Peste 11 milioane de euro -  valoarea unui proiect desfăşurat la nivelul ANAF, de care au beneficiat specialişti IT şi angajaţi ai vămii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 11.592.508,61 de lei fără TVA FOTO Arhivă Adevărul
Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 11.592.508,61 de lei fără TVA FOTO Arhivă Adevărul

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că a finalizat proiectul „Implementarea politicii de securitate IT în contextul Codului Vamal Modernizat European”, prin care au fost instruiţi 20 de specialişti IT. De asemenea, au fost vizaţi 150 de reprezentanţi ai personalului vamal.

Scopul principal al proiectului a fost implementarea unei politici prin care va fi utilizată semnătura electronică pentru Declaraţia Sumară de Intrare (DSI).

Potrivit ANAF, obiectivul general al proiectului l-a reprezentat sprijinirea instituţiei în realizarea Politicii de Securitate IT prin elaborarea măsurilor/procedurilor de securitate IT, implementarea sistemului informatic de monitorizare a securităţii IT şi implementarea semnăturii electronice pentru Declaraţia Sumară de Intrare (DSI). 

Mai mult, scopul proiectului a fost de a elabora şi implementa Politica de Securitate IT în contextul Codului Vamal Modernizat European, conform Politicii de Securitate IT a Comisiei Europene. Astfel, începând cu 15 septembrie va putea fi utilizată semnătura electronică calificată pentru depunerea Declaraţiei Sumare de Intrare.

„Pentru operatorii economici, implementarea acestui proiect a condus la următoarele beneficii: crearea unui mediu de lucru “paperless” pentru vamă şi comerţ, garantarea identităţii operatorilor economici prin utilizarea de certificate calificate pentru conectarea la Sistemul Informatic Integrat Vamal şi creşterea nivelului de securitate IT”, se arată într-un comunicat emis de Autoritate.

Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 11.592.508,61 de lei fără TVA, din care 9.853.632,32 de lei valoare nerambursabilă din Fondul Social European şi 1.738.876,29 de lei, cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.

ANAF a explicat că ţinta acestui proiect a fost reprezentată atât de specialiştii IT de la nivelul Direcţiei Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală din cadrul ANAF şi de la nivelul Direcţiilor Regionale Vamale, cât şi lucrătorii vamali care utilizează Sistemul Informatic Integrat Vamal (SIIV). 

„Principalele activităţi ale proiectului au fost activităţi de management de proiect, activităţi de asigurare a infrastructurii aferente implementării proiectului, activităţi de promovare proiect, diseminare, activităţi de consultanţă şi expertiză aferente implementării proiectului, organizarea unui stagiu de schimb de experienţă şi bune practici într-o administraţie vamală a unui stat membru al Uniunii Europene şi activităţi de audit”, a mai spus sursa citată. 

De asemenea, prin implementarea proiectului s-au obţinut politica de Securitate IT în contextul Codului Vamal Modernizat European (elaborată şi aprobată), măsuri/proceduri de Securitate IT în contextul Codului Vamal Modernizat European, elaborate şi aprobate), sistem informatic de monitorizare a securităţii IT în contextul Codului Vamal Modernizat European dezvoltat, testat, implementat şi integrat în SIIV, sistem informatic pentru semnătura electronică, pentru Declaraţia Sumară de Intrare (DSI), dezvoltat, testat si implementat la nivel de pilot şi integrat în Sistemul Informatic Integrat Vamal. 

Mai mult, au fost achiziţionate echipamente hardware/software, licenţe şi au fost implementate planul de instruire şi materialele de instruire, programe de instruire a personalului organizate, manuale de Administrare şi de Utilizare a sistemului informatic de monitorizare a securităţii IT în contextul Codului Vamal Modernizat European şi manualul de utilizare şi Metodologia de lucru pentru utilizarea semnăturii electronice pentru Declaraţia Sumară de Intrare (DSI) etc. 

În cadrul proiectului „Implementarea politicii de securitate IT în contextul Codului Vamal Modernizat European” au fost instruiţi 20 de specialişti IT şi 150 de reprezentanţi ai personalului vamal. De asemenea, au fost organizate şi stagii de schimb de experienţă ţi bune practici la nivelul administraţiei vamale din Polonia, Varşovia. 

Acest proiect a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, Axa Prioritară 1 „Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice”, Domeniul major de intervenţie 1.1. „Îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite