Petre Tobă: „Toţi miniştrii de Interne din 2005 şi până în prezent au beneficiat de un echipaj pentru fluidizarea traficului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Tobă a fost şeful Poliţiei Române FOTO Eduard Enea
Petre Tobă a fost şeful Poliţiei Române FOTO Eduard Enea

Ministrul de Interne, Petre Tobă, fost şef al Poliţiei Române, a declarat că toţi miniştri de Interne din 2005 şi până în prezent au beneficiat de un echipaj pentru fluidizarea traficului.

„Orice ministru de Interne din 2005 a beneficiat de un echipaj de poliţie rutieră, care a făcut parte din dispozitivul de protecţie, iar la solicitare fluidiza deplasarea maşinii demnitarului. Din 2005, indiferent cine a fost ministru de Interne sau cine a fostul şeful Poliţiei", a explicat ministrul Tobă la finalul bilanţului DNA, arată news.ro.

Petre Tobă a fost şeful Poliţiei Române în perioada în care Gabriel Oprea a fost ministru de Interne, fiind la conducerea instituţiei chiar şi în momentul semnării protocolului de colaborare între MAI, Poliţia Română şi Parchetul General, în urma căruia de un dispozitiv al Poliţiei a beneficiat şi fostul procuror general Tiberiu Niţu.

Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală în dosarul „Girofarul”, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că ar fi cerut ilegal să fie însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat, de asemenea ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol.

De altfel, şi Tiberiu Niţu a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie care îl acuză de complicitate la abuz în serviciu.

Gabriel Oprea, cu escortă şi la cârciumă

Procurorii DNA susţin că Gabriel Oprea se face vinovat de două infracţiuni de abuz în serviciu, una constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne, iar cealaltă constând în încheierea protocolului în baza căruia procurorul general, Tiberiu Niţu, a beneficiat nelegal de aceleaşi privilegii.

Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menţionată, ministrul Oprea a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere „în cvasitotalitatea deplasărilor“, într-un regim rezervat de lege exclusiv preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrului, spun procurorii DNA.

Aceste misiuni, precizează anchetatorii, includeau deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situaţii deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor.

„Totodată, Poliţia Rutieră însoţea deplasările la destinaţii cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuinţa personală), inclusiv în afara programului de lucru şi în zilele nelucrătoare, situaţii în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgenţă. În cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti care asigură însoţirea coloanelor oficiale) au fost desemnaţi lucrători care aveau ca atribuţii exclusive însoţirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei“, mai precizează anchetatorii.

Tiberiu Niţu a demisionat

În cazul lui Tiberiu Niţu, procurorii precizează că acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine.

Anchetatorii precizează că, în cursul lunii aprilie 2014, la Parchetul General s-a înregistrat un protocol privind cooperarea în domeniul circulaţiei rutiere, încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost reprezentat la încheierea protocolului de către procurorul general Niţu Tiberiu-Mihail, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituţii în scopul însoţirii autovehiculului utilizat de către procurorul general, cu echipaje ale poliţiei rutiere. Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi Regulamentul de aplicare, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deşi niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele care pot beneficia de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere”, potrivit ordonanţei de urmărire penală.

DNA precizează că, şi fără încheierea acestui protocol, în virtutea funcţiei, procurorul general al României beneficiază de protecţie asigurată de Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituţii care are un regim de circulaţie prioritară.

Astfel, protocolul semnat de Tiberiu Niţu ar fi reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu aprilie 2014, Brigada Rutieră a Capitalei ar fi asigurat, cu caracter permanent, însoţirea deplasărilor efectuate de acesta pe raza municipiului Bucureşti.

Niţu, însoţit de un poliţist pe motocicletă 

DNA precizează că misiunea era realizată în două schimburi de un agent de poliţie din cadrul Serviciului Operativ Special folosind o motocicletă. Concret, zilnic, echipajul aştepta sosirea procurorului general în Bucureşti şi îl însoţea la sediul Parchetului General, facilitându-i deplasarea cu ajutorul dispozitivului de agenţi de poliţie din teren. 

Ulterior, agentul de poliţie rămânea în apropierea Parchetului şi îl însoţea pe Niţu în eventualele deplasări care aveau loc pe parcursul zilei. La finalul programului, agentul de poliţie îl însoţea pe procurorul general până la ieşirea din Capitală.

„În condiţiile în care procurorul general nu era îndreptăţit să beneficieze de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime şi un prejudiciu material Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, precum şi un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, spun anchetatorii.

Potrivit unor surse judiciare, la rândul lui, Tiberiu Niţu ar fi beneficiat de 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite