Toader: Mă voi întâlni cu Timmermans pentru a discuta „în amănunt” proiectul pentru modificarea legilor justiţiei. Până atunci, coaliţia va stabili calea de urmat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Este finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei - vom participa la toate dezbaterile!”, este nunţul postat pe facebook de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

UPDATE 13.00 Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că în 26 octombrie se va întâlni cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta "în amănunt" soluţiile propuse prin proiectul pentru modificarea legilor justiţiei. El a spus că, între timp, Coaliţia de guvernare va decide dacă proiectul va fi prezentat în guvern şi trimis Parlamentului de către guvern sau dacă va fi asumat ca iniţiativă de către parlamentari, potrivit News.ro.

Potrivit ministrului, "calea procedurală de urmat" va fi stabilită de coaliţie.

"Ministerul Justiţiei a redactat şi a finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei. Mai departe, am redactat solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Ca element de noutate, pe data de 26 octombrie, am stabilit  oîntâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Timmermans, şi voi discuta pe îndelete, în amănunt, soluţiile propuse prin proiectul de lege. Între timp, coaliţia majoritară va decide care este calea procedurală de urmat: fie că îl voi prezenta în Guvern, iar Guvernul să-l trimită în Parlament, fie poate fi preluat ca iniţiativă de către parlamentari şi să intre în dezbatere parlamentară", a declarat Tudorel Toader, la Parlament.

Întrebat care este cea mai buna variantă, Tudorel Toader a susţinut că varianta cea mai bună este ca în final să existe o lege cât mai bună, pornind de la proiectul pe care l-a redactat şi cu modificările care vor apărea pe parcursul dezbaterii. "Nu eu decid calea de urmat, nu eu fac aprecieri", a adăugat ministrul Justiţiei.

Postarea pe facebook

Ministrul Justiţiei a anunţat pe Facebook miercuri dimineaţă că proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este finalizat, precizând că prioritară este îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot a CEDO privind condiţiile din penitenciare.

Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este una dintre temele şedinţei de miercuri a Coaliţiei PSD-ALDE. 

Potrivit lui Toader, prioritară devine foia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor Hotărârii pilot, pronunţată de CEDO, referitoare la condiţiile din penitenciare.

„Comisiile din penitenciare sunt pregătite să pună în aplicare prevederile legii nr. 169 din 14 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017”, arată Tudorel Toader.

Prevederile art. 55^1 reglementează "Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare". Potrivit alin. (1) "La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată".

Dragnea: „Trebuie adoptate în această sesiune parlamentară”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că premierul Mihai Tudose nu a spus niciodată că nu-şi asumă legile justiţiei, dar prin iniţiativă parlamentară acestea pot fi adoptate în actuala sesiune.
”Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiţiei astăzi să spună care ar fi perioada obligatorie ca să treacă prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem şanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară. Decizia noastră politică a fost comunicată să le adoptăm în această sesiune parlamentară”, a declarat Liviu Dragnea.

”Părerea mea, e o părere unanimă să fie iniţiativă parlamentară”, a subliniat liderul PSD.
Dragnea a precizat că ministrul Tudorel Toader poate pune la dispoziţia comisiei speciale care va discuta aceste iniţiative ceea ce are pe acest subiect până la această oră. Cred că va şi participa la toate şedinţele comisiei într-un mod activ, pentru că a fost iniţiativa dumnealui”, a completat el.

Întrebat dacă îşi menţine punctul de vedere privind procedura de numire a procurorilor şefi, preşedintele PSD a afirmat: ”Eu o să le sugerez colegilor din comisia specială ca acea prevedere să fie lăsată deoparte şi eventual să se ceară avizul Comisiei de la Veneţia punctual. Eu în continuare până la ora asta susţin că în acea procedură trebuie să rămână cei trei actori: ministrul, CSM şi preşedintele României”.

”În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, cred cu tărie mai ales după ultimele evenimente că această instituţie trebuie să fie o instituţie autonomă. Dacă nu vor putea acum, în comisia specială, să găsească cea mai bună formă, poate se discută de o lege specială pe care s-o adoptăm în următoarele luni. Obiectivul este ca IJ să fie o instituţie autonomă”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Întrebat de ce nu a vrut premierul să îşi asume legile justiţiei, preşedintele PSD a răspuns: ”Premierul nu a spus niciodată că nu-şi asumă, dar această posibilitate a fost discutată pentru prima dată la Suceviţa în CEx”.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite