Mărturia medicului de la Spitalul de Arşi care a filmat pacientul cu viermi în răni: „M-am simţit ca în faţa unui pluton de execuţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi a fost închisă
Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi a fost închisă

O asistentă medicală de la Spitalul de Arşi din Capitală a fost chemată, marţi, la audieri în dosarul privind cele două morţi suspecte la unitatea spitalicească. Mai multe persoane au dat declaraţii în acest caz, însă nimeni nu a fost încă pus sub urmărire penală. Şi medicul care l-a filmat pe pacientul cu larve în rană este cercetat disciplinar. De aceea i-a transmis ministrului Sănătăţii că a avut o şansă istorică pe carea ratat-o.

UPDATE Medicul Camelia Roiu de la Spitalul de Arşi din Capitală, care l-a filmat pe pacientul cu larve în rană, a fost convocat de comisia de disciplină, pe 1 august, pentru cercetarea disciplinară prealabilă, pe motiv că ar fi refuzat să participle la instruirile lunare şi să semneze fişa de intruire individuală SSM începând din luna iunie 2015, arată news.ro.

În acest context, medicul a postat pe pagina sa de Facebook o documentele din care rezultă că este cercetat disciplinat, dar şi un mesaj adresat ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Nici hârtiile astea nu sunteţi de acord, domnule ministru, să le arăt? Am înţeles de la şedinţa de vineri, când aţi venit în spital, că nu sunteţi de acord cu asemenea practici (imaginile filmate) şi că vă imaginaţi cât de greu îţi e când stă cineva la «popoul tău» să te pozeze în timp ce îţi faci meseria. Doar că eu nu am pozat pe nimeni în timp ce opera. Încercaţi atunci să faceţi acelaşi exerciţiu de imaginaţie cu mine, acum, când sunt convocată în vreo două comisii de cercetare disciplinară, comisii compuse din medici inculpaţi penal care, culmea, aveau în responsabilitate şi unitatea de transfuzii şi tot ce ţine de îngrijirea arşilor (inclusiv viermii). Probabil că veţi trimite o comisie şi de la minister, cum s-a întâmplat în cazul dr. 

image

Elena Voicu de la Spitalul Pantelimon sau veţi face una în spital, după cum s-a discutat tot vineri, care să mă potolească să mai arăt ceva din bucătăria lor”, a scris medicul pe Facebook.

„Taci, că te pocnesc”

Totodată, aceasta i-a transmis ministrului Vlad Voiculescu că este împiedicată să îşi facă meseria, că i se taie în foaia de terapie indicaţiile de analize şi monitorizările orare, dar şi că „un şef iresponsabil vine să-mi ia aparatele performante din sala de operaţie, pe motiv că le degradez dacă le deplasez 10 metri, aparatele fiind mobile din fabricaţie”.

„Poate vă imaginaţi şi cum e să-ţi zică acelaşi şef: «Sugi....» şi să faci referate la care să nu primeşti niciun răspuns; să-ţi zică soţul asistentei şefe: «Taci, că te pocnesc», iar comisia de disciplină, din care face parte acelaşi şef, să-l sancţioneze exemplar cu «mustrare verbală». Poate vă imaginaţi cum e ca inclusiv chirurgii cu care colaborez să fie somaţi să nu mai lucreze cu mine”, scrie Roiu.

Aceasta îi mai spune ministrului Sănătăţii că o intrigă faptul că nu a fost deloc transparent în ceea ce îl priveşte pe fostul manager Marinescu.

„S-a demis singur? L-aţi demis? Sper că nu l-aţi ascuns pe undeva. Tot citesc prin ziare de prejudicii aduse statului, conform raportului Curţii de Conturi. Mai ştiu că, după plecarea lui, căutaţi un interimar integru, de încredere şi care să poată face curat în spital. Aţi lăsat aceiaşi oameni care, de ani de zile, au distrus spitalul. E ca şi când, după revoluţie, l-am fi lăsat tot pe Ceauşescu la putere. La Putere. Toţi abuzează de ea. Discreţionar. Protecţia pe care le-o oferiţi am mai văzut-o în frăţiile politice sau de altă natură. Sper din tot sufletul să nu fie aşa”, mai scrie medicul.

În mesajul său, medicul Roiu mai vorbeşte şi despre „cosmetizarea” Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, precizând că este inutilă şi ineficientă că soluţia ar trebui să fie un nou spital.

„În ceea ce priveşte renovarea secţiei ATI, e o cosmetizare inutilă şi ineficientă. Probabil că doamna dr. Copaciu v-a arătat buletinul cu Piocianicul rezistent la toate antibioticele (inclusiv Colistin) - nu ştiu în câte ţări îl mai găsiţi - piocianic recoltat de mine în luna martie, de pe suprafeţe. Probabil că doamna dr. Copaciu v-a ţinut la curent cu ce-i transmiteam că se întâmplă în spital, legat de infecţii. Având în vedere toate aceste lucruri, luaţi în calcul un spital modular cu 60 de paturi. După mine este singura soluţie sigură pentru pacienţi. Gândiţi-vă că suntem înconjuraţi de războaie şi nu avem un centru de arşi. Gândiţi-vă că oricând se poate întâmpla un nou Colectiv şi dacă atunci s-au găsit bani pentru transferul lor în străinătate sunt sigură că se vor găsi şi pentru un asemenea spital”, mai notează medicul.

„M-am simţit sacrificată, exact ca în faţa unui pluton de execuţie”

 

În finalul mesajului său, Camelia Roiu îi spune ministrului Sănătăţii că s-a simţit sacrificată, că nu ştie dacă va mai practica medicina sau dacă va mai putea rămâne în ţară şi că este păcat că cei care au spus adevărut nu au fost protejaţi de minister.

„E păcat că nu ne-aţi protejat pe toţi cei care am spus adevărul despre sistem. Suntem atât de puţini şi atât de singuri. Eu m-am simţit sacrificată, exact ca în faţa unui pluton de execuţie. Am trăit o săptămână în iad. M-am întrebat dacă o să mai fiu sau nu, dacă o să mai fac medicină sau nu, dacă o să mai rămân în ţară sau nu... Încă mă mai întreb... Ştiu că e greu să tolerezi frica, însă ea ne blochează evoluţia. Viaţa şi libertatea minţii sunt cele mai valoroase. Preţuiţi-le la dumneavoastră şi la cei din jur. Domnule ministru, aţi avut o şansă istorică pe care tocmai aţi ratat-o! Sau poate că încă nu...”, se mai arată în mesajul medicului de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală.

Medicul Camelia Roiu este cea care l-a filmat pe pacientul cu viermi în răni de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală. Medicul le-a trimis imaginile jurnaliştilor de la GSP, spunând că în spital mai este un caz similar, în condiţiile în care secţia este invadată de muşte. În ziua în care au fost difuzate imaginile, pacientul, în vârstă de 77 de ani, a decedat.

Asistenta care a făcut transfuzia greşită, audiată la anchetatori

Serviciul Omoruri şi Parchetul Capitalei fac cercetări în dosarul privind cele două cazuri de morţi suspecte de la Spitalul de Arşi din Capitală, respectiv pacientul cu viermi în răni şi femeia căreia i s-ar fi făcut o transfuzie greşită. Astfel, joi a fost citat pentru a da declaraţii în calitate de martor un alt angajat al unităţii sanitare.

Marţi a fost chemată la audieri asistenta medicală care care i-ar fi făcut femeii de 68 de ani, în noaptea de 13 spre 14 iunie, transfuzie cu sânge din grupa B, deşi aceasta avea grupa A, iar pacienta de decedat după o săptămână, au declarat surse judiciare, citat de news.ro.

Până în prezent, nicio persoană nu a fost pusă sub învinuire, fiind aşteptate rezultatele examenelor de laborator de la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” în cele două cazuri. 

Anchetatorii au cerut documentele medico-legale privind cauzele celor două decese, astfel încât să se ştie dacă faptele pot fi încadrate la culpă medicală.

Audierile în acest dosar au început pe 15 iulie, până acum fiind audiate peste 10 persoane, toate angajate ale Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală.

Şeful ATI, chemat la audieri

Printre persoanele care au dat declaraţii se numără şi şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi, dr. Adrian Stănculea, asistenta şefă a aceleiaşi secţii, şi medicul Tudor Stăncioiu, cel care l-a îngrijt pe bărbatul care avea viermi într-o rană.

Medicul Camelia Roiu, care a filmat pacientul cu viermi în răni de la Spitalul de Arşi, a declarat, după ce a fost audiată, că în urma sesizărilor pe care le-a făcut pentru neregulile din spital, nu numai că situaţia nu s-a schimbat, dar a primit şi ameninţări de la fostul director al Spitalului de Arşi şi de la Alin Ţucmeanu, în perioada în care acesta era secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Mă simt într-o stare de nesiguranţă totală, sunt obligată să asist, neputincioasă la un malpraxis care este practicat şi girat de toate autorităţile. (...) Am făcut totul în beneficiul pacienţilor şi al lor (al celorlalţi doctori, n.r.) pentru că şi ei, sunt convinsă, vor să trateze pacienţii în alte condiţii, nu să-i vadă murind zi de zi. Eu, efectiv, nu am mai suportat să văd atâta moarte în jurul meu şi să asist neputincioasă la aşa ceva”, a mai spus Camelia Roiu.

Medicul susţine că rata de supravieţuire în secţia de Terapie Intensivă este extrem de mică, de sub 10%, nu doar din cauza rănilor cu care vin pacienţii, ci mai mult din cauza infecţiilor nosocomiale.

„Consider că cea mai mare responsabilitate este a şefului UTS”

În legătură cu cazul pacientei care ar fi murit în urma unei tranfuzii greşite de sânge, Camelia Roiu a precizat că asistentele erau forţate să facă ilegal transfuzii, deşi nu aveau specializarea respective.

„Au fost foarte mari nereguli, în sensul că unitatea de transfuzii nu era autorizată, asistentele au fost nevoite să facă determinări de grup de sânge, ele nefiind calificate în acest domeniu. Consider că cea mai mare responsabilitate este a şefului UTS, care a girat această activitate neautorizată şi ilegală. (...) În garda respectivă, în noaptea, respectivă au fost două asistente, una dintre ele am înţeles că a determinat grupul de sânge şi a făcut compatibilitatea. (...) Asistentele au fost nevoite, obligate, li s-a reproşat după aia, când au încercat să spună că nu este treaba lor şi nu pot să-şi asume această responsabilitate şi s-a reproşat de către şeful de secţie că ele ştiau din start, de la angajare că vor face lucrul ăsta, deşi în fişa postului nu este spus aşa ceva. Adrian Stănculea este şeful secţiei”, a precizat Camelia Roiu.

Pe 18 iulie au fost audiaţi mai mulţi angajaţi ai spitalului, printre care şi Maricela Ardeleanu, medic primar Spitalul de Arsuri.

Controalele au demarat după decesul unui bărbat ce avea răni cu larve de insecte. Imaginile au ajuns în presă, iar procurorii au deschis un dosar penal în acest caz.

În acelaşi spital s-a înregistrat un alt caz revoltător. O pacientă de 79 de ani a fost adusă cu ambulanţa din provincie, având leziuni grave provenite de la muşcături de câine. 

Pentru că se afla în şoc hemoragic, pacientei i s-a făcut o transfuzie de sânge. Doar că femeia a primit sânge din grupa A pozitiv în loc de grupa B, cea pe care o avea. Astfel, în câteva ore starea ei s-a agravat, iar în final pacienta a decedat.

Ministrul Sănătăţii: „Singura măsură rezonabilă este închiderea spitalului”

Vlad Voiculescu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat de mai multe ori despre închiderea Spitalului de Arşi.

„Este inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv noi să nu fi învăţat nimic, spitalul nu oferă condiţii proprii pentru pacienţi şi pentru personalul medical. Singura măsură rezonabilă este închiderea spitalului şi transferul activităţii. Trebuie să vedem unde pot fi duşi pacienţii. Au fost verificaţi, există o problema de management, o problemă de infrastructură. Angajaţii spitalului sunt şi ei responsabili. Medicii nu pot fi învinovăţiţi în masă. Dacă acum are loc o mare explozie, pacienţii trebuie să fie duşi în străinătate“.

Voiculescu spune că prioritatea sa este relocarea Spitalului de Arşi din Capitală, unde situaţia este gravă, el spunând că a luat în calcul de mai multe ori închiderea acestei unităţi. 

„Există mai multe variante de relocare: relocarea spitalului sau doar a unei secţii. momentan analizăm”, a explicat Voiculescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite