Radu Mazăre, cercetat în libertare. Primarul Constanţei, la ieşirea din sala de judecată: „Voi renunţa la Primărie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre a fost reţinut pentru corupţie FOTO Adevarul
Radu Mazăre a fost reţinut pentru corupţie FOTO Adevarul

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, va fi cercetat în continuare în libertate, au decis magistraţii Curţii Supreme. La ieşirea din sala de judecată acesta a declarat, printre altele, că în curând va renunţa la Primărie.

UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, miercuri, propunerea de arestare a procurorilor DNA pentru Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky. 

Astfel, primarul Constanţei, Radu Mazăre, va fi cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

UPDATE Primarul Radu Mazăre a declarat la ieşirea din sala de judecată că va renunţa la primăria Constanţei.

"I-am spus la sfârşit judecătoarei, în ultimul cuvânt, că oricum am obosit şi foarte curând voi renunţa la primărie pentru că m-am săturat să răspund încontinuu la fel de fel de lucruri la care am fost şi de care sunt acuzat", a spus Mazăre.

Întrebat dacă este sigur că nu va mai candida la primărie, edilul a răspuns: "categoric".

De asemena, acesta a precizat că unul dintre avocaţi a declarat în faţa judecătorilor că este este cea mai originală metodă de a primi şpagă.

"La un moment dat m-a umflat râsul, unul dintre avocaţi a declarat că este cea mai originală metodă de a primii şpagă. Nişte contracte care au fost făcute între două, trei firme private. Au fost realizate cu televiziunile, s-au plătit TVA, impozite şi salarii. S-au cheltuit toţi banii plătindu-se salariile şi toate dările la stat şi, cu toate astea, şpaga am luat-o eu personal. Deci este o şpagă impozitată", a spus Radu Mazăre

UPDATE Deputatul PSD Eduard Martin este şi el urmărit penal în acest caz. Potrivit digi24.ro, de la firma controlată de Martin ar fi ajuns mita de 7 milioane de euro luată de primar pentru un contract de salubrizare de peste 300 de milioane de euro pe 25 de ani. 

Concret, societatea care asigură serviciul de salubrizare în municipiul Constanţa este Polaris M Holding, care a câştigat prima licitaţie, din 1998, semnând atunci un contract valabil pe zece ani. În 2008, contractul pentru serviciul de salubrizare cu Primăria Constanţa a fost reînnoit, în urma unei noi licitaţii.

Polaris M Holding are contracte de salubrizare şi în alte oraşe din ţară, între care Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Zimnicea, Alba Iulia, Bumbeşti-Jiu, Slobozia, dar şi cu Consiliul Judeţean Timiş, se precizează pe site-ul societăţii.

Acţionarul societăţii Polaris M Holding este deputatul PSD de Constanţa Eduard Martin, conform ultimei sale declaraţii de interese, din iunie 2014.

Eduard Martin este acţionar şi la alte cinci firme, scrie Mediafax.

UPDATE Radu Mazăre a fost dus la instanţa supremă. 

UPDATE În jurul orei 16.30, magistraţii Curţii Supreme vor lua în discuţie cererea procurorilor de arestare preventivă a primarului Radu Mazăre.

Edilu a fost reţinut luni de anchetatori fiind acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese. 

De asemena, în acelaşi dosar a fost pus sub urmărire penală şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv în altă cauză, fiind acuzat de a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Acuzaţiile aduse de procurori

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006-2009, Mazăre ar fi solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism  necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

      

„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul celuilalt inculpat”, spun anchetatorii.

        

Mai mult, în perioada 2008-2014, edilul constănţean ar fi primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. 

          

„În acelaşi timp, între firma respectivă şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro”, mai explică anchetatorii.

Si în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi, mai arată procurorii.

Totodată, în perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre, ar fi participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi societatea controlată de el şi de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei. 

Iar în perioada noiembrie 2008 – 2012, ar fi semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanţa şi o societate comercială, la care era asociat omul de afaceri Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. 

„Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc. În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care inculpatul Mazăre Radu Ştefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani, înainte de comiterea faptei cât şi pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel”, mai spun procurorii.

Radu Mazăre, primar de de aproape 15 ani

Radu Mazăre este primar al municipiului Constanţa din 2000, fiind la al patrulea mandat succesiv.

Agenţia Naţională de Integritate a mai sesizat procurorii şi în noiembrie 2009 să facă verificări în cazul lui Radu Mazăre, tot pentru conflict de interese. Atunci, ANI arăta că s-a sesizat din oficiu, în urma publicării unor articole despre contracte de publicitate acordate de Primăria Constanţa unor parteneri de afaceri ai edilului.

ANI preciza atunci că, pe 12 noiembrie 2009, Radu Mazăre a mers cu avocatul acestuia la sediul ANI şi a pus la dispoziţia inspectorului de integritate trei contracte de servicii de publicitate media, încheiate de Primăria Constanţa cu o firmă a lui Sorin Strutinsky. Dosarul a fost trimis atunci de ANI la Parchetul Curţii de Apel Constanţa.

„Contractele au fost încheiate de către Municipiul Constanţa, în calitate de «Achizitor», prin reprezentantul legal Radu Mazăre şi SC Telegraf Advertising SRL Constanţa, în calitate de «Prestator», reprezentată de către Sorin Strutinsky, două având ca obiect executarea de servicii de «publicitate prin radio» pe o perioadă de căte un un an, iar cel de-al treilea servicii de publicitate media prin presa scrisă, pe o perioadă de 4 ani, valoarea totală a acestor contracte fiind în cuantum de 4.065.367,60 lei", arăta ANI.

În urma verificărilor făcute de ANI a rezultat că Primăria Constanţa, prin reprezentatul legal Radu Mazăre, a încheiat un contract în valoare de 2.689.076 lei (fără TVA) pentru „intermedierea executării serviciilor de publicitate TV", pe o perioadă de patru ani, cu SC Soti Cable Neptun SRL, reprezentată de Dan Dumitru Buleandra, pentru intermedierea serviciilor de publicitate TV, numai pe anul 2009 fiind alocată suma de 672.269 lei (fără TVA), „cu posibilitatea suplimentării în funcţie de alocaţiile bugetare disponibile".

ANI menţiona că Radu Mazăre a fost asociat în SC Telegraf Advertising SRL, alături de alţi asociaţi, printre care şi Sorin Strutinsky, până pe 20 martie 2002, când a cesionat acţiunile pe care le deţinea. În cadrul SC Telegraf Advertising SRL, Sorin Strutinsky deţinea atunci şi funcţia de administrator. De asemenea, Strutinsky era şi unul dintre administratorii SC Soti Cable Neptun SRL, iar printre asociaţii acesteia era şi SC Conpress Holding SRL.

Potrivit informaţiilor transmise atunci de ANI, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky erau asociaţi în firmele Conpress Advertising SRL, Conpress Holding SRL, Ideea Contrast SRL, Sigma Trading SA şi Conpress Group SRL.

Primarul Radu Mazăre spunea atunci că toate contractele pentru care ANI a decis că trebuie cercetate de Parchetul Curţii de Apel Constanţa au fost verificate de Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care a decis că sunt legale.

Mazăre, trimis în judecată de DNA în octombrie 2008

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre pe 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate. 

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Caracatiţa lui Mazăre. ANI cere DNA să-l ancheteze pe edilul Constanţei pentru contracte acordate tovarăşilor de afaceri

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cer Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat este în relaţii comerciale cu Mazăre în alte opt societăţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite