UPDATE Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost reţinut, după 17 ore de audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Arhivă Adevărul
Victor Ponta FOTO Arhivă Adevărul

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă a fost pus urmărire penală într-un dosar privind infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene. Suspectaţi în acest caz sunt şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, care au fost puşi şi sub control judiciar. Miercuri dimineaţă, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost reţinut de procurorii anti-corupţie, după 17 ore de audieri.

UPDATE 04.50 Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost reţinut, marţi, după ce a fost audiat timp de mai multe ore la DNA Ploieşti, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este.

Iulian Herţanu, care a fost adus la DNA Ploieşti marţi, la ora 11.40, a fost scos încătuşat din sediul instituţiei, miercuri dimineaţă, în jurul orei 4.30, după aproximativ 17 ore petrecute în sediul DNA Ploieşti, şi preluat de o dubă, fiind transportat în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova.

UPDATE 16 40 Deputatul Sebastian Ghiţă a ieşit din sediul DNA, acesta declarând că s-a început urmărirea penală pe numele său.

Potrivit unui comunicat emis de procurorii DNA, împotriva lui Ghiţă s-a pus în mişcare acţiunea penală şi în plus acesta a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. 

Astfel, în următoarele două luni acesta nu va avea voie să părăsească ţara, să plece din localitate fără să anunţe Poliţia sau să ia legătura cu martorii din dosar. 

Deputatul va fi obligat să se prezinte la Poliţie conform programului de supraveghere întocmit de ofiţerii de aici, sau ori de câte ori este chemat.

La ieşirea din sediul DNA, Sebastian Ghiţă a declarat că le-a dat procurorilor amănunte despre momentul în care l-a cunoscut pe cumnatul premierul Victor Ponta.

„Cred că le-am oferit domnilor procurori suficiente detalii. Sper, şi cred că în curând, toată această ideea de vinovăţie, că i-aş fi sprijinit pe aceşti oameni în activităţile dânşilor, să ia sfârşit”, a spus Ghiţă.

Acesta a adăugat că este posibil ca în acest caz să fie suspectaţi mai mulţi factori de decizie din judeţul Prahova pentru că „această firmă nu a performat foarte bine”.

Deputatul Ghiţă a precizat că i-a fost interzis să se întâlnească sau să vorbească cu Mircea şi Vlad Cosma şi că a dat declaraţii în faţa procurorilor despre natura relaţiilor pe care le are cu Iulian Herţanu şi că le-a explicat anchetatorilor că nu este unul dintre apropiaţii cumnatului premierului.

El a mai spus că, în opinia sa, în orice judeţ s-ar fi derulat contractul ar fi putut exista suspiciuni că firma Grossmann Engineering Group ar fi fost favorizată de către autorităţi, dar că acest lucru nu este posibil având în vedere că e vorba de fonduri europene.

Întrebat care sunt relaţiile sale cu Vlad Cosma, Ghiţă a răspuns că este ”coleg de partid ca şi Mircea Cosma”, el menţionând că pe funcţionarul CJ Prahova nu-l cunoştea. ”Nu-mi dau seama unde poate să se găsească o dovadă că eu i-aş fi sprijinit”, a spus Ghiţă, precizând că între el şi premierul Victor Ponta ”nu a fost niciodată vreo discuţie”.

UPDATE 15.40  Potrivit unui comunicat de presă emis de Direcţia Naţională Anticorupţie, Mircea şi Vlad Cosma au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi preşedinte al PSD Prahova, iar ulterior vicepreşedinte al partidului, este urmărit penal pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani şi bunuri sau foloase necuvenite

Deputatul Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, este urmărit penal pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat.

În perioada în care se află sub control judiciar, Mircea Cosma nu are să îşi exercite funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

În plus, Mircea şi Vlad Cosma trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti,  ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti  cu privire la schimbarea

image

locuinţei;

c) să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

d) să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;

e) să nu se apropie de alte persoane nominalizate şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;

f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

Celor doi li s-a adus la cunoştinţă că, în cazul în care încalcă cu rea-credinţă obligaţiile impuse de măsura controlului judiciar, această măsură poate fi înlocuita cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

UPDATE 15.30 Deputatul Vlad Cosma a părăsit sediul DNA Ploieşti, însă acesta nu a vrut să dea declaraţii în faţa jurnaliştilor.

UPDATE 14.45 Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a plecat de la DNA declarând că are calitatea de inculpat.

De asemenea, acesta a precizat că săptămâna viitoare, miercuri, va veni din nou la sediul DNA Ploieşti, pentru a studia dosarul, însă nu a precizat dacă în cazul său procurorii au dispus vreo măsură preventivă.

El a mai spus că de lucrările de la Comarnic „răspund oraşul Comarnic şi Hidro Prahova", adăugând că în acest proiect Consiliul Judeţean Prahova este responsabil de staţiile de epurare care deservesc mai multe localităţi.

„Când s-a ţinut acea licitaţie eram în spital, am stat cinci luni, nu ştiu nici cine a câştigat licitaţia, nici cum a câştigat. O să citesc dosarul săptămâna viitoare", a afirmat Mircea Cosma.

Întrebat ce ştie despre calitatea în care fiul său, Vlad Coma, a fost adus la DNA Ploieşti, unde este audiat, Mircea Cosma a spus că nu ştie ce implicare şi ce calitate are acesta.

Şeful CJ Prahova este primul care iese de la audieri dintre cei aduşi cu mandat la DNA Ploieşti în dosarul în care este vizat cumnatul premierului.

UPDATE 12.30 Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost dus la DNA pentru a fi audiat în acest caz. El a ajuns la DNA în jurul orei 12.30, fiind adus de procurori cu o maşină cu girofar.

Şi fiul lui Mircea Cosma, deputatul Vlad Cosma, a fost dus cu mandat la DNA Ploieşti pentru audieri.

UPDATE 11.50 La sediul DNA Ploieşti a fost dus cu mandat şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă, el precizând că este suspect în dosarul în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta.

„Am venit cu mandat, am primit citaţie”, a spus Sebastian Ghiţă, care a ajuns la DNA Ploieşti în jurul orei 11.50.

Răspunzând unei întrebări, Ghiţă a spus că are calitatea de suspect în acest dosar, în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului.

Întrebat despre contractul cu fonduri europene derulat la Comarnic pentru introducerea canalizării în localitate, Ghiţă a spus: „Ştim cu toţii că lucrările acolo nu au mers aşa cum trebuia, că stagnează, iar firma nu a reuşit să performeze şi să termine acea lucrare publică. Nu cunosc mai multe alte detalii”.

De asemenea, întrebat dacă a fost implicat în acest contract, deputatul a spus că nu. Întrebat de ce a fost adus cu mandat la DNA, dacă nu este implicat în acest contract, Ghiţă a răspuns: „Îl cunosc pe om (Iulian Herţanu -n.r.) şi probabil că procurorii vor să se convingă de natura relaţiilor mele cu dânsul".

Ghiţă a fost întrebat de jurnalişti şi dacă este prieten cu Iulian Herţanu, deputatul răspunzând că îl cunoaşte, că l-a

image

văzut „de câteva ori, cu diferite ocazii", că nu are o relaţie foarte strânsă cu acesta, dar că „presupune despre că asta este vorba".

Iniţial, Sebastian Ghiţă a spus că nu cunoaşte calitatea în care a fost chemat la DNA Ploieşti, spunând că „este o instituţie unde nu doreşti să ai calităţi. În final, la întrebările jurnaliştilor, el a citit de pe un mandat de aducere pe care îl ţinea în mână, răspunzând că are calitatea de suspect..

UPDATE Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost ridicat de mascaţi şi dus la sediul DNA Ploieşti pentru a fi audiat.

UPDATE Premierul Victor Ponta declară că nu cunoaşte şi că oricum ar fi greşit să comenteze cercetările efectuate de către procurori faţă de cumnatul său, adăugând că „legea trebuie să fie egală pentru toţi".

„Nu cunosc şi oricum ar fi greşit să comentez eu cercetările efectuate de procurori faţă de cumnatul meu/Legea trebuie să fie egală pt toţi", scrie Ponta pe Twitter.

În 2014, când fratele preşedintelui Traian Băsescu a fost reţinut de procurorii DNA, premierul Victor Ponta a anunţat că şeful statului trebuie să îşi dea demisia.

„Este momentul în care însuşi preşedintele trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că, într-un fel sau altul, influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi. Independenţa şi prestigiul justiţiei trebuie să fie apărate de preşedintele ţării chiar şi prin acest sacrificiu personal, şi anume de a spune OK, renunţ la funcţia mea ca să nu spună cineva că de aia nu e anchetat fratele meu într-o situaţie în care oameni care au făcut mult mai puţin decât Mircea Băsescu sunt acum în faţa legii. (...) Cred că preşedintele României şi nu doar al României, ci orice preşedinte dintr-o ţară europeană, în faţa unei asemenea situaţii, tocmai pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra activităţii Justiţei, ar trebui să demisioneze imediat”, spunea atunci Ponta.

Cumnatul lui Victor Ponta, vizat de procurorii DNA

Potrivit unui comunicat emis de DNA, procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene.

Astfel, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, procurorii fac percheziţii domiciliare în 14 locaţii, majoritatea situate în Bucureşti şi Ploieşti, acestea fiind sedii de societăţi comerciale ori domicilii ale unor persoane.

Surse judiciare au declarat că una dintre firmele la care se fac percheziţii este SC Exfin SRL, fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul prim ministrului, Alexandra şi Iulian Herţanu.

Aceleaşi surse au precizat că în acest dosar anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54% din fondurile unui proiect european, banii fiind însuşiţi în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat surse judiciare, citate de Mediafax.

Iulian Herţanu, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Mihail Marian Coman vor fi duşi la DNA Ploieşti, pentru a fi audiaţi.

Cumnatul lui Victor Ponta ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional organizat

Surse judiciare au precizat că Iulian Herţanu, Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator/asociat la S.C. CVR Asfalt Construct Group S.R.L. Dobroeşti, judeţul Ilfov, S.C. CVR Activites Group S.R.L. Bucureşti şi S.C. Gefam PRO S.R.L. Dobroeşti, şi Mihail-Marian Coman, administrator/asociat la S.C. Indserv S.R.L. Ploieşti şi S.C. Indserv Proiect S.R.L. Ploieşti şi angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. în calitate de consilier al directorului general din data de 24 mari 2012, ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru câştigarea frauduloasă a contractului de lucrări ce avea ca obiect „Extinderea reţelelor de canalizare în oraşul Comarnic”, contract semnat pe 13 ianuarie 2012 între Asocierea S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L.  şi S.C. Hidro Prahova S.A. Ploieşti (C.L.6 ).

Concret, aceştia şi-ar fi însuşit importante sume de bani prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană, şi sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat. 

La grupul infracţional astfel constituit ar fi aderat, începând cu 25 aprilie 2014, prin numirea ca administrator al al S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. şi Liviu Munteanu.

La aceste infracţiuni, Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, ar fi fost implicat în calitate de administrator de drept şi începând cu data de 25 aprilie 2014 administrator de fapt al S.C. Grossman Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. S.C. CVR Asfalt Construct Group S.R.L. Dobroeşti, judeţul Ilfov.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite