedura de investigare, pentru personalul OLAF, art. 16 spune clar că «autoritatea de investigare poate să audieze o persoană în calitate de martor sau persoană vizată», deci nu vorbim de nicio obligaţie în acest caz”, a încheiat acesta.

În noiembrie 2017, liderul PSD, Liviu Dragnea a fost informat de DNA că este urmărit penal pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri europene, în legătură cu firma Tel Drum. DNA anunţa atunci că dosarul a fost deschis în urma unei sesizări primite de la OLAF în 30 septembrie 2016.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite