Percheziţii la rectoratul UMF Bucureşti, într-un dosar de corupţie. Decan: „Facultăţile nu sunt implicate în achiziţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii fac percheziţii la Universitatea "Carol Davila" din Bucureşti, la sediul unor firme şi la locuinţele mai multor persoane suspectate de abuz ăn serviciu FOTO Adevărul
Procurorii fac percheziţii la Universitatea "Carol Davila" din Bucureşti, la sediul unor firme şi la locuinţele mai multor persoane suspectate de abuz ăn serviciu FOTO Adevărul

Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi, percheziţii la rectoratul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti, la sediile unor firme şi la locuinţele mai multor persoane suspectate de abuz în serviciu, dare şi luare de mită, în legătură cu atribuirea ilegală a unor contracte de achiziţii publice. A fost verificată activitatea instituţiei începând cu anul 2009, printre suspecţi numărându-se şi fostul director administrativ al UMF.

UPDATE În urma descinderilor, şase persoane au fost duse la audieri, printre acestea numărându-se şi fostul director administrativ al instituţiei, Dan Pahoni.

UPDATE Procurorii verifică activitatea administrativă a instituţiei începând cu anul 2009 şi până în prezent.

„Percheziţiile vizează latura administrativă şi nu cea de învăţământ, începând cu anul 2009, deci nu vorbim doar de activitatea actualei conduceri. În prezent, domnul Dan Pahoni lucrează în universitate dar nu mai ocupă funcţia de director administrativ, dumnealui a renunţat la această funcţie în urmă cu două săpămâni, iar Consiliul de Administraţie a luat act de decizia dânsului. A fost o opţiune personală”, a declarat, pentru adevarul.ro, profesorul Ecaterina Ionescu, prorectorul universităţii.

Potrivit acesteia, „orice control într-o universitate poate fi şi de bun augur”. „În momentul de faţă nu ştim dacă este vorba, într-adevăr, de nereguli”, a completat Ionescu.

UPDATE Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Bucureşti a subliniat că descinderile nu au loc la sediul facultăţii pe care o conduce, ci la rectorat. Medicul pediatru Doina Pleşca a explicat, pentru adevarul.ro, că cele patru facultăţi nu au personalitate juridică şi că achiziţiile sunt făcute de direcţia de achiziţii.

„Facultăţile se ocupă de formarea medicilor. Eu fac cerere dacă am nevoie de ceva, nu pot să achiziţionez nimic direct, ci totul se face prin solicitare. Direcţia financiar contabilă se ocupă de toate aceste proceduri. Niciodată un decan nu semnează astfel de documente, ci ele sunt semnate în exclusivitate de contabilul şef sau, după caz, de ordonatorul de credite, respectiv rectorul sau un prorector. Toate aceste achiziţii de fac centralizat”, a declarat, pentru adevarul.ro, profesorul Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină.

Potrivit medicului, universitatea urmează să treacă printr-un proces de acreditare chiar joi. „Nu este plăcut să fii cu evaluatorii pe de-o parte şi cu mascaţii, pe de altă parte. Nu poţi să discreditezi în acest mod cea mai mare facultate de medicină din ţară”, a completat profesorul Doina Pleşca.

Parchetul General face 31 de percheziţii marţi dimineaţă

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) arată, într-un comunicat de presă, că au loc 31 de percheziţii la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale, din Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Dâmboviţa, într-o cauză penală în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, luare de mită şi dare de mită.

Surse judiciare au declarat că anchetatorii fac percheziţii la rectoratul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, iar ceretările vizează modul de atribuire a unor contracte de achiziţii publice.

„Din probele administrate în cauză a rezultat că persoane aflate la conducerea unei instituţii de învăţământ superior din Bucureşti au atribuit contracte de achiziţie publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achiziţiilor publice, unor societăţi comerciale deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional”, a precizat PICCJ.

Şase persoane, printre care şi fostul directorul administrativ, duse la mandat

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, şase persoane pe numele cărora au fost emise mandate de aducere urmează să fie duse la audieri.

Printre persoanele vizate în anchetă ar fi şi fostul directorul general administrativ de la UMF Bucureşti, Dan Pahoni, suspectat că ar fi solicitat comisioane pentru contracte de achiziţii încheiate de UMF cu societăţi comerciale, au mai spus sursele judiciare citate. Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite