Percheziţii la Ministerul Fondurilor Europene. Prejudiciul este estimat la 100 de milioane de lei
0
Procurorii DIICOT fac, luni, 36 de percheziţii, între care şi la Ministerul Fondurilor Europene, într-un dosar în care zeci de persoane sunt suspectate de evaziune şi spălare de bani, în legătură cu livrări de produse, în special carne, precum şi de încercare de accesare ilegală de fonduri UE. Prejudiciul este estimat la 100 de milioane de lei.
Percheziţiile vizează contracte de livrări de produse, în special de carne, dar şi prestări de servicii prin firme fantomă, persoanele vizate fiind suspectate şi că ar fi încercat să acceseze ilegal fonduri europene, potrivit unor surse judiciare Prejudiciul produs prin evaziune fiscală şi spălare de bani ar fi estimat la aproximativ 100 de milioane de lei.
În urma percheziţiilor, aproximativ o sută de persoane vor fi duse vor fi duse la audieri, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fiind vizate zeci de societăţi comerciale.
Anchetatorii urmează să ridice de la Ministerul Fondurilor Europene mai multe calculatoare, unde ar fi salvate documente în legătură cu solicitarea ilegală de accesare a unor fonduri europene.
Conform procurorilor, gruparea înfiinţa şi utiliza firme pe numele unor persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica Moldova, manipulabil. Firmele erau folosite pentru livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale controlate de diverse structuri infracţionale, pentru preluarea de sume de bani cash de la diverşi „clienţi", depunerea acestora în conturi bancare, aparţinând firmelor controlate de către acesta, urmată de repunerea acestora la dispoziţia „clienţilor”.
Procurorii susţin că prin aceste firme se urmărea şi fraudarea unor bănci prin contractarea de credite în baza unor acte falsificate şi nerambursarea acestora, dar şi pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile în baza unor acte falsificate.
Conform DIICOT, numărul acestor firme ”fantomă” depăşeşte 100 de astfel de entitaţi.
„Motivatia reală a înfiinţării unui număr atat de mare de firme a constat atât în extinderea posibilităţilor de a desfăşura activităţi criminale în cât mai multe şi mai variate domenii, dar şi în crearea unui ”hăţiş” juridic şi economic care să fie foarte greu de desluşit de către organele judiciare şi fiscale în cazul deconspirării activităţilor ilegale sau în cazul controalelor efectuate de către organele fiscale“, arată procurorii DIICOT.
Prin activitatea infracţională s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27 de milioane de euro, iar alte 20 de milioane de euro repezintă tentativă la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene.
Peste 100 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT în acest caz.