Olanda le cere procurorilor DIICOT extrădarea celor trei suspecţi în cazul furtului de tablouri de la Rotterdam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei suspecţi se află în arest preventiv FOTO Adevărul
Cei trei suspecţi se află în arest preventiv FOTO Adevărul

Autorităţile olandeze au cerut procurorilor DIICOT care instrumentează cazul hoţilor de tablouri din Rotterdam să dea cei trei suspecţi români pe mâinile justiţiei din Olanda. Autorităţile de la Amsterdam vor ca hoţii români să fie anchetaţi şi judecaţi de către sistemul judiciar olandez.

Procurorii DIICOT au primit de la autorităţile olandeze o solicitate de extrădare a celor trei suspecţi în cazul furtului celor şapte tablouri dintr-un muzeu din Rotterdam, informează Mediafax. Potrivit surselor citate, autorităţile olandeze vor să-i cerceteze şi să-i judece pe Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru după legislaţia aflată în vigoare în Olanda.

Procurorii DIICOT îi consideră doar complici pe cei trei bărbaţi reţinuţi şi sunt de părre că autorul real al furtului nu a fost încă identificat.

„Având în vedere că olandezii au făcut această cerere oficială, Parchetul nu doreşte să dea încă eficienţă acestei solicitări, motivat de calitatea suspecţilor, care este cea de complici. Se prezumă deocamdată că autorii sunt alţii, dar chiar şi aşa nu este finalizată verificarea totală în dosar. Se fac toate eforturile omeneşti de către procurorii DIICOT pentru găsirea tablourilor", au arătat sursele citate.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Cei trei români acuzaţi de implicare în furtul celor şapte tablouri ar fi fost ajutaţi de un cetăţean albanez, cercetat în România pentru o tentativă de omor comisă cu o armă militară, a declarat surse apropiate anchetei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite