O delegaţie a Comisiei începe astăzi misiunea de evaluare a României în cadrul MCV. Pe agenda discuţiilor se află numirile din parchete şi legile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian King Foto: just.ro
Julian King Foto: just.ro

O delegaţie a Comisiei Europene începe astăzi misiunea de evaluare în cadrul MCV,  pe agenda discuţiilor cu autorităţile de la Bucureşti aflându-se modalitatea de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete, care se regăseşte şi în modificările la legile Justiţiei, precum şi codul de conduită al parlamentarilor, aplicarea criteriilor de integritate şi raportarea Parlamentului la solicitările de ridicare a imunităţii aleşilor.

UPDATE 15.30 Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader şi secretarul de stat din MJ, Marieta Safta, s-au întâlnit astăzi cu Julian King, comisar european pentru uniunea de securitate. „Vizita de lucru a avut loc la Ministerul Justiţiei şi este parte a întrevederilor pe care comisarul european le va avea în perioada 18-19 septembrie 2017, cu înalţi oficiali din România în cadrul lucrărilor Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, arată MJ într-un cmunicat de presă.

Discuţiile s-au axat pe aspecte referitoare la consolidarea relaţiilor de cooperare şi a măsurilor la nivel practic în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, prevenirea fenomenului radicalizării, inclusiv în mediul online, combaterea criminalităţii cibernetice şi a criminalităţii organizate.

„Ministrul Justiţiei a subliniat angajamentul ferm al Guvernului României de a respecta exigenţele legislative şi practice, precum şi de a îndeplini riguros obligaţiile ce derivă din măsurile agreate la nivelul UE”, se arată în comunicatul de presă.

"julian king si Tudorel Toader"

Comisarul european a subliniat bunele relaţii de cooperare cu România şi măsurile eficiente luate de România în contextul prevenirii şi combaterii terorismului şi criminalităţii cibernetice. „Julian King şi-a manifestat întreaga disponibilitate de a sprijini autorităţile române în perspectiva preluării de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019”, precizează MJ.

Ştirea iniţială

Delegaţia Comisiei Europene va fi una extinsă, cu participarea secretarului general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica MCV, Paraskevi Michou şi a directorului pentru coordonarea politicilor din cadrul Secretariatului general al Comisiei, William Sleath.  Misiunea se va desfăşura în perioada 18 - 21 septembrie.

Procurorul general Augustin Lazăr, şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi preşedintele CSM, Mariana Ghena, au participat pe 7 septembrie la Ministerul Justiţiei, la o şedinţă cu ministrul Tudorel Toader, premergătoare sosirii în România a comisiei de evaluare a CE în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Solicitarea lui Tudorel Toader

În perspectiva acestei noi misiuni de evaluare, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să transmită ministerului ”contribuţiile” privind mai multe recomandări din cadrul MCV. Printre acestea se numără modalitatea de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete – DNA, Parchetul General, DIICOT - dar şi stadiul implementării unor recomandări anterioare precum codul de conduită al parlamentarilor, aplicarea criteriilor de integritate şi raportarea Parlamentului la solicitările de ridicare a imunităţii aleşilor.

”Senatul şi Camera Deputaţilor sunt invitate să organizeze o întâlnire comună cu preşedinţii comisiilor juridice în data de 19 septembrie în intervalul orar 16:15 – 17:15 şi, de asemenea, de a participa nominal sau prin reprezentare la întâlnirea comună organizată la sediul Ministerului Justiţiei din data de 19 septembrie, în intervul orar 10:15 – 11.30 şi din data de 20 septembrie, orele 8:30 – 9:30”, se arată într-o adresă transmisă de Tudorel Toader Biroului Permanent al Senatului.

Ce este Mecanismul de Cooperare şi de Verificare

România este monitorizată de Comisia Europeană la capitolul Justiţie şi Afaceri Interne, de la 1 ianuarie 2007, de când a devenit stat membru al UE. Monitorizarea României în domeniul Justiţiei a intervenit în contextul în care, la 1 ianuarie 2007, în România persistau anumite deficienţe în domeniul reformei sistemului de justiţie şi al luptei împotriva corupţiei, care puteau împiedica, în opinia oficialilor europeni, aplicarea efectivă a legislaţiei, a politicilor şi a programelor europene, scrie ec.europa.eu.
Comisia a introdus astfel un mecanism fără precedent, de cooperare şi verificare aplicat doar Bulgariei şi României, în vederea monitorizării evoluţiilor în domeniile Justiţie şi Afaceri interne. Mecanismul de Cooperare şi de Verificare instituit asupra României este reglementat prin Decizia nr. 2006/928/CE a Comisiei, din 13 decembrie 2006.

În cadrul acestui mecanism, Comisia şi-a asumat obligaţia de a sprijini România în vederea remedierii deficienţelor din justiţie, dar şi de a verifica periodic progresele în raport cu cele patru obiective de referinţă stabilite pentru reforma sistemului de justiţie şi pentru lupta împotriva corupţiei.

Cele patru obiective de referinţă pe care România trebuie să le atingă, pentru a fi ridicată monitorizarea asupra României, sunt:
•    consolidarea capacităţii şi răspunderii Consiliului Superior al Magistraturii, prin asigurarea unei transparenţe şi eficienţe sporite a actului de justiţie (1);
•    instituirea unei agenţii de integritate cu responsabilităţi legate de verificarea averii, a incompatibilităţilor şi a potenţialelor conflicte de interese, care să conducă la aplicarea unor sancţiuni disuasive (2);
•    înlăturarea corupţiei la nivel înalt (3);
•    înlăturarea corupţiei la nivelul administraţiilor locale (4).
În vederea realizării monitorizării pe Justiţie şi Afaceri Interne, Comisia Europeană elaborează, anual, rapoarte, în care analizează evoluţiile şi face recomandări pentru îmbunătăţirea celor patru capitole.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite