VIDEO Grigore Cartianu, despre grija statului român faţă de cetăţenii săi: „Avem o problemă majoră legată de somnolenţa autorităţilor în astfel de situaţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia din Muntenegru, în care 18 români au murit într-un accident de circulaţie, aduce din nou în atenţia opiniei publice gestionarea crizelor de către statul român. Rudele călătorilor care se aflau în autobuzul groazei au reclamat probleme în relaţia cu funcţionarii Ministerului de Externe în momentul în care au vrut să afle detalii despre starea de sănătate a apropiaţilor.

După ce aseară a înfiinţat o celulă de criză, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, şi-a anulat astăzi participarea la reuniunile CAE şi CAG din Luxemburg, urmând să plece la Podgoriţa pentru a coordona la faţa locului activităţile echipei operative din România, în cooperare cu autorităţile locale, pentru asistenţa victimelor accidentului.

Cu toate acestea, există nemulţumiri la nivelul opiniei publice pentru faptul că cele mai multe informaţii care s-au aflat despre accident au venit de la jurnaliştii muntenegreni şi de la spitalul unde răniţii au fost internaţi, şi mai puţin de la autorităţile române. 

Urmăriţi pe adevarul.ro principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Avem o problema majoră legată de somnolenţa autorităţilor în astfel de situaţii. Spre exemplu, firmele sau organizaţiile neguvernamentale rezolvă astfel de probleme mai prompt. 

Era nevoie să meargă cineva de la Ministerul de Externe chiar de ieri. Autorităţile sunt prinse în offside, ulterior încearcă să rezolve problemele de acest gen într-un mod pripit. 

România nu va fi prezentă nici la consiliu, prin urmare nu vom fi reprezentaţi.

Felicitări lui Raed Arafat, care arată că are viteză de reacţie, se întelege, mai ales că a înfiinţat SMURD. 

Este un exerciţiu de imagine al Ministerului de Externe, se intervine târziu.

Cele mai multe informaţii legate de acest accident au venit nu de la autorităţile române, ci ele au provenit de la autorităţile din Muntenegru.

Practic, familiile care sunau la autorităţile române nu au primit informaţii la timp, dimpotrivă, li s-a transmis că vor fi sunate înapoi.

Noi plătim Ministerul de Externe ca să vorbim sâmbăta şi duminica cu un robot. Ar fi trebuit să îşi facă treaba cei de la consulat, pentru că avem cel puţin un consulat în Muntenegru.

O problemă la ambasade e faptul că nu avem o permenanenţă.

În toată reţeaua consulară a României există serviciu de permanenţă, ca la Armată. Poate un român are o problemă şi sună sâmbătă noaptea. Avem o problemă de indolenţă a statului. 

Mai lucrează cineva la MAE duminica doar dacă se organizează câte un meci de fotbal. Întregul minister nu funcţionează pentru probleme grave, în schimb nu aveau un serviciu care să preîntâmpine o astfel de problemă.

Dacă ministrul nu are pârghii, atunci trebuie să plătească. Indolenţa de la Ministerul de Externe este endemică. Un alt exemplu în acest sens este legat de zăpadă, care ia mereu prin surprindere ministerele. 

În Gara de Nord, nici în anul 2013 nu există un serviciu de cărucioare pentru bagaje. Toţi directorii de la Gara de Nord dau din colţ în colţ, putem rezolva această problemă tot prin banii de la pasageri. Este o crimă la adresa a milioane de români care trec prin Gara de Nord. Dacă acele cărucioare ar fi date unei firme private care să facă publicitate, ar fi gratuit pentru cetăţean. 

„Grija” statului pentru cetăţeanul român este sub 0, ca să nu mai vorbim de faptul că există o adevărată mafie a taximetriştilor în aeropoarte, iar aceşti taximetrişti împart banii cu funcţionarii, de cele mai multe ori. Mafia taximetriştilor de la gara blochează intrarea firmelor de taximetrie care sunt cinstite.

Ne-am făcut de ruşine, în cazul japonezei ucise aici, pentru că mafia taximetriştilor a fost tolerată. De altfel, o altă problemă din aeroport e faptul că preţurile sunt exorbitante, sunt mai mari chiar decât în Franţa.

În situaţia de faţă, statul trebuia să vină cu comunicate de presă din jumătate în jumătate de oră, trebuia să fie breaking news permanent. Dacă era permanenţă la Podgoriţa, se lua constant legătura cu România. Din punctul meu de vedere, lipsesc procedurile. De la ministru în jos pe scara ierarhică, avem o indolenţă crasă. Din '90 încoace, toţi indivizii care făceau lucrurile murdare ale partidelor erau trimişi ambasadori în afară.

Acesta este sistemul, am văzut oameni care fac propagandă pe faţă unor partide şi ulterior sunt trimişi în ambasade.

Au mai fost crize în care consulatele nu funcţionau în weekend, un astfel de exemplu ştiu că era în Milano, unde sunt foarte mulţi români. 

La peste 100.000 de români ai şi oameni care lucrează în construcţii, ai oameni care activează în zona culturală, este nevoie de asistenţă permanentă şi din păcate nu este aşa. 

Adevărul LIVE Grigore Cartianu despre grija statului român faţă de cetăţenii săi 

Spre exemplu, în anumite spitale judeţene de urgenţă sunt aparate, precum RMN-ul, care nu funcţionau decât cinci zile din şapte. Boala nu te întreabă dacă e weekend sau nu.

Legat de repatrierea osemintelor, e mai bine pentru Brâncuşi să fie vizitate osemintele sale la cimitirul din Franţa. În schimb, Cioran nu a vrut nici după anii '90 să revină, comunismul l-a alungat definitv. Nu aveau ce să caute într-o Românie care i-a respins. Vor să le aducă osemintele înapoi, dar nu i-au dorit vii. 

Statul român pe mulţi i-a alungat. Mulţi au plecat înspăimântaţi, cum e cazul Monicăi Lovinescu, plecată la începtului anului 1948. Cioran, Ionesco, Eliade, Erunca s-au refugiat la Paris de teamă, altfel putrezeau prin puşcării.

Statul român nu are niciun drept asupra osemintelor, atâta timp cât nu a avut niciun respect major pentru ei atunci când erau în viaţă. 

Amendamentele la Constituţie sunt bezmetice, dar nu s-au gândit ca cei din puşcările să îşi câştige prin muncă banii pe care statul îi cheltuie cu ei. Spre exemplu, femeile de la Târgşor pot să îşi câştige banii în confecţii. Parţial, în sistemul privativ de liberate se munceşte. I-aş pune la muncă pe cei cu pedepse grele pentru crimă sau violuri. Spre exemplu, să spargă piatră pentru finalizarea autostrăzilor. Nu e normal ca cetăţenii români să fie cei care plătesc pentru ei în condiţiile în care au făcut lucruri îngrozitoare în liberate.

Nu e normal să fim noi cei care să plătim pentru aceste fapte, iar victimele, care plătesc taxe la stat, pot plăti pentru întreţinerea puşcăriaşului respectiv. Noi plătim prea mulţi bani, 2.400 de lei pe lună pentru întreţinerea unor puşcăriaşi.

Gigi Becali este un escroc. El face toate aceste tentative, fără şanse, de a fi eliberat, pentru că mai iese şi el din puşcărie din când în când. Psihologic, el ajunge în atenţia publicului. Cere mult, pentru a putea obţine ceva. Amendamentul făcut de colegii săi din Parlamen. este soluţia ideală pentru Becali, care ar sta mai mult în Parlament decât la Jilava.

Pe Becali îl apasă pereţii în închisoare. Dincolo de faptul că îi plăcea să apară la televizor, el este un cetăţean crescut pe câmp, la oi. În copilărie, te trimit părinţii pe câmp la 5 ani. În momentul în care trăieşti aşa, dacă eşti închis chiar şi o săptămână suferi foarte cumplit. Totuşi, dacă ţii la liberate, nu trebuie să încalci legea.

Dacă ar fi ştiut că justiţia funcţionează, încercau să fie mai abili. În mintea lor funcţionează două chestiuni: că sunt puternici şi pot cumpăra cu bani inclusiv judecătorii. Doi: în mintea lor a funcţionat vidul acela de justiţie din anii '90, când se fura din România cu vagonul. 

Dacă au văzut că din anii '90 nu se fură, evident că s-au gândit că pot face aşa. Dacă justiţia funcţiona din '90, atunci nu aveau atâta curaj să fure de-a valma. 

Banii au venit prin 2007 - 2008, când a putut vinde terenurile, bani cu care şi-a putut cumpăra palate şi totul la jumătate sau la sfert de preţ, pentru că achiziţiona cu banii jos.

Verificările sunt clasice, la firma de transport, la firma de turism, dar va putea să vadă dacă statul a funcţionat şi, dacă se face vinovat, va plăti? 

Legat de tragedia de azi, mai e şi eroarea umană, poate omul a avut cinci secunde în care nu a fost atent. Când ai 30 de metri de prăpastie sub tine, parapeţii sunt oare suficient de rezistenţi pentru a ţine un autocar şi să nu cedeze la impact?

Sunt sigur că şi în România sunt curbe periculoase în care parapeţii nu pot rezista unui astfel de impact. Semnele vizuale nu sunt suficiente.

În opinia mea, şi când cade un avion nu înseamnă că lumea nu mai merge cu avionul, prin urmare sunt de părere că oamenii vor merge în concediu, turismul merge indiferent de astfel de evenimente.

Prezenţa lui Corlăţean acolo nu îi va face bine, ci îi va face mai mult rău. Corlăţean s-a gândit vreo secundă să creeze servicii de permanenţă în consulate şi în ambasade? Daca nu, atunci care este rolul lui în minister?

Muntenegru e o ţară mică, acolo se află totul. Acolo, dacă nu se afla în concediu, sigur că a aflat imediat de tragedie. Mecanismul consular nu l-a ajutat să facă o bună comunicare şi către Ministerul de Externe. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite