FOTO Preşedintele Traian Băsescu, în Israel. Şeful statului a lăsat un bilet la Zidul Plângerii
0
Preşedintele Traian Băsescu a fost primit de omologul sau israelian, Shimon Peres, la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim. Este a două vizită de stat pe care şeful statului român o întreprinde în Israel, prima fiind în 2009, la sfârşitul primului sau mandat în funcţia de preşedinte. O delegaţie a Serviciului Român de Informaţii condusă de directorul George Maior a însoţit reprezentanţii administraţiei prezidenţiale.
Delegaţia SRI nu a participat la ceremonia de primire a preşedintelui Băsescu la reşedinţa lui Shimon Peres. Potrivit declaraţiilor făcute de Traian Băsescu, cele două state colaborează intens în domeniul securităţii şi a luptei anti-teroriste.
Vizita preşedintelui României apare într-un moment de criză a relaţiilor UE-Israel, după ce premierul Netanyahu a acuzat în cursul săptămânii trecute că „Uniunea Europeană adoptă o poziţie pro-palestiniană” şi a dispus convocarea a patru ambasadori UE.
Potrivit experţilor, relaţiile dintre Europa şi Israel se află într-un impas, din cauza inflexibilităţii guvernului Netanyahu în găsirea unei soluţii de compromis pentru accelerarea procesului de pace. De asemenea, statele membre se opun extinderii colonizărilor israeliene în teritoriile palestiniene, motivând că acest lucru afectează normalizarea relaţiilor dintre Tel Aviv şi Ramallah.
Prin discursul sau, preşedintele României şi-a reiterat susţinerea pentru procesul de pace iniţiat de secretarul de stat american, John Kerry, şi a sugerat o poziţie de mediator a României, în acest context. Relaţiile diplomatice neîntrerupte dintre cele două state şi legăturile istorice, au fost puncte reamintite de şeful statului român, pentru a motiva un rol deosebit pe care România îl poate jucă în procesul de pace.
Principalele declaraţii ale Preşedintelui Traian Băsescu
„Este o bucurie să vizitez Ţara Sfântă, în primul rând datorită comunităţii importante de evrei români care au contribuit la dezvoltarea statului Israel. Suntem mândri de acest lucru, suntem mândri de faptul că ei sunt atât de apreciaţi aici. Este de apreciat faptul că ei nu au plecat din România de dragul de a se plimbă. Au plecat dintr- o ţara în care era pace, pentru a veni într-un loc nesigur, plin de ameninţări. Această este puntea care ne leagă!”
„Am venit într-un moment important. Israelul şi Palestina incearcasa găsească o soluţie de pace. Susţinem iniţiativă lui John Kerry şi sper că Israelul va face tot ce este necesar pentru a realiză acest lucru. Pacea nu se obţine uşor- în Europa s-a obţinut cu sacrificii enorme, inclusiv cu cedări ale suveranităţii şi compromisuri territorial. Marele compromise franco-german a asigurat Europei o pace de 70 de ani, nemaiîntâlnită pe continent. Sper că Israelul poate învaţă din această experienţă.”
„Stiu că nu este uşor că cineva să fie preşedintele care aduce pace”.
„În ceea ce priveşte relaţia bilaterală, avem domenii de excelentă colaborare şi aş vrea să reamintes de cooperarea în ceea ce priveşte tehnică militară, luptă anti-terorista şi combaterea crimelor transfrontaliere. Să nu uităm de investiţiile care ajută la dezvoltarea economică a României: sunt peste 6200 de companii israeliene pe piaţă din ţara noastră.”
„Referitor la Holocaust, ştiu că au apărut ecouri şi în presă israeliană ale declaraţiilor unor miniştri români, care au fost şi retrase ulterior şi au fost prezentate scuze. Vreau să va asigur că aşa ceva nu se va mai întâmplă. De altfel, va spun cu certitudine că în România nu există un sentiment antisemit. Reamintesc faptul că România şi-a asumat recunoaşterea Holocaustului prin iniţiative predecesorului meu, Preşedintele Iliescu, care a înfiinţat o comisie pentru cercetarea Holocaustulul. Vom continuă acest demers.”
Preşedintele Băsescu a relatat, în discursul de la primirea oficială de către Shimon Peres, că în seri de weekend merge la o grădină din Bucureşti unde se poate mânca şi unde întâlneşte grupuri de isarelieni ce vizitează România, arătând că e impresionant că şi copiii celor născuţi aici ştiu română.
"Am foarte mulţi martori, lângă locuinţa mea din Bucureşti este o grădină unde se poate servi masa în weekend şi unde mă duc adesea pentru că ştiu că sâmbătă seara întâlnesc grupuri de israelieni care vizitează România. Este pentru mine o mare plăcere să petrec o oră, două împreună cu grupurile care ne vizitează şi impresionant este că nu vin numai foşti cetăţeni români, acum cetăţeni israelieni, dar vin şi copiii lor şi constat că ştiu limba română, că ştiu multe despre locurile în care părinţii lor s-au născut", a spus şeful statului.
Principalele declaraţii ale lui Shimon Peres
„Vizita dvs. aici vine exact în momentul potrivit, într-un moment de bilanţ. Prezenţa dvs. aici este foarte folositoare şi este şi o ocazie de a întări legăturile dintre ţările noastre.”
„Vom depune toate eforturile că regiunea să se modernize, avem interesul că ţările arabe să îşi rezolve problemele. Interesul Israelului este un Orient Mijlociu liniştit, iar noi suntem un exemplu că se poate. Ţara noastră s-a transformat într-o grădină a Orientului Mijlociu.”
aSuntem în mijlocul unui proces de pace greu de obţinut- este o realitate istorică. Acest pământ este sfânt pentru mai multe popoare”
„Lumea arabă trece prin transformări dramatice. Războaiele s-au terminat , dar în locul lor a apărut terorismul, care nu are nicio aspiraţie. Din păcate toate statele arabe din zonă se confruntă cu lupte interne, conflicte civile. Lumea plânge văzând sângele vărsat în Siria”
Băsescu a lăsat la Zidul Plângerii un bilet cu o dorinţă

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, luni, Mormântul Sfânt şi Zidul Plângerii din Ierusalim, unde a lăsat un bilet cu o dorinţă, el spunând că dorinţa pe care a lăsat-o scrisă în 2009 i s-a îndeplinit.
Preşedintele Băsescu a vizitat, în cursul după-amiezii, Mormântul Sfânt din Ierusalim.
Apoi el s-a deplasat la Zidul Plângerii, unde a depus un bilet, cu o dorinţă. Întrebat de presă dacă dorinţa pe care o scrisese în biletul pus în 2009 la Zidul Plângerii i s-a îndeplinit, preşedintele a răspuns afirmativ.
Traian Băsescu a vizitat şi în 2009 aşezământul BOR din Ierusalim, Mormântul Sfânt şi Zidul Plângerii, unde a introdus un bileţel pe care a scris o dorinţă.
CITEŞTE MAI MULT
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat postului de radio Kol Israel, că în România nu există un antisemitism de masă, însă sunt declaraţii sporadice, uneori chiar ale unor oameni politici, el amintind cazul ministrului Dan Şova, care creează o impresie care nu reflectă realitatea.












