Ministrul Justiţiei anunţă „măsuri reparatorii” pentru cei cu condamnări date de ÎCCJ şi care nu au putut face contestaţie în anulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat declarat, luni seară, că se vor lua ”măsuri reparatorii” pentru ca acei condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile constituite nelegal la ÎCCJ, şi care nu au putut depune contestaţie în anulare, să facă acest lucru, Toader invocând o decizie a Curţii Constituţionale din 2003.

„În termen scurt vom veni cu măsuri reparatorii şi pentru cei care au pierdut termenul sau au depăşit termenul contestaţiei în anulare, pentru că avem chiar o decizie a Curţii Constituţionale din 2003 care spune că egalitatea înseamnă ca titularul dreptului dobândit prin actul normativ să se afle în aceeaşi ipoteză. Ori, că a pierdut termenul de contestaţie sau nu s-a aflat în aceeaşi ipoteză, au fost condamnaţi de complete nelegal constituite” a afirmat Tudorel Toader, luni seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre răspunderea magistraţilor, spunând că în prezent este dificilă angajarea răspunderii procurorilor şi judecătorilor, atât în plan civil, cât şi în plan penal, în baza normelor dreptului comun.

„Proiectul de lege plecat de la Ministerul Justiţiei pe 25 octombrie 2017, preluat de comisa specială, prevedea o riguroasă procedură şi norme materiale de procedură pentru angajarea răspunderii magistraţilor. Nu ne trebuie o lege specială pentru răspunderea lor, pentru că avem un capitol din legile justiţiei, doar că, din păcate, forma plecată de la guvern a fost mult atenuată, modificată şi în momentul de faţă este dificilă angajarea răspunderii magistraţilor, că e răspundere civilă, că e răspundere penală, după normele dreptului comun” a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai afirmat şi că trebuie aşteptat ca CCR să se pronunţe asupra constituţionalităţii protocoalelor din justiţie, după care autorităţile să ia „măsurile de reparare a abuzurilor”.

„Eu, personal, nu cred că putem veni mâine cu o ordonanţă să stabilim nelegalitatea protocoalelor, pentru că în scurt timp Curtea Cosntituţională se va pronunţa sub aspectul constituţioalităţii sau neconstituţionalităţii protocoalelor, ceea ce este mai mult decât ar face Guvernul printr-o ordonanţă. Prin urmare, nu avem decât să aşteptăm decizia Curţii, funcţie de care, ulterior, să luăm măsurile de reparare a abuzurilor care s-au creat, a nedrptăţilor în actul de înfăptuire a justiţiei pe baza unor protocoale” a mai afirmat Toader.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite