Ministrul Justiţiei: Supraaglomerarea penitenciarelor poate fi ameliorată prin scoaterea la muncă a deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri, că în ţara noastră există un deficit de 9.500 de locuri în penitenciare şi este nevoie de construcţia unor noi închisori, însă asta nu înlocuieşte o politică penală coerentă. În acest sens, o soluţie la supraaglomerarea penitenciarelor ar fi scoaterea la muncă a deţinuţilor

Ministerul Justiţiei, Raluca Prună, a spus în cadrul conferinţei „Condiţiile de detenţie din România: provocări, bune practici şi perspective”, că în ţara noastră există un deficit de 9.500 de locuri în penitenciare. 

Potrivit acesteia, o soluţie pe termen lung ar fi construirea unor noi penitenciare, dar asta nu garantează că acestea nu se vor supraaglomera din nou.

„Administraţia Naţională a Penitenciarelor are un buget care, deşi e mai mare decât anul trecut, nu e suficient. Pe termen lung e nevoie de construcţia de noi penitenciare. Prin hotărâre de guvern, Executivul s-a angajat la construcţia a două penitenciare a câte o mie de locuri. Mai este un proiect norvegian de construcţie a unui penitenciar, dar nu ştiu cu câte locuri. Este cunoscut că simpla construire de noi penitenciare nu ţine loc de viziune. Trebuie să avem o politică penală coerentă, altfel noile penitenciare se vor umple şi vom fi în aceeaşi situaţie", a spus Prună.

Ministrul Justiţiei a dat exemplul penitenciarului din Timişoara, unde persoanele care se află în regim deschis pleacă neînsoţite la muncă.

„Pleacă exact ca noi toţi, dimineaţa la ora 8 şi se întorc neînsoţiţi. Am văzut că asta se poate întâmpla şi la Gherla, într-un penitenciar de maximă siguranţă. Există o persoană care lucrează la o firmă multinaţională, la o firmă japoneză care lucrează cu Volkswagen", a precizat Raluca Prună.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite