UPDATE Primarul Cătălin Cherecheş a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au descins, marţi, la sediul Primăriei Baia Mare şi al trustului de presă eMaramureş. Anchetatorii fac verificări cu privire la relaţia dintre administraţia locală şi trustul eMaramureş (radio, TV şi site), existând suspiciuni că între primarul Cătălin Cherecheş şi trustul local de presă s-ar fi făcut o tranzacţie suspectă. De altfel, edilul din Baia Mare a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

UPDATE Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a ieşit de la audieri. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au început urmărirea penală faţă de primarul oraşului Baia Mare care este acuzat de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte. 

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2013, Cherecheş ar fi pretins şi primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste societăţi comerciale în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât şi pe parcursul derulării acestora.

De asemenea, în perioada februarie - mai 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, ar fi efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine. El s-ar fi folosit de două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale. 

Mai exact, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, Cherecheş ar fi făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale.

Cătălin Cherecheş a fost dus la audieri pe baza unui mandat de aducere, „în interesul bunei derulări a anchetei penale”, mai spun procurorii.

UPDATE Cătălin Cherecheş a fost dus la audieri la sediul DNA. El a părăsit primăria însoţit de un avocat şi de un procuror DNA. Întrebat daca este vinovat de ceva, Cherecheş a răspuns că, deocamdată, nu i s-a adus nicio acuzaţie.

UPDATE Potrivit unor surse neoficiale, în aceaste momente primarul Cherecheş se află la el în birou, unde discută cu procurorii DNA.

UPDATE Potrivit site-ului ziarmm.ro, percheziţiile procurorilor ar avea legătură cu mai multe declaraţii date de omul de afaceri Ioan Baltă, zis „Oniza”, administrator al XS Sud Compani din Baia Mare.

La jumătatea lunii martie, acesta a fost arestat în urma unor percheziţii făcute de procurorii bucureşteni, într-un dosar în care se fac cercetări pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.

UPDATE Primarul Cătălin Cherecheş a declarat că nu ştie de ce s-au făcut percheziţiile şi a adăugat că urmează să se informeze. Procurorii care au mers la sediul trustului eMaramureş au plecat de acolo nu doar cu mai multe documente, dar şi însoţiţi de directorii trustului, pe care i-au dus la audieri.

Potrivit unor surse neoficiale, în aceste zile DNA face verificări şi la Clubul HCM Baia Mare, în legătură cu modul în care primăria a finanţat acest club.

UPDATE De la sediul trustului eMaramureş, procurorii ar fi ridicat mai multe documente şi unităţi de calculator.

Cătălin Cherecheş a sosit astăzi, la ora 10:30, la sediul Primăriei Baia Mare, însoţit de un avocat.

Procurorii anchetează cumpărarea, de către primarul din Baia Mare, a unui site de ştiri, emaramures.ro. Acesta ar fi aparţinut trustului de presă local eMaramureş, dar ar fi fost cumpărat de Cătălin Cherecheş prin interpuşi.

DNA încearcă acum să afle dacă şi administraţia locală a fost implicată în această tranzacţie, potrivit Digi24.

După încheierea percheziţiei, primarul va fi dus la audieri.

Cătălin Cherecheş a intrat în politică în 2013 

Cătălin Cherecheş, în vârstă de 34 de ani, a intrat în politică în 2003, în funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei locale de tineret a Partidului Social Democrat, devenind ulterior vicepreşedinte al organizaţiei PSD Maramureş.

El a fost însă şi membru al Partidului Democrat Liberal şi al Partidului Naţional Liberal, cel din urmă excluzându-l în ianuarie 2013.

În perioada 2008 – 2011 a fost deputat în Parlamentul României, fiind ales la alegerile locale parţiale din data de 8 mai 2011, primar al municipiului Baia Mare.

La alegerile locale care au fost organizate la data de 10 iunie 2012, Cătălin Cherecheş a fost reales în funcţie cu 86,3 %.

În ultimele declaraţii de avere şi de interese postate pe site-ul primăriei, datate în 2012, Cătălin Cherecheş are menţionate mai multe terenuri intravilane, în suprafaţă totală de aproximativ 4.000 de metri pătraţi, dar şi o casă de locuit, o casă de vacanţă şi un spaţiu comercial.

A acordat două împrumuturi pentru două firme în care este asociat, respectiv unic asociat (VDC Holding şi VDC Medical) de aproximativ 1,7 milioane de lei.

La capitolul venituri, el a raportat, în 2012, suma de aproximativ 19.000 de lei, în calitate de deputat, şi de aproape 22.900 de lei, în calitate de primar.

În 2011, Cherecheş a fost anchetat de Agenţia Naţională de Integritate

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au făcut verificări, în 2011, cu privire la averea primarului Cherecheş pentru a stabili provenienţa unei donaţii de 1,5 milioane de euro pe care acesta ar fi primit-o de la mama sa. 

De asemenea, ANI a descoperit că mama primarului, Viorica Cherecheş, funcţionar public (manager al Spitalului de boli infecţioase şi psihiatrie Baia Mare - n.r.), nu ar fi justificat provenienţa banilor.

Suma donată apare prima dată menţionată în declaraţia deputatului Cătălin Cherecheş de pe 19 februarie 2010, ulterior fiind notată în alte două declaraţii. Investigaţia ANI nu a fost finalizată.

CV Cătălin Cherecheş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite