Neculai Onţanu, fostul primar al Sectorului 2, vrea în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neculai Onţanu, fostul primar al Sectorului 2, ar putea afla marţi dacă va fi sau nu eliberat, magistraţii Curţii Supreme judecât o conestaţie a acestuia. În acest caz, fostul edil a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

De altfel, la Curtea Supremă va ajunge marţi şi avocata Loredana Radu, nepoata fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Aceasta a făcut o contestaţie la măsura arestului la domiciliu.

Fostul primar Neculai Onţanu a fost trimis în judecată pe 16 iunie, fiind acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de luare de mită. Avocata Loredana Claudia Radu este judecată pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată şi Toma Şutru, la data faptelor secretar al Consiliului local al Sectorului 2 Bucureşti, şi Aurel Radu, acuzat de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în perioada 2006 - 2077, Neculai Onţanu, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză). 

În schimb, acesta trebuia să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 metri pătraţi din Sectorul 2.

„În aceeaşi perioadă, Onţanu ar fi pretins, iar după emiterea titlului de proprietate ar fi primit în mod indirect, o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 - o zonă rezidenţială) şi care a fost transferată de denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat”, au precizat procurorii care menţionează că Loredana Radu şi Aurel Radu sunt cele două persoane indicate.

Terenul, „vândut” pe bucăţi Loredanei Radu şi lui Aurel Radu

În baza solicitării făcute de Onţanu, pe 13 noiembrie 2007 ar fi fost încheiate, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 de metri pătraţi cu o valoare de piaţă de 650.995 de euro din terenul situat pe Str. Barbu Văcărescu către Aurel Radu şi asupra unei suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi din acelaşi lot, cu o valoare de piaţă de 790.500 de euro către Loredana Radu.

Preţul prevăzut în contractul încheiat cu Aurel Radu ar fi fost de 500 de euro pe metru pătrat, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 de euro). 

În cazul terenului vândut Loredanei Radu, procurorii precizează că a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, adică 50 de euro pe metru pătrat (preţ total 50.000 euro). „Cu privire la modalitatea de plată, s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului”, arată DNA. 

În realitate însă, nu ar fi fost achitată nicio sumă de bani, cele două contracte având un caracter fictiv, „terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia”. 

Loredana Radu ar fi transferat terenul unei rude

„Pentru a ascunde originea infracţională a bunului şi identitatea beneficiarului final al folosului obţinut în modalitatea descrisă mai sus, la data de 17.12.2008, inculpata Radu Loredana-Claudia a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era şi apropiat al primarului Onţanu Neculai, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului”, se arată în documentele anchetatorilor.

De asemenea, Aurel Radu ar fi cesionat, pe 6 februarie 2008, dreptul de proprietate asupra terenului de 500 de metri pătraţi către un cumpărător de bună-credinţă cu suma de 1,4 milioane de euro şi ar fi retras sumele astfel obţinute în numerar, iar apoi le-ar fi transferat în patrimoniul unei persoane despre care procurorii spun că nu au putut să-i stabilească încă identitatea.

Acuzaţiile aduse lui Şutru

În perioada 2007 – 2008, Toma Şutru, în calitate de secretar al primăriei Sectorului 2 Bucureşti, tot pentru a facilita procedură de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denunţător, ar fi pretins şi a primit de la acesta suma de 2 milioane de euro.

„Cei doi au convenit să mascheze mita sub forma unui contract de vânzare-cumpărare pentru un teren aparţinând unei rude a inculpatului, situat într-o zonă periferică, cu regim de teren arabil şi traversat de linii de înaltă tensiune, astfel încât nu era susceptibil pentru utilizări economice.  Şi cheltuielile aferente contractului fictiv de vânzare-cumpărare încheiat pentru a ascunde natura reală a plăţii acestor sume a fost suportat de denunţător”, se arată în documentele anchetatorilor.

Ulterior, cele 2 milioane de euro ar fi fost transferate într-un cont bancar controlat de Şutru care ar fi realizat mai multe investiţii în România şi Spania pe numele altor persoane în încercarea de a ascunde originea banilor şi identitatea beneficiarului real al folosului, mai spune DNA.

Ce măsuri asiguratorii au fost luate

Pentru a evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor supuse confiscării, procurorii au pus sechestru şi popriri asupra terenului de 1.000 de metri pătraţi din strada Barbu Văcărescu, cesionat de  Loredana-Claudia Radu către fostul ministru Gabriel Oprea şi care, în cele din urmă, a ajuns la fiica acestuia. 

De asemenea, a fost instituit sechestr şi asupra bunurilor deţinute de Aurel Radu până la concurenţa sumei de 1,4 milioane de euro, precum şi asupra  sumelor obţinute de către Toma Şutru şi transferate către rudele acestuia, precum şi veniturile obţinute în urma investiţiilor efectuate cu aceste sume.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Pe aceeaşi temă:

Cum au prins-o judecătorii cu minciuna pe avocata Radu. „La un an după achiziţionare, i l-am vândut unchiului meu, Oprea Gabriel, la dorinţa acestuia”

MOTIVARE Neculai Onţanu ar fi încercat să ascundă probe „esenţiale”

      

Dosarul penal deschis după de un agent de la Poliţia Locală a intrat cu maşina în curtea Arestului Central, anchetat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 4

       

Dosar penal după ce Onţanu a fost băgat ilegal în curtea Arestului, cu o maşină a Poliţiei Locale, ca să fie ferit de jurnalişti

 

Mandat de arestare pentru Neculai Onţanu. Denunţul lui Borcea: „I-am spus că îi vom da un milion de euro dacă vom obţine restituirea“

Referat DNA. Primarul Onţanu s-a ocupat personal de autorizaţia pentru hotelul lui Gabriel Oprea de pe malul Lacului Tei

Ce s-a ales de cei 7 primari ai USL din Bucureşti. Ultimii „mohicani“ rămaşi în picioare

Familia lui Gabriel Oprea, beneficiarul final al retrocedărilor pentru care a fost reţinut Onţanu

Surse: Omul de afaceri Cristian Borcea, denunţător în dosarul lui Neculai Onţanu

Loredana Radu, fosta avocată a lui Victor Ponta, reţinută în dosarul lui Neculai Onţanu

Viaţa lui Neculai Onţanu, omul care a condus 16 ani Sectorul 2: de la maistru în construcţii la general de brigadă

Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, reţinut de DNA pentru luare de mită

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite