Percheziţii de amploare în şapte judeţe într-un dosar de evaziune fiscală: prejudiciu de 4 milioane de euro, afaceri cu maşini de lux din străinătate
0Angajaţi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) efectuează, miercuri dimineaţă, percheziţii la 93 de adrese, în şapte judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul se ridică la 4 milioane de euro.
Un număr de 93 de percheziţii se fac, miercuri dimineaţă, la adrese din judeţele Cluj, Mureş, Harghita, Alba, Maramureş, Satu Mare, precum şi în Bucureşti, la persoane fizice, dar şi la 20 de sedii comerciale. Este vorba de o reţea care aducea maşini de lux din străinătate, membrii acesteia neplătind TVA şi fiind acum suspectaţi de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri.
Potrivit DIICOT, reţeaua a acţionat în perioada 2009 - 2015, pe teritoriul României, al Ungariei şi al Germaniei. Este vorba de un grup infracţional format din 11 suspecţi, care au acţionat „în sensul operaţionalizării unui circuit în care au fost angrenate societăţi comerciale care au funcţionat legal, dar şi firme de tip «fantomă» utilizate în ample operaţiuni circumscrise evaziunii fiscale în domeniul tranzacţiilor cu autoturisme de lux provenite din achiziţii intracomunitare“.
Reţeaua acţiona prin mai multe firme-fantomă
Membrii grupării au comercializat autoturisme prin intermediul unor societăţi comerciale care derulau activităţi de comerţ evidenţiate în documentele contabile cu autoturisme de lux achiziţionate de la societăţi comerciale intermediare, acestea aprovizionându-se, la rândul lor, de pe piaţa intracomunitară de astfel de bunuri (în principal din Germania). Pentru deducerea TVA de plată în urma vânzării autoturismelor de către societăţile intermediare, au fost înregistrate în contabilitate achiziţii fictive de la firme-fantomă, înfiinţate de către membrii grupului având drept scop acumularea obligaţiilor de plată către bugetul de stat.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, „mecanismul evazionist realizat de către membrii grupului a presupus existenţa unui număr ridicat de societăţi comerciale, controlate în drept şi, după caz, în fapt de aceleaşi persoane fizice care se regăsesc în structura grupului (membri constituenţi şi membri aderenţi), firmele fiind structurate pe mai multe paliere“. „Primul palier îl reprezentau societăţi comerciale implicate în circuitul evazionist aflate la interfaţa cu clienţii (persoane fizice sau juridice) interesaţi de achiziţionarea de autoturisme de lux second-hand din ţări ale UE, adesea bunurile fiind achiziţionate în leasing financiar. Din punct de vedere al circuitului documentelor, achiziţiile intracomunitare de autoturisme s-au realizat în numele societăţilor comerciale aflate pe palierul 2 şi nu în numele societăţilor de interfaţă, deşi faptic, bunurile ajungeau de la furnizorii din UE direct în custodia societăţilor comerciale aflate pe palierul 1“, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Acţiunea de miercuri dimineaţă a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca.