Moskva, periculoasă chiar şi scufundată. Ce rachete nucleare putea avea la bord nava-amiral a ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Experţi militari avertizează că nava militară rusă Moskva ar fi putut avea la bord rachete nucleare în momentul în care s-a scufundat în Marea Neagră după ce a fost atacată de ucraineni, dar ipoteza nu a fost confirmată de surse oficiale.

Conform portalului american newsmax.com, Mihailo Samus, director adjunct la Center for Army Studies, Conversion and Disarmament, a avertizat pe Facebook: „La bordul navei Moskva s-ar fi putut afla focoase nucleare – două bucăţi”. Ele ar trebui să fie depozitate într-un „loc protejat”, astfel încât „cel mai probabil n-au fost afectate de explozie”. Tot pe Facebook, Andrii Klimenko, redactor-şef al portalului ucrainean BlackSeaNews, a solicitat o anchetă internaţională care să determine dacă pe Moskva se aflau arme nucleare. „Prieteni, experţii spun că sunt două focoase nucleare (…) la bord (…). Unde sunt aceste focoase? Unde se aflau când a explodat muniţia? (…) Aceasta e de competenţa ONU, IAEA (Agenţia Internaţională A Energiei Atomice - n.red.)”, a scris Klimenko. „Ţările de la Marea Neagră – Turcia, România, Bulgaria, Georgia – ar trebui să se alăture imediat acestei anchete”, a adăugat el.

Site-ul ucrainean de ştiri Defense Express a scris şi el despre posibilitatea ca nava să fi fost scufundată cu arme nucleare la bord. „Crucişătorul cu rachete Moskva, care s-a răsturnat şi a început să se scufunde după ce a fost lovit de rachete R-360 Neptun, e un purtător de arme nucleare”, se afirmă într-un articol. „Mai exact, acestea sunt rachete anti-navă P-1000 «Vulkan», din care nava are 16 bucăţi. Fiecare dintre ele poate fi echipată cu un focos nuclear cu capacitate de 350 kilotone (pentru comparaţie, bomba de la Hiroshima a avut o putere de 15 kilotone - n.red.) sau cu unul convenţional de mare putere, 500 de kilograme cumulat”, se mai afirmă în articol.

Incident de tip „Broken Arrow” 

Dacă este adevărat, pierderea focoaselor în Marea Neagră ar putea declanşa un incident „Broken Arrow” – termenul militar american pentru accidente potenţial letale care implică arme nucleare. Totuşi, potrivit Defense Express, pe termen scurt, nu există riscul unei posibile explozii a acestor rachete după scufundarea crucişătorului. După cum subliniază portalul, există în prezent aproximativ 10 reactoare, 10 torpile şi 20 de rachete balistice pe fundul mărilor şi oceanelor, iar majoritatea acestora au ajuns acolo ca urmare a accidentelor pe nave sovietice care au avut loc din anii 1960 până în anii 1980.

Rachetele P-1000 „Vulkan” (GRAU 3M70) au o rază de acţiune de 800 de kilometri şi sunt propulsate de un turboreactor. Iniaţial, au fost instalate pe submarine Echo II ale Flotei de Nord, iar ulterior au ajuns şi în dotarea crucişătoarelor din clasa Slava, din care face parte şi Moskva. Rachete sunt supersonice (3 Mach) şi sunt ghidate de un radar semi-activ. De altfel, Moskva era dotată cu opt tuburi de lansare a rachetelor anti-navă P-1000 „Vulkan”. 

Focoasele nucleare nu ar fi fost utile navei Moskva la ultima misiune 

Contraamiralul (r) doctor Constantin Ciorobea este totuşi sceptic cu privire la existenţa focoaselor nucleare la bordul crucişătorului rusesc Moskva. „Din punct de vedere operativ, nu se justifica o astfel de echipare în timpul invadării Ucrainei. Încărcătura de 350 de kilotone este una imensă pentru scopurile ruşilor. 

Încărcătura de 350 de kilotone este una imensă pentru scopurile ruşilor. Dacă ar fi folosit o astfel de încărcătură, ar fi dăunat şi propriilor trupe, nu numai ucrainenilor. Constantin Ciorobea Contraamiral (r)

Dacă ar fi folosit o astfel de încărcătură, ar fi dăunat şi propriilor trupe, nu numai ucrainenilor. Nu are logică, pentru că rachetele anti-navă P-1000 «Vulkan» pot fi echipate exclusiv cu încărcătură de 350 kilotone, nu şi cu focoase nucleare tactice, de sub o kilotonă TNT, aşa cum dau ruşii de înţeles că se gândesc să utilizeze pentru lovituri punctuale”, a precizat contraamiralul (r) Constantin Ciorobea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite