Ministrul de Interne, despre referendumul iniţiat de Iohannis: Sunt alte priorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizarea referendumului din 2012 a costat foarte mult, iar un nou referendum nu este o prioritate. Este opinia ministrului de Interne, Carmen Dan, care a declarat că referendumul „este o situaţie care trebuie analizată”.

„Referendumul din 2012 (pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu - n.r.) a costat foarte mult. Din punctul meu de vedere, sunt alte prioriăţi. Este o analiză pe care trebuie să o facă mai mulţi factori şi avem în momentul acesta, zic eu, prioritate să aplicăm măsurile pe care noi ni le-am asumat prin programul de guvernare, dar este o situaţie care trebuie analizată”, a declarat Carmen Dan, marţi dimineaţă, la Alexandria, întrebată despre referendumul solicitat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema graţierii şi a modificării codurilor penale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, marţi dimineaţă, procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

„Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice", a transmis marţi Administraţia Prezidenţială.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, preşedintele solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menţionată.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, organizarea unui referendum pe tema modificării legilor justiţiei, afirmând că există un larg interes pentru modificarea codurilor penale şi graţierii, iar poporul trebuie să se pronunţe asupra acestor teme.

„În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept“, a declarat Iohannis.

Graţiere şi modificări ale legislaţiei penale

Săptămâna trecută, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două proiecte de ordonanţă de urgenţă – unul referitor la graţierea pedepselor cu închisoarea de până la 5 ani inclusiv, iar altul care modifică anumite prevederi ale legislaţiei penale, cum ar fi infracţiunea de abuz în serviciu.
Cele două proiecte de acte normative au fost trimise spre consultare şi către CSM, Înalta Curte şi Parchetul General.

Ministerul Justiţiei vrea să dezincrimineze faptele de abuz în serviciu care provoacă o pagubă mai mică de 200.000 lei, iar pedeapsa pentru aceste fapte scade de la 7 ani la doar 3 ani, sau amendă. Foarte important, acţiunea penală în cazul abuzului în serviciu se pune în mişcare doar la plângerea părţii vătămate. Proiectul propune şi modificarea legislaţiei în privinţa denunţătorilor. Denunţul va fi valabil şi va putea fi probă într-un dosar penal doar dacă va fi făcut în termen de cel mult şase luni de la săvârşirea faptei.

La rândul lui, proiectul de graţiere prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite