Mobilizare în caz de cutremur soldat cu victime în Bucureşti: cât de repede şi cum ar interveni autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Chorrera Ecuador FOTO AP
La Chorrera Ecuador FOTO AP

Un cutremur de mare amploare a zguduit, vineri spre sâmbătă, Bucureştiul. Seismul a produs victime multiple. Peste 6.000 de pompieri, medici şi asistenţi din cadrul SMURD, precum şi 551 de medici, asistenţi şi ambulanţieri au fost mobilizaţi. Din fericire, nu a fost decât un exerciţiu.

Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă, SMURD şi Ambulanţa s-au mobilizat, vineri spre sâmbătă, în cadrul unui exerciţiu de alarmare, derulat fără a fi anunţat în prealabil. Potrivit scenariului, la ora 21.30, un cutremur de mare magnitudine a lovit Bucureştiul, iar la 22.30 s-a dat alarma de intervenţie, după ce pompierii din Capitală au cerut sprijin de intervenţie. 

„Până la 00:30 au fost mobilizaţi 6.227 de pompieri, medici şi asistenţi din cadrul SMURD, precum şi 551 de medici, asistenţi şi ambulanţieri din cadrul serviciilor de ambulanţă”, arată un comunicat al MAI.

Ajutor din ţară

Trebuie subliniat că scenariul a presupus alertarea tuturor judeţelor, iar forţele din Bucureşti nu au fost angrenate în exerciţiu, deoarece scopul testului a fost acela de a evalua capacitatea de sprijin din afara Capitalei şi a judeţului Ilfov.

Aastfel încât au fost pregătite de plecare spre Bucureşti 101 autospeciale de pompieri, 136 de camioane de transport personal şi materiale, 217 echipaje de prim ajutor SMURD, 29 echipaje de terapie intensivă SMURD, 36 de autospeciale de transport personal şi victime multiple, 10 spitale mobile şi 8 centre mobile de comandă. Peste 200 de oameni din cei totalul celor mobilizaţi au reprezentat personal specializat în operaţiuni de salvare din cadrul Unităţii Speciale de Salvare a IGSU, de la Ciolpani. 

La nivelul serviciilor de ambulanţă, 551 de angajaţi mobilizaţi deserveau 226 de ambulante de tip B şi 33 de ambulanţe de tip C care urmau să înlocuiască forţele SMURD mobilizate spre Bucureşti, astfel încât capacitatea de intervenţie la nivelul judeţelor să nu fie afectată. 

Medicii şi asistenţii care urmau să deservească ambulanţele de terapie intensivă a SMURD şi spitalele mobile au fost mobilizaţi din cadrul unităţilor de primiri urgenţe. 

Exerciţiul a fost coordonat de Centrul de coordonare integrata din cadrul MAI, în colaborare cu Centrul de sprijin aflat la Ciolpani, care a fost activat şi operat de personalul IGSU.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite