O gură de oxigen pentru Dragnea. Fostul şef al Romatsa, achitat pentru abuz în serviciu în baza deciziei CCR aplicabile şi-n cazul liderului PSD
0Judecătoria Sectorului 1 a dat prima decizie de achitare pentru infracţiunea de abuz în serviciu în baza hotărârii Curţii Constituţionale din iunei 2016, care spunea că această încadrare juridică este aplicabilă doar dacă a fost încălcată o lege promulgată de preşedinte sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Sentinţa nu este definitivă. Decizia a fost luată în dosarul lui Bogdan Donciu, fost director general al RA Romatsa SA.
Potrivit minutei Judecătoriei Sectorului 1, Bogdan Donciu, fost director general al RA Romatsa, a fost achitat pentru două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Judecătorii au dat sentinţa raportându-se la „Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curţii Constituţionale”. În cazul lui Bogdan Donciu, acesta era acuzat că ar fi determinat persoanele aflate la conducerea compartimentelor de resurse umane să procedeze la angajarea fictivă a mai multor persoane în cadrul Regiei Autonome Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa).
Bogdan Donciu a fost găsit vinovat de o altă infracţiune pentru care a fost trimis în judecată, instigare la fals intelectual în formă continuată. El a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare. Judecătoria a mai decis ca Donciu să plătească salariile funcţionarilor pe care i-ar fi angajat fictiv, respectiv suma de 304.064 de lei, către Romatsa. Decizia nu este definitivă.
Cazul lui Liviu Dragnea, identic
Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în iulie 2016, într-un dosar similar, privind angajări în cadrul DGASPC Teleorman. Liderul PSD este este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, cauză în care mai este trimisă în judecată fosta sa soţie, Bombonica Prodana.
Potrivit procurorilor, "în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă".
Ce a spus Curtea Constituţională
Curtea Constituşţională a stabilit pe 16 iunie 2016 că incriminarea unui funcţionar public pentru abuz în serviciu se poate face doar dacă acesta încalcă o lege promulgată de preşedinte sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, NU şi dacă funcţionarul încalcă o hotărâre de Guvern sau alte reglementări secundare.
Judecătorii au spus că infracţiunea de abuz în serviciu este constituţională în măsura în care „executarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu”, din definiţia din Codul Penal, înseamnă „prin încălcarea legii”.
„Comportamentul interzis trebuie impus de către legiuitor chiar prin lege (...) neputând fi dedus, eventual, din raţionamente ale judecătorului de natură să substituie normele juridice", se arată în motivare. Curtea arată că nu pot fi substituite legilor reglementări interne dintr-o unitate sau alta, fişe de post sau alte contracte individuale care stabilesc ordine de îndeplinire a unor atribuţii de serviciu. „S-ar ajunge la situaţia ca, în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, elementul material al acesteia să fie configurat atât de legiuitor, Parlament sau Guvern, cât şi de alte organe, inclusiv persoane juridice de drept privat, în cazul fişei postului, ceea ce nu este de acceptat în sistemul juridic de drept penal", au motivat judecătorii.
În alte dosare, pe infracţiunea de abuz în serviciu, judecătorii au dat decizii de condmnare. Aşa a fost în cazul lui Iulian Bădescu- fostul primar al oraşului Ploieşti, în cazul lui Nicuşor Constantinescu- fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa sau în cazul dosarului milionarului Puiu Popoviciu.
Acuzaţiile procurorilor
Potrivit unui comunicat al PÎCCJ transmis pe 26 august 2016, în perioada septembrie 2010 — februarie 2011, în cadrul Romatsa au fost efectuate, cu încălcarea procedurilor expres prevăzute privind recrutarea, recepţia, angajarea, avansarea, promovarea şi numirea personalului, o serie de angajări, scopul încheierii contractelor de muncă fiind cel de a suplimenta veniturile considerate neîndestulătoare ale unor persoane angajate în cadrul Ministerului Transporturilor (sub autoritatea căruia îşi desfăşoară activitatea RA Romatsa) sau la Guvern.
„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada februarie — martie 2011, Bogdan Donciu, în calitate de director general al RA Romatsa, a determinat persoanele aflate la conducerea compartimentelor de resurse umane să procedeze la angajarea mai multor persoane, context în care, în cazul a două dintre acestea, pentru a se da o aparenţă de legalitate, s-a procedat la organizarea fictivă a unui examen, scop în care au fost întocmite şi înregistrate documente privind organizarea, la 28 februarie 2011, a unui examen în vederea ocupării celor două posturi", susţin procurorii.
Examene trucate
Parchetul precizează că au fost întocmite documente ce constatau rezultatele examenului, iar, ca o dovadă a susţinerii concursului, angajaţi ai Romatsa au redactat subiecte de examen şi lucrări de examinare, pe care cele două persoane beneficiare doar le-au semnat, notele acordate constituind temeiul întocmirii deciziilor de angajare.
„Bogdan Donciu, în aceeaşi calitate, în intervalul septembrie — octombrie 2010, a determinat persoane aflate la conducerea Serviciului Resurse Umane pentru ca, în virtutea atribuţiilor de serviciu referitoare la întocmirea şi verificarea legalităţii contractelor de muncă şi a deciziilor de încadrare, să întocmească formele de angajare pentru patru persoane, solicitându-le expres acest lucru şi indicându-le şi data cu care acestea din urmă vor fi angajate", au mai constatat anchetatorii.
Nu au venit nici la muncă
Probatoriul administrat în cauză a mai relevat, arată PÎCCJ, că, deşi documentele necesare angajării (inclusiv referatele privind organizarea şi desfăşurarea examenului) au fost întocmite de angajaţii Romatsa, în atribuţiile cărora intrau aceste activităţi, potrivit fişei postului, aceştia au acţionat ca urmare a cererilor explicite ale directorului general Bogdan Donciu, transmise personal sau prin intermediul şefului Serviciului Resurse Umane.
„Niciuna dintre persoanele astfel angajate nu s-a prezentat la locul de muncă de la RA Romatsa, beneficiind însă de drepturile băneşti şi de celelalte beneficii acordate angajaţilor Regiei. Pe perioada cât au fost angajate, acestora li s-au plătit drepturi salariale în cuantum de 669.596 lei", mai subliniază sursa citată.