Primăriţa Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat război presei
0Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, vrea să reducă la tăcere presa locală şi numai, prin ruperea abuzivă a contractului cu firma de distribuţie a ziarelor din Bănie.
Primăriţa Lia Olguţa Vasilescu (PSD) a iniţiat un proiect de hotărâre pentru rezilierea contractelor de asociere cu firma Mediapress Investment, care aduce craiovenilor presa locală, centrală, dar şi reviste şi cărţi. Proiectul de hotărâre urmează să fie supus aprobării consilierilor locali în şedinţa din 27 martie.
Motivul oficial al ruperii contractului este faptul că, în afară de presă şi de cărţi, punctele de vânzare comercializează băuturi răcoritoare şi ţigări, deşi documentul nu prevede în mod expres interdicţia de a comercializa astfel de produse. Edilul mai reclamă şi încălcarea clauzei referitoare la mărimea chioşcurilor amplasate de domeniul public sau privat al municipalităţii.
Olguţa Vasilescu, supărată pe presă
Colaborarea dintre cele două părţi a fost fără probleme până anul acesta, când primarul a dat dispoziţie Direcţiei Patrimoniu să întocmească un raport referitor la difuzarea presei - practic, să găsească motive pentru rezilierea contractului de asociere cu Mediapress. În zelul lor, funcţionarii au întocmit un document dubios, care se bate cap în cap chiar cu unele dintre hotărârile anterioare semnate de Lia Olguţa Vasilescu.
„Din verificările efectuate în teren de Poliţia Locală s-a constatat că o parte din punctele de desfacere a presei au dimensiunea de 6,15 mp. Conform prevederilor contractuale, asociatul avea obligaţia ca amplasarea chioşcurilor de presă să o facă după autorizarea acestora conform certificatelor de urbanism (...) Întrucât chioşcurile au suprafaţă măsurată de peste 5 mp, conform Legii 50/1991, era necesar obţinerea autorizaţiei de construire”, se menţionează în raport.
Raport dubios, constatări contradictorii
Actualele chioşcuri de presă au primit aprobarea de funcţionare în 2012 chiar de la Lia Olguţa Vasilescu, care nu a contestat dimensiunile noilor chioşcuri. „Prin contract, chioşcurile noastre erau de trei metri pătraţi. Vechea administraţie ne-a atras atenţia că sunt urâte şi să le schimbăm. În 2011, am făcut un credit la bancă de 300.000 de euro şi am comandat 50 de chioşcuri, care însă erau de şase metri pătraţi”, a declarat pentru „Adevărul” Lucian Vanţă, administratorul Mediapress. Ulterior, firma a solicitat de la primărie certificate de urbanism, în vederea obţinerii autorizaţiilor de construire. În 2012, actualul primar a invocat aceeaşi lege pe care subalternii săi pretind a fi fost încălcată acum de Mediapress pentru a autoriza chioşcurile.
„În răspunsul la solicitarea noastră, semnat de Olguţa Vasilescu, ni s-a spus foarte clar: pentru construcţiile provizorii de genul acesta nu trebuie autorizaţie de construire. În baza acestei decizii, noi am amplasat toate chioşcurile. Iar acum Primăria vrea să rezilieze contractul pe motiv că avem chioşcurile prea mari. Se bate cap în cap cu decizia dată tot de primărie”, a mai spus Lucian Vanţă.

„Având în vedere obiectul solicitării din cererile de emitere a autorizaţiei de construire privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (...), vă comunicăm că lucrările solicitate se pot executa fără autorizaţie de construcţie”, se precizează în adresa Primăriei Craiova.
Eschivele Primăriei Craiova
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuţ Pârvulescu, s-a eschivat să răspundă la întrebările legate de decizia primăriei, pe motiv că nu sunt de competenţa sa. Acesta s-a rezumat să citeze din raportul Direcţiei Patrimoniu: „Mediapress nu şi-a respectat contractul. În primul rând, suprafaţa chioşcurilor este mai mare, în al doilea rând a introdus la vânzare răcoritoare şi ţigări”.
Precizăm că, potrivit contractului de asociere dintre Primăria Craiova şi Mediapress Investment, documentul poate fi reziliat doar cu acordul celor două părţi şi la iniţiativa unilaterală a primăriei numai dacă se constată întârzieri la plată peste termenul prevăzut – ceea ce nu a fost cazul.
Războiul baronilor PSD cu presa
Manevrele prin care lideri locali ai PSD încearcă să obţină controlul asupra difuzării presei nu sunt singulare. În 2002, Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea, a intrat în conflict cu jurnaliştii „Ziarul de Vrancea”, care au dezvăluit mai multe abuzuri ale acestuia. Baronul PSD a blocat distribuţia cotidianului în Focşani. Chioşcurile proprii ale „Ziarul de Vrancea” au fost confiscate, iar ceilalţi difuzori de presă au refuzat să vândă această publicaţie.
Un an mai târziu, preşedintele CJ Vrancea a fost acuzat că a impus pe piaţa distribuţiei de ziare o societate care editează şi difuzează „Monitorul de Vrancea”, ziar care se ocupa de imaginea publică a baronului. Astfel, Consiliul Local Focşani a aprobat limitarea numărului de chioşcuri ale Rodipet, pentru a face loc celor ale „Monitorului de Vrancea”.
O manevră similară a făcut şi fostul primar PSD al Bacăului, Dumitru Sechelariu, care era şi patronul ziarului local „Deşteptarea”. La sfârşitul anilor ’90, Sechelariu a abuzat de funcţia sa de primar pentru a demola reţeaua de distribuţie a ziarului concurent „Monitorul de Bacău”, pentru a-şi instala propriile chioşcuri de difuzare pe amplasamentele astfel evacuate.
Citeşte şi: