Primarul-faraon: a investit şpaga de un milion de euro într-o vilă de 1.000 de metri pătraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mladin şi-a trecut vila ridicată din şpăgi pe numele mamei sale
Adrian Mladin şi-a trecut vila ridicată din şpăgi pe numele mamei sale

Edilul Adrian Mladin este acuzat de procurorii DNA că a pus bazele unei firme pe care a conectat-o la banii comunei Jilava. El deturna banii localităţii, ai celor care l-au ales, pentru a ridica o vilă impunătoare. Mladin folosea cardul firmei pentru a călători şi pentru a face shopping.

Primarul reales al localităţii Jilava (Ilfov),  Adrian Mladin, ar putea să intre în Cartea recordurilor corupţiei. Când şi-a început al doilea mandat de primar, în 2012, a depus jurământul din închisoare, fiind arestat pentru o şpagă de 500.000 de euro. În 2014 a venit şi prima condamnare în acest dosar: 7 ani de închisoare. În 2016, Mladin nici nu şi-a început bine cel de-al treilea mandat că a fost din nou arestat. Este acuzat pentru o şpagă de aproape un milion de euro. Edilul a a fost trimis ieri în judecată în acest caz. Acuzaţiile oficiale: luare de mită, spălare a banilor şi fals în declaraţii. Alături de edil a fost trimis în judecată şi prietenul acestuia, Marian Constantin, acuzat de dare de mită, spălare a banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mladin a fost ales edil, pentru prima dată, în anul 2008. Potrivit procurorilor, după doi ani la Primărie, a pus la punct un plan inedit de a pune mâna pe contractele publice ale comunei Jilava. El a înfiinţat firma Royal Eco Prest, prin intermediul a doi prieteni. 90% din părţile sociale ale firmei şi funcţia de administrator au fost preluate de Marian Constantin, restul de 10% din părţile sociale au ajuns la Nicolae Diaconescu. Procurorii DNA spun că Mladin a fost cel care a decis de-a lungul timpului funcţionarea firmei. În 2012, atunci când a fost arestat timp de câteva luni pentru o şpagă de 500.000 de euro, Mladin a continuat, chiar şi din arest, să controleze firma. Controlul primarului asupra Royal Eco Prest a încetat abia în 2014, atunci când Tribunalul Ilfov a decis să bage firma în procedura de insolvenţă şi a ridicat dreptului de administrare în cazul lui Constantin.

În 2010 şi 2011, Royal Eco Prest a fost conectată la banii comunei Jilava, prin două contracte publice: „Lucrări de construcţii civile”- 9, 5 milioane de euro şi „Lucrări de arhitectură peisagistică”- 3 milioane de euro. În cazul primului contract, Royal Eco Prest a făcut parte, în calitate de lider, dintr-o asociere de alte firme, iar în cazul celui de-al doilea contract, a fost singurul participant la licitaţie. Potrivit DNA, ambele contracte au fost atribuite cu încălcarea dispoziţiilor legale, Royal Eco Prest nu îndeplinea mai multe criterii: cifră de afaceri, utilaje, specialişti, număr de angajaţi, etc. În calitate de primar, Mladin era cel care semna ordinele de plată corespunzătoare facturilor prin care comuna Jilava a virat în conturile societăţii sumele de bani. Potribit DNA, edilul ar fi „tras” din firmă, în interes personal, aproape 5 milioane de lei.

„Aşteptăm să ne mutăm“

Slăbiciunea lui Adrian Mladin a fost construirea unei vile impunătoare, pe patru niveluri, de aproape 1.000 de metri pătraţi, în Jilava. Trebuie spus că încă de la înfiinţarea firmei, primarul a decis că el este cel care foloseşte cardurile bancare ale Royal Eco Prest. El a cumpărat din magazine, direct pe firmă, zeci de obiecte de construcţie şi mobilier de lux pentru vila sa. În total a cheltuit pentru asta 750.000 de euro. Într-o discuţie cu reprezentantul firmei Titan Mar, de la care a cumpărat marmură, Mladin îi spunea să vină pe „şantier”, „să vedem un pic cu pantele alea, pentru că o să apară şi nişte rosturi intermediare”. Angajatul Titan Mar era deja familiar cu edilul, şi ştia că soţia primarului era însărcinată: „Bine, şi… şi vedeţi cum protejaţi mămica”. Mladin era nerăbdător să se mute în vilă: „Mămica e… face bine. Mămica… aşteptăm să ne mutăm”.

Aşa că plăţile pentru vilă erau făcute de firma Royal Eco Prest. Acelaşi angajat de la Titan Mar îi explica: „Şi-am făcut o factură pe...Astăzi pe Royal, c-am trimis verticalul la baia de la mansardă. Aşa, şi-am...”, îi spunea acesta. Mladin l-a retezat scurt, de frica interceptărilor: „Vă rog frumos, toate discuţiile astea să le avem personal. Bine?”. Potrivit interceptărilor, Mladin nu făcea rabat la calitate şi la costuri. De exemplu, când s-a pus problema mozaicului, angajatul firmei l-a întrebat: „Deci, şi cu mozaicul, eu pot să-ţi fac la metru pătrat, da’ ziceam să măsoare exact, să pui... ăla cam până la înălţimea uşii ai dori, nu mai mult”. „Nu, tot peretele”, a venit ordinul.

Excursia de la Milano

În perioada 30 noiembrie 2010 – 16 decembrie 2011, Mladin a făcut 556 de retrageri de numerar din ATM-uri, în total 1,3 milioane de lei. Cu altă parte din banii de pe card şi-a achitat excursii în străinătate şi a făcut shopping. De exemplu, în perioada 14-17 aprilie 2011, Mladin şi soţia sa au participat la un târg de mobilă la Milano, de unde şi-a comandat piese de mobilier. Edilul a făcut o aroganţă şi şi-a cumpărat haine de 22.000 de lei de la magazinul Brioni Uomo din Milano.

O altă modalitate de a scoate bani din Royal Eco Prest a fost prin intermediul lui Constantin, care scotea banii cash la bancă : „Scoate… scoate 2, pentru că, nu ştiu ce dracu’, nu merge c***l acela”, îi spunea Mladin. „Şi scoate 2, că sunt 180 de plătit”, mai spunea primarul. „Da. Da, da! Bine!”, răspundea Constantin. Într-o altă discuţie, Constantin se plângea că banca nu mai avea bani în casierie, cât voia el să scoată: „Ăă, nu pot să iau decât… decât 10.000, că nu au momentan”. „Bine, bine. OK”, i-a răspuns Mladin. ;

Martor: „A băgat 2 milioane de euro în casă“

Acuzaţia de spălare de bani are, din nou, legătură cu vila din Jilava. În 2013, după începerea anchetei în primul său dosar, primarul a decis să-şi salveze casa de la sechestru şi confiscare. El a vândut imobilul mamei sale, cu suma de 150.000 de euro: 50.000 de euro terenul şi  100.000 de euro construcţia faraonică. Procurorii DNA spun că este vorba de un contract simulat, doar sumele folosite la finisarea şi decorarea vilei depăşesc acestă sumă. Unul dintre martorii din dosar a declarat la DNA că Mladin ar fi investit chiar suma de 2 milioane de euro.

Un alt detaliu, Adrian Mladin a continuat să locuiască în vilă chiar după ce a vândut-o. În 2014, primarul a încheiat un contract de comodat cu mama sa. Femeia îi lăsa primarului „folosinţa gratuită a imobilului pe durată nedeterminată”, „îngrijindu-se ca bun proprietar”. Procurorii au pus, în acest moment, sechestru asigurător pe vila primarului, în vederea confiscării. Ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii.

Potrivit rechizitoriului, mai mulţi prieteni ai edilului au dat declaraţii împotriva lui Mladin la DNA. Unul dintre aceştia a povestit că primarul era foarte precaut şi că stătea cu frică de procurori. El a arătat că într-una dintre întâlnirile avute cu Mladin, a încercat să-şi contacteze telefonic un colaborator, dar a constatat că aparatul telefonic nu are semnal. „Observând acest fapt, inculpatul i-a spus să nu mai încerce, întrucât la el în birou nu există semnal la telefon, întrucât are un dispozitiv de bruiaj, pe care i l-a şi arătat, acesta aflându-se într-un sertar”, arată procurorii DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite