Moldova vrea autostradă: Sute de şoferi se îndreaptă spre Bucureşti dinspre Moldova într-un marş de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de şoferi se îndreaptă spre Capitală dinspre Moldova, într-un marş de protest. Manifestanţii vor să atragă atenţia autorităţilor asupra faptului că estul ţării are nevoie urgentă de infrastructură rutieră.

Iniţiatorii manifestaţiei, două asociaţii din Iaşi, au trimis un set de solicitări către Guvern. Vor termene clare pentru realizarea autostrăzilor A7 şi A8, dar şi înfiinţarea unui Departament pentru Infrastructură în Moldova care să fie în subordinea directă a primului-ministru, scrie digi 24.

Pe traseul de aproape 400 de kilometri se vor alătura şoferi din 11 judeţe ale ţării. În jurul orei 17.00, protestatarii vor ajunge în faţa Guvernului.

”Din Iaşi s-a plecat cu câteva zeci de maşini. Pe traseu ni s-au alăturat maşini de la Suceava, Botoşani, Roman şi Bacău. Sunt autoturisme, motociclete, camioane, dubiţe. E greu de estimat câţi suntem, probabil peste 250 de autovehicule. Nu toţi vor ajunge la Bucureşti, unii s-au alăturat doar pe un segment de drum, pentru a-şi arăta solidaritatea. Prin oraşele prin care am trecut, oamenii ne-au salutat, şoferii au claxonat, locuitorii din Moldova vor această autostradă”, a declarat pentru News.ro Dan Radu, unul dintre participanţi.

Iniţiatorii acţiunii afirmă că în cursul zilei de vineri au aflat că Primăria Bucureşti nu şi-a dat acordul ca maşinile să staţioneze în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, întrucât în zonă s-ar desfăşura un alt eveniment. Coloana de maşini ar urma să ajungă în Capitală după ora 17.00.

Organizatorii protestului afirmă că vor termene clare din partea Guvernului privind începerea lucrărilor la autostrada A8 (Ungheni-IaşI-Târgu Mureş) şi la autostrada A7 (Ploieşti-Suceava).

”Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari, nu numai că nu s-a construit nici un metru de autostradă în Moldova, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte! Pentru Autostrada A8 (Iaşi – Târgu Mureş, care ar lega Moldova de rutele europene), au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situaţia fiind la momentul de faţă tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007. Pentru Autostrada A7 (sau drum expres, Guvernul încă nu s-a decis asupra categoriei), au fost amânate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în cinci ani”, precizează reprezentanţii celor două asociaţii, într-un comunicat de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite