Toader: „Voi publica joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA”. Macovei: E necesară declasificarea întregii arhive, inclusiv a Raportului Predoiu-Chiuariu din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni, la Iaşi, că va publica lista celor care au vizitat arhiva SIPA în cursul zilei de joi. Preşedintele UNJR Dana Gîrbovan felicită intenţia ministrului Justiţiei Tudorel Toader de a face publice numele celor care au "vizitat' arhiva SIPA, eventual şi numărul acestor vizite, îşi exprimă speranţa ca numele să fie făcute publice chiar luni şi îl roagă să spună şi datele la care s-a intrat în arhivă

UPDATE Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, care a decis desfiinţarea SIPA, spune că este necesară desecretizarea întregii arhive, inclusiv a Raportului Predoiu-Chiuariu, întocmit în 2008 cu privire la acest Serviciu, pentru a se înceta "decredibilizarea" justiţiei, potrivit News.ro.

"La peste 10 ani după ce am decis închiderea SIPA/DGPA şi am secretizat arhiva, subiectul este readus brusc în atenţie cu previzibilele manipulări şi distorsiuni specifice perioadei pe care o traversăm. Interesul societăţii este «dirijat» nu spre ceea ce a făcut SIPA/DGPA din 1991, de la înfiinţare, nu spre cei care au instrumentat şi folosit informaţii obţinute nelegal, mai ales în mandatul fostului ministru Rodica Stănoiu - când, conform presei vremii, se făcea o adevărată poliţie politică -, ci spre persoana mea şi a echipei alături de care am lucrat. Adică, exact împotriva celor care am pus capăt acestor practici. În mod evident, ţinta este decredibilizarea justiţiei, iar acesta este interesul unor politicieni, moguli şi oameni de afaceri certaţi cu legea", scrie Monica Macovei, într-un comunicat de presă.

Ea afirmă că, dacă i se aduc "acuzaţii nefondate", se va adresa şi justiţiei, referindu-se la disputa cu şefa UNJR, Dana Gîrbovan, care a întrebat-o public de unde are informaţii din arhiva SIPA.

"Nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat şi distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk", mai spune europarlamentarul.

Macovei susţine desecretizarea arhivei într-un format similar celui al CNSAS, care permite studierea propriului dosar.

"Pentru că nu am şi nu am avut niciodată nimic de ascuns şi consider că ceea ce am făcut în privinţa desfiinţării SIPA a fost onest şi corect, consider că ar fi necesar să se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/DGPA- ordine de ministru, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, hotărâri de guvern, note de  fundamentare, procesele verbale de închidere a unor inventarieri etc- începând de la înfiinţare şi până în prezent, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu", mai spune Macovei.

UPDATE  „Aşa, dacă vreţi e un enunţ general, adevărul, întotdeauna şi în orice domeniu, trebuie să iasă la suprafaţă. Evident, m-am referit la adevărurile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe, şi arhiva asta SIPA, vedeţi, constituie o preocupare pentru toată lumea: şi în dezbaterea publică, şi jurnalistică, şi în mediul juridic. Respectând procedurile, respectând regulamentul, respectând competenţele de desecretizare a arhivei, vom face cunoscute aceste adevăruri", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

El a spus că nu a intrat pe holul arhivei SIPA, însă a precizat că are informaţii referitoare la persoanele care au făcut vizite acolo, motiv pentru care joi va face publică lista acestora.

"Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am şi momentul — ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet, nume, prenume şi număr de vizite, şi data, şi ora, şi minutul. Şi de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intrat în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar depozitarii informaţiilor din arhivă. Noi, ca minister, vom proceda, repet, după regulament şi după lege", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

UPDATE Preşedintele UNJR Dana Gîrbovan felicită intenţia ministrului Justiţiei Tudorel Toader de a face publice numele celor care au "vizitat' arhiva SIPA, eventual şi numărul acestor vizite, îşi exprimă speranţa ca numele să fie făcute publice chiar luni şi îl roagă să spună şi datele la care s-a intrat în arhivă, potrivit News.ro.

"Felicit intenţia ministrului Justiţiei, domnul Tudorel Toader, de a publica numele celor care au 'vizitat' arhiva, eventual si numarul 'vizitelor' efectuate in arhiva SIPA. Aşa cum a spus pe Facebook şi domnul ministru, această publicare reprezintă un prim pas pentru clarificarea situaţiei acestei arhive", afirmă Dana Gîrbovan pe Facebook, ea exprimându-şi speranţa ca "această publicare să fie făcută azi".

Ea îl roagă pe ministru ca, "alături de numele acestor persoane, să publice şi data cand au intrat în arhiva SIPA". De asemenea, Gârbovan anunţă că aşteaptă "cu interes" răspunsurile la întrebările pe care i le-a adresat Monicăi Macovei.

Anunţul Tudorel Toader

”Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă. Primul pas - voi publica numele celor care au «vizitat» arhiva, eventual şi numărul «vizitelor» efectuate!”, a avertizat Tudorel Toader într-o postare pe Facebook.

Ministrul anunţa, vineri, la Iaşi, că arhiva SIPA sigur va fi desecretizată, dar a precizat că, dacă vor exista secrete de stat, atunci desecretizarea se va face numai la nivel de CSAT.

”Arhiva SIPA sigur va fi desecretizată. Arhiva SIPA eu nu o cunosc, că nu am fost în ea. Probabil are informaţii pe toate palierele, pe toate nivelele. Ministrul Justiţiei poate desecretiza ce e secret de serviciu. Ce este de competenţa Guvernului poate fi desecretizat prin hotărâre de Guvern. Dacă vor fi acolo şi secrete de stat, vor putea fi desecretizate numai la nivel de CSAT. Prin urmare, eu am citit tot istoricul şi toate regulamentele şi toate comisiile, toate evaluările referitoare la arhiva SIPA”, a declarat Tudorel Toader, citat de News.ro.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei au avut o dispută pe tema arhivei şi a accesului la aceasta, Gîrbovan întrebând-o pe Macovei de unde ştie ce conţinea arhiva şi că existau magistraţi acoperiţi.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite