Oficial MAI: „Propunem să devină infracţiune întrebuinţarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa poliţiştilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a prezentat, vineri, o serie de propuneri care vizează întărirea autorităţii poliţistului prin introducerea lor în legea de funcţionare şi organizare a Poliţiei, propuneri care vizează sancţionarea mai drastică a refuzului de legitimare.

„Împiedicarea poliţistului de a pune în aplicare o procedură legală, precum legitimarea sau conducerea la secţie a unui cetăţean, propunem să devină infracţiune. De asemenea, propunem să devină infracţiune întrebuinţarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa poliţiştilor”, a precizat Dajbog. Potrivit acesteia, în proiectul propus de MAI este prevăzută şi introducerea unui mecanism prin care repetarea comiterii unor fapte, cu ignorarea avertismentului poliţiştilor în cazul situaţiilor în care se tulbură liniştea locatarilor din blocuri, să devină de asemenea infracţiune, potrivit Agerpres.

Oficialul MAI a adăugat că se propune să se dea eficienţă în intervenţia poliţistului în cazul acelor scandaluri, petreceri în bloc sau nunţi care se fac pe stradă şi prin care se tulbură liniştea şi ordinea publică. „Sunt situaţii când un bloc întreg sună la 112 pentru a interveni Poliţia, iar după ce aceştia constată o contravenţie şi aplică o amendă, scandalul continuă fără nicio problemă. În astfel de cazuri, oamenii care au apelat la Poliţie au convingerea că autoritatea statului nu se poate impune în faţa unora care nu au nicio jenă de a-i deranja pe toţi. Vrem ca în asemenea situaţii (...) fapta să fie sancţionată penal”, a precizat Dajbog.

O altă propunere a MAI, trimisă deja la Ministerul Justiţiei în vederea modificării Codului penal, vizează creşterea pedepselor pentru ultraj, ultraj judiciar, tulburarea ordinii şi liniştii publice. De asemenea, pentru uciderea unui poliţist aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, MAI a propus pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, a mai precizat oficialul MAI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite