Peste 300 de persoane acuzate de infracţiuni informatice, cercetate în primele opt luni din an
0
Peste 20 de grupări ai căror membri au comis infracţiuni informatice au fost destructurate în primele opt luni ale acestui an şi 330 de persoane au fost puse sub acuzare, în cadrul anchetelor fiind făcute peste 5.600 de percheziţii informatice şi aproape 500 de percheziţii la locuinţele suspecţilor, potrivit Poliţiei Române.
În cele opt luni, poliţiştii au înregistrat 2.688 de sesizări penale privind infracţiuni din domeniul cybercrime, în urma anchetelor fiind destructurate 24 de grupări formate din 182 de membri.
În dosarele deschise de anchetatori au fost puse sub acuzare 330 de persoane, dintre care 143 suspectate de infracţiuni informatice au fost reţinute, 118 arestate şi 83 puse sub control judiciar.
Poliţiştii au făcut 5.655 de percheziţii informatice şi 451 de percheziţii domiciliare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 12 imobile, 19 autoturisme, a peste 140.000 de lei , 200.000 de euro şi a 370.000 dolari, a precizat Poliţia Română.
Primul caz de manipulare a unui bancomat, soluţionat în 2015
În anul 2015, Poliţia Română a soluţionat primul caz de manipulare a unui bancomat, iar în 4 ianuarie 2016 au fost arestate opt persoane implicate în acest caz, cetăţeni români şi moldoveni. Aceştia ar fi folosit un soft de tip malware, pentru a sustrage bani din bancomat.
În ce priveşte fraudele pe internet, infractorii vizează platforme de comerţ, unde postează anunţuri de vânzări fictive, de la autoturisme, maşini agricole, bunuri de lux, echipamente electronice, la închirieri imobile şi la vacanţe.
Un alt gen de fraude informatice sunt cele în care sunt vizate societăţile comerciale, în urma cărora sunt transferate sume importante de bani din contul firmelor în contul unor destinatari frauduloşi.
Fraudele cu instrumente de plată electronică se manifestă în mediu online, prin producerea de echipamente destinate contrafacerii instrumentelor de plată electronică, compromiterea cardurilor utilizate la alimentarea cu combustibil sau în domeniul atacurilor de tip phishing, potrivit Poliţiei Române.
Accesul la sisteme informatice, cu depăşirea măsurilor de securitate poate fi urmată de alte activităţi infracţionale, precum modificarea sau alterarea de date informatice, instalare de programe maliţioase, perturbarea gravă a funcţionării sistemelor informatice.