Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino. Duminică dimineaţă începe campania de vaccinare. De ce s-a ales transportul terestru VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin depozit cantacuzino

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns sâmbătă dimineaţă la depozitul de la Institutul Cantacuzino, din Capitală, unde au fost prezenţi prim-ministrul Cîţu, şeful DSU Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă , ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

Florin Cîţu: „Astăzi am primit primele doze din vaccin. Campania de vaccinare începe în acelaşi timp în România ca în Europa. S-a muncit foarte mult şi am reuşit să avem totul pus la punct ca să începem în aceeaşi zi când începe în toată Europa campania de vaccinare. Este un moment important, îl aşteptăm de un an de zile, din momentul în care am aflat de această pandemie, iar apariţia vaccinului, livrarea şi distribuirea într-un timp record vor ajuta la limitarea şi la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă.

 Mâine (duminică n.r.) începe campania de vaccinare oficială, primul vaccin se va face mâine. Acum am primit primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin. Şi, aşa cum am văzut că au mers lucrurile până acum, sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie“.

Valeriu Gheorghiţă: „Sunt extrem de bucuros că astăzi vaccinul a ajuns în siguranţă în Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino care este denumit centru regional de stocare. Reamintesc că Institutul Cantacuzino, prin centrul naţional de stocare, a primit toate autorizaţiile şi avizele necesare de la Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România, este singurul centru care are capacitatea de stocare la minus 80 de grade în momentul de faţă, la care se adaugă celelalte şase centre regionale de stocare. Efortul logisitic şi organizatoric a fost unul fără precedent, iar eu, în calitate de coordonator al campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, mă preocup de organizarea şi de continuarea derulării activităţilor logistice“.

Gheorghiţă a subliniat că, în a doua zi de Crăciun, suntem cu un pas mai aproape de începerea campaniei de vaccinare care va debuta pe 27 decembrie, în primele zece unităţi medicale aflate în prima linie de luptă împotriva Covid-19.

„Din acest punct de vedere, suntem cu toţii martorii unor preocupări intense în rândul opiniei publice, există speranţă, există încredere, în acelaşi timp există şi ezitare pe marginea acestei teme, legată de vaccinare, însă sunt în acelaşi timp bucuros că putem să oferim din ce în ce mai multe răspunsuri la întrebările pe care fiecare persoană le are vizavi de importanţa vaccinării în momentul de faţă ca măsură sigură şi eficientă legată de campania de vaccinare şi de limitarea consecinţelor negative ale pandemiei. Am primit în ultimele zile o serie de întrebări legitime legate de prima persoană care va fi vaccinată. Prima persoană care va fi vaccinată o veţi cunoaşte mâine, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, dar pot să vă spun de la început, în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare, mă interesează şi a doua persoană care se vaccinează, şi a treia persoană care se vaccinează şi a mia persoană care urmează să se vaccineze, atât din rândul personalului medical, cât şi din rândul celorlalte categorii populaţionale conform etapelor din strategia de vaccinare”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel naţional.

 

Răspunsul protector începe la 14 zile de la prima doză, dar este maxim la 7 zile de la a doua doză, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Despre efectele adverse, Gheorghiţă a spus că acestea sunt de intensitate uşoară-medie, locale, cele mai frecvente, durere la locul de administrare, roşeaţă, dar pot fi şi febră, dureri musculare, articulare. „Au fost reacţii la persoane care aveau istoric de reacţii alergice severe“, a subliniat Valeriu Gheroghiţă, care a precizat că, de exemplu, în Marea Bruitanie au fost vaccinate deja peste un milion de persoane, iar reacţiile adverse înregistrate sunt uşoare, ceea ce confirmă siguranţa serului Pfizer / BioNtech.

Întrebat de ce vaccinul este transportat terestru şi nu cu avionul, reprezentantul Pfizer România, Gabriel Dină a explicat: „În urma unei analize minuţioase, laborioase, este modalitatea cea mai sigură de asigurare de păstrare a temperaturii“.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, un flacon conţine cinci doze de vaccin.

Primul vaccin va fi administrat duminică, 27 decembrie, la ora 09.00. Prima persoană care va fi vaccinată va fi cunoscută duminică.

Tot duminică, acţiuni similare vor fi organizate şi în celelalte nouă spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10.00.

Potrivit medicilor, administrarea vaccinului antiCOVID-19 se face în două doze. După tranşa de 10.000 de doze intrată vineri în ţară, autorităţile speră ca până la sfârşitul anului, cel mai probabil în jurul datei de 28 decembrie, să mai ajungă în România circa 150.000 de doze, aceasta fiind şi estimarea sosirilor săptămânale de aici înainte.

Pentru a avea efectul dorit, cel puţin 60%-70% din populaţie ar trebui să se vaccineze. În acest moment însă, potrivit lui Raed Arafat, rata de acceptare a vaccinului este estimată, la populaţia generală, la 30%-40%.

Potrivit datelor colectate de autorităţi, la nivelul sistemului de sănătate, rata cea mai mare de acceptare este de peste 90% în spitalele COVID. În celelalte unităţi medicale, aceasta este de 70% în rândul cadrelor medicale cu studii superioare şi 50% în rândul celor fără studii superioare. O rată de acceptare mai mare este în cazul medicilor de familie, în jur de 80%.

***

După intrarea în depozit, vaccinul va fi trimis către centrele regionale.

Vaccinarea începe duminică, la ora 9:00, la spitalele ”Matei Balş” şi ”Victor Babeş”.

Transportul cu vaccinurile a intrat vineri în ţară, pe la Vama Nădlac ll, şi a fost preluată de escortă a Jandarmeriei şi Poliţiei, care l-a însoţit până la Bucureşti.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a  declarat vineri, la Vama Nădlac, că este un moment istoric, vedem lumina de la capătul tunelului, dar nu înseamnă că problema s-a rezolvat.

Alături de Arafat s-a aflat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, care şi-a exprimat bucuria pentru interesul manifestat faţă de vaccin şi a precizat că se estimează ca următoarea tranşă să sosească în 28 decembrie, dar că se va şti cu două zile înainte Conform lui Gheorghiţă, în fiecare săptămână vor ajunge 140 - 150 mii de doze in România. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite