Ministrul german de Externe: Germania este pregătită să participe la crearea unui comandament NATO în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Berlinul este pregătit să participe la crearea unor unităţi NATO în România pentru integrarea forţelor Aliate, precum şi a unui comandament multinaţional la nivel de divizie, a declarat Frank-Walter Steinmeier,  a declarat că şeful diplomaţiei germane, într-un interviu acordat HotNews.

România şi Germania împărtăşesc „îngrijorările privind situaţia de securitate modificată din imediata noastră vecinătate”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei, într-un interviu acordat HotNews.ro. 

„Acesta nu este doar un subiect comun la nivel de UE, ci îşi pune amprenta şi pe colaborarea şi solidaritatea noastră la nivel de NATO. Motiv pentru care salut anunţul României de a se implica şi mai puternic în contextul alianţei NATO”, a declarat şeful diplomaţiei germane, adăugând că Berlinul este pregătit să ajute la consolidarea flancului estic al NATO prin înfiinţarea unor structuri militare Aliate în România.

„Angajamentul Germaniei la măsurile de reasigurare şi adaptare ale alianţei este unul amplu. Suntem pregătiţi să participăm la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie”, a declarat Steinmeier. 

Şeful diplomaţiei germane efectuează o vizită în România luni, 9 martie, la puţin peste o săptămână după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat la Berlin. Steinmeier se va întâlni cu preşedintele român, cu premierul Victor Ponta şi ministrul Externelor Bogdan Aurescu. 

infografie NATO îşi consolidează prezenţa în Europa de Est

La începutul lunii februarie, NATO a prezentat un plan pentru a spori capacitatea militară a membrilor NATO din Europa de Est, ca răspuns la criza din Ucraina. Acesta va fi cel mai amplu program de întărire a capacităţii colective de apărare a blocului de la încheierea Războiului Rece.

Una dintre principalele măsuri anunţate a fost înfiinţarea unui comandament pentru răspuns rapid în caz de agresiune, care va număra până la 5.000 de soldaţi. 

NATO se confruntă cu „schimbări fundamentale” ale mediului securităţii, a subliniat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei. „Facem asta ca răspuns la acţiunile agresive pe care le-am văzut din partea Rusiei, care violează legislaţia internaţională”, a adăugat acesta joi dimineaţă, înainte ca reuniunea de la Bruxelles să înceapă. 

Oficialii NATO au prezentat totodată şi planuri de înfiinţare a mici centre de comandă în Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România şi Bulgaria. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite