Nepoata lui Dumitru Prunariu. Dosar de moarte suspectă în cazul fetiţei de 11 ani care a murit de meningită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu a fost înmormântată miercuri după ce o meningită galopantă descoperită prea târziu i-a curmat viaţa la doar 11 ani. În acelaşi timp, procurorii au deschis, conform procedurilor, un dosar penal pentru moarte suspectă. Asta pentru că micuţa a murit la doar două ore după ce a fost internată în stare gravă la spitalul Matei Balş.

Micuţa Arina Prunariu a fost înmormântată în prezenţa a sute de persoane, la Cimitirul Ghencea Militar, care a devenit neîncăpător. La funeralii au participat colegii de şcoală, prietenii de la cursurile de scrimă, rude dar şi colegii părinţilor săi. Aceştia din urmă au dorit discreţie, astfel că în juriul sicriului şi la slujbă au participat doar cei apropiaţi, iar militarii au păzit zona de ochii curioşilor. 

„Bunicul a chemat ambulanţa, însă fetiţa a fost tratată de toxiinfecţie alimentară. Multora li se întâmplă asta după ce se întorc de la mare. Apoi au început să apară petele pe corp, nu mai putea să-şi ducă bărbia la piept. Simţea că o arde tot trupul, iar petele au devenit vineţii. Ultimele cuvinte pe care le-a spus părinţiilor: «Mi-e frică, îmi arde corpul»”, a declarat Alexandru Mironov, prieten apropiat al astronautului Dumitru Prunariu, citat de click.ro. 

De altfel, chiar reprezentanţii unităţii sanitare au anunţat autorităţile despre cele întâmplate. În zilele următoare vor fi audiaţi apropiaţii şi familia micuţei, care săptămâna trecută a fost într-o tabără la mare, unde a acuzat probleme de sănătate specifice enterocolitei.  

„Diagnosticul a fost corect”

Potrivit medicului Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIf) din Capitală, părinţii au făcut o solicitare la ambulanţă în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 04.37. Nepoata lui Dumitru Prunariu, care acuza simptome precum febră şi fenomene digestive, a fost consultată de un echipaj de pe o ambulanţă privată, aflată în contract cu Casa de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB). 

„Noi dispecerizăm şi ambulanţe private şi am trimis o ambulanţă de consultaţii, care era liberă şi care a ajuns la adresă în 20 de minute. A pus diagnosticul de enterocolită şi a lăsat o reţetă, spunând că dacă simptomatologia nu trece, trebuie consultat un medic specialist”, a explicat, pentru „Adevărul”, Alis Grasu. 

Starea nepoatei lui Dumitru Prunariu s-a deteriorat „galopant”

Aceasta a adăugat că după ce medicul a plecat, mama fetiţei a observat o erupţie pe corpul fetiţei. A lăsat-o însă să se odihnească, iar spre dimineaţă, când a monitorizat-o din nou, a observat că micuţa Arina avea pete mari, violet, pe corp, moment în care l-a sunat pe medicul de familie. 

„A fost trimisă de urgenţă la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş, unde starea s-a deteriorat galopant. Au vrut să o trimită pe secţia de terapie intensivă de la un spital de copii, dar pacienta intrase în stop cardiorespirator. A fost resuscitată, fără succes, o oră. Practic, de când a fost chemată prima oară salvarea şi până când micuţa s-a stins s-au scurs doar cinci ore”, a completat Grasu. 

Medicul arată că diagnosticul de enterocolită pus de medicul de pe ambulanţa privată a fost unul corect. Acelaşi lucru l-a susţinut ieri şi profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”.  „Din păcate, a fost un caz depăşit terapeutic, copila fiind în stare foarte gravă”, a explicat profesorul Streinu-Cercel, adăugând că aceste cazuri sunt rare. 

Dumitru Prunariu: „Nepoata mea s-a făcut îngeraş”

La rândul său, medicul infecţionist Cătălin Apostolescu a explicat pentru „Adevărul” că evoluţia cazului a fost una fulminantă. „Faptul că cei care i-au pus diagnosticul precedent au spus că nu este într-o stare gravă ar putea fi de înţeles. Evoluţiile fulminante ale unor infecţii nu sunt predictibile. Ele depind de agresivitatea genomului şi de reactivitatea organismului. Într-o astfel de infecţie, pacientul este condamnat la moarte”, a completat infecţionistul. 

Cosmonautul Dumitru Prunariu, devastat de decesul neaşteptat al nepoatei sale, a scris pe contul său de Facebook că nepoata sa Arina, „s-a făcut îngeraş”. 

Potrivit apropiaţilor, săptămâna trecută fetiţa a fost într-o tabără la malul Dunării, cu tematică dacică. La finalul excursiei, la care au participat alţi 100 de copii, a acuzat dureri de stomac, greaţă şi vărsături, însă nimeni nu a bănuit că ar putea fi altceva decât o simplă boală de stomac. Ulterior, cei 100 de copii care au intrat în contact cu nepoata lui Dumitru Prunariu au fost consultaţi de medicii de la Balş, nefiind depistat niciun alt caz de meningită. Acestora li s-a administrat, totuşi, tratament preventiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite