Dosarul penal deschis după de un agent de la Poliţia Locală a intrat cu maşina în curtea Arestului Central, anchetat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 face cercetări pentru violarea sediului profesional după ce un agent de la Poliţia Locală Sector 2 a intrat cu maşina în sediului Arestului Central în încercarea de a-l feri pe Neculai Onţanu de presă. De asemenea, în acest caz se fac cercetări şi pentru neglijenţă în serviciu. Dosarul a fost înregistrat luni.

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 Bucureşti a fost înregistrat astăzi, 28.03.2016, un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violarea sediului profesional şi neglijenţă în serviciu, infracţiuni pentru care a fost începută urmărirea penală cu privire la faptă”, potrivit unui comunicat de presă emis luni de Parchetul General.

Parchetul a fost sesizat de către Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Capitalei de către Serviciul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul aceleiaşi direcţii. 

Aceştia au precizat că, pe 25 martie, la ora 14.00, profitând de neatenţia agenţilor de poliţie aflaţi în serviciu în Punctul de control acces, un agent de la Poliţia Locală Sector 2 a  intrat în curtea sediului instituţiei, cu un autoturism în care era Neculai Onţanu, faţă de care Curtea de Apel Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă.

Cercetările sunt efectuate în cauză de către Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 4 Bucureşti.

Neculai Onţanu, arestat preventiv

Neculai Onţanu, primarul suspendat al Sectorului 2, a fost arestat preventiv, vineri, fiind acuzat de luare de mită. Decizia nu a fost definitivă, însă a fost executorie, astfel că acesta a fost deja încarcerat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Neculai Onţanu că a primit mită un teren de 1.500 de metri pătraţi pentru retrocedarea 83.500 de metri pătraţi în sectorul 2. El ar fi primit terenul prin intermediul avocatei Loredana Radu, care, alături de o altă persoană, l-a cumpărat la un preţ mult redus.

Anchetatorii arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că avocata a revândut apoi jumătate din suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi pe care o cumpărase ea, către Gabriel Oprea, conform news.ro.

Preţul: de 7 ori mai mic

Preţul menţionat în contractul dintre Loredana Radu şi Gabriel Oprea este de 400 euro/mp, de şapte ori mai mic decât preţul plătit în aceeaşi perioadă pentru un teren din acelaşi lot şi care avea o documentaţie de urbanism similară şi mai puţin de jumătate faţă de valoarea minimă din Ghidul orientativ (care crescuse la 900 euro/mp la această dată).

„Relaţia apropiată dintre inculpatul Onţanu Neculai şi beneficiarul final al terenului, care l-a obţinut la un preţ mult inferior valorii reale, confirmă faptul că prin transferul iniţial al dreptului de proprietate s-a urmărit crearea unui beneficiu patrimonial indirect primarului sectorului 2”, susţin procurorii.

După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, avocata Loredana Radu a obţinut de la Primăria Sectorului 2 o autorizaţie de construcţie pentru un imobil cu 10 etaje (3S+P+6E), care a fost ulterior edificat. Potrivit presei, Gabriel Oprea construieşte acolo un hotel.

„Din verificările procurorilor rezultă că autorizaţia a fost emisă la solicitarea expresă a primarului Onţanu Neculai, cu încălcarea prevederilor legale, având în vedere că imobilul se află în zona verde de protecţie a Lacului Tei, care este neconstruibilă conform art. 9 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul  localităţilor şi conform Planului de Urbanism General al Municipiului Bucureşti”, se precizează în referatul DNA.

Celelalte terenuri de retrocedat, până la 83.500 de metri pătraţi, au fost împărţite şi distribuite în mai multe loturi de primarul Neculai Onţanu.

Astfel, procurorii notează că un prim lot de 17.943 mp este amplasat pe b-dul Pierre de Coubertin, un alt lot de 33.157,85 mp este situat pe str. Petricani, un lot de 11.774,06 mp este situat pe str. Barbu Văcărescu/str. Gheorghe Ţiţeica, unul de 7.765,73 mp - tot pe str. Barbu Văcărescu, unul de 12.165 mp - pe Şoseaua Colentina, unul de 344,10 metri pătraţi - pe str. Icoanei - şi unul de 349,17 mp - pe str. Cremeniţa.

Pe aceeaşi temă:

Dosar penal după ce Onţanu a fost băgat ilegal în curtea Arestului, cu o maşină a Poliţiei Locale, ca să fie ferit de jurnalişti

 

Mandat de arestare pentru Neculai Onţanu. Denunţul lui Borcea: „I-am spus că îi vom da un milion de euro dacă vom obţine restituirea“

Referat DNA. Primarul Onţanu s-a ocupat personal de autorizaţia pentru hotelul lui Gabriel Oprea de pe malul Lacului Tei

Ce s-a ales de cei 7 primari ai USL din Bucureşti. Ultimii „mohicani“ rămaşi în picioare

Familia lui Gabriel Oprea, beneficiarul final al retrocedărilor pentru care a fost reţinut Onţanu

Surse: Omul de afaceri Cristian Borcea, denunţător în dosarul lui Neculai Onţanu

Loredana Radu, fosta avocată a lui Victor Ponta, reţinută în dosarul lui Neculai Onţanu

Viaţa lui Neculai Onţanu, omul care a condus 16 ani Sectorul 2: de la maistru în construcţii la general de brigadă

Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, reţinut de DNA pentru luare de mită

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite