Moscova cucereşte Chişinăul: semnificaţiile arestării primarului Dorin Chirtoacă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri s-a înregistrat o nouă victorie a Moscovei la Chişinău: primarul Dorin Chirtoacă, unionist convins şi declarat, a fost arestat sub acuzaţia de corupţie, alături de alţi funcţionari ai primăriei. Lovitura dată mişcării unioniste din Moldova este extrem de puternică, deoarece primarul Chişinăului este un simbol al românismului. Este o victorie a Moscovei şi a lui Dodon împotriva unionismului?!

Dorin Chirtoacă conduce primăria Chişinăului din 2007, de 10 ani nimeni nu a reuşit prin vot să îl înlocuiască. În ciuda campaniilor murdare de presă împotriva lui, întotdeauna a reuşit la alegeri să câştige primăria. O victorie importantă, în condiţiile în care Partidul Liberal, care îl susţine, este un partid de buzunar, care supravieţuieşte politic prin alianţe şi nu printr-o priză serioasă la electorat. Dorin Chirtoacă este motorul electoratului PL.

După studiile liceale la Iaşi, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în 2001. În 2007 a fost ales prima oară primar al Chişinăului. În 2011 l-a învins în alegerile locale pe Igor Dodon, actualul preşedinte marionetă al Moldovei, şi a preluat astfel al doilea mandat în capitala Republicii Moldova. La alegerile din 2015 s-a confruntat cu pupila lui Dodon, Zinaida Greceanâi, pe care a învins-o, devenind pentru al treilea mandat primar al Chişinăului.

Dorin Chirtoacă a fost arestat azi în contextul unei anchete de anvergură declanşate de un scandal legat de parcările din Chişinău. În urmă cu o lună, câţiva funcţionari ai primăriei au fost arestaţi din cauza atribuirii contractelor de construcţie a parcărilor. Printre cei arestaţi este un viceprimar, Nistor Grozavu, şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţchi, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parcări şi omul de afaceri Alexandru Pincevschi. Atât Grozavu, cât şi Gamreţchi au fost transferaţi în arest la domiciliu, ca răsplată pentru că ei... colaborează cu organele de anchetă.

Este evident că arestarea lui este o făcătură ordonată de Moscova şi orchestrată de ciracii marionetei Igor Dodon.

Episodul următor s-a consumat vineri, când Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, a fost arestat. Nu singur, ca să nu fie nicio suspiciune de execuţie politică, ci împreună cu alte opt persoane, funcţionari la primărie. Despre secretarul Consiliului Municipal, Valeriu Didencu, se spune că ar fi pretins mită. Despre restul se foloseşte sintagma „corupţie pasivă”.

De ce nu cred că Dorin Chirtoacă este corupt? Pentru că el este conştient de fragilitatea poziţiei sale politice, de atenţia de care se „bucură” din partea inamicilor politici şi nu este atât de prost încât să îşi taie singur craca de sub picioare. Este conştient de rolul său în mişcarea unionistă.

Este evident că arestarea lui este o făcătură ordonată de Moscova şi orchestrată de ciracii marionetei Igor Dodon. Dacă nu au reuşit să îl învingă la alegeri, au ales calea arestării lui pentru distrugerea imaginii politice. Nu este greu, deoarece proeuropenii din Republica Moldova au reuşit performanţa să fie asociaţi corupţiei în mentalul colectiv, percepţie exploatată la maxim de socialiştii lui Dodon.

Lovitura de imagine împotriva mişcării unioniste este foarte puternică. Prin simpla lui arestare îi afectează imaginea publică. Nu doar a lui, pentru că va pierde sigur procente semnificative din electorat, dar este afectată şi imaginea mişcării unioniste din Moldova, a cărei emblemă este Dorin Chirtoacă. Chiar dacă va fi eliberat peste 72 de ore, când expiră manadatul de arestare preventivă, victoria Moscovei la Chişinău rămâne, iar Igor Dodon jubilează.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite