Ministrul Apărării, despre cele 942 de camioane livrate de Iveco pentru Armată: Peste 600 se vor produce în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Apărării a făcut noi precizări privind contractul pentru achiziţionarea camioanelor militareFOTO: Adevărul
Ministrul Apărării a făcut noi precizări privind contractul pentru achiziţionarea camioanelor militareFOTO: Adevărul

Ministerul Apărării Naţionale a semnat recent un contract de peste 216 milioane de euro pentru 942 de camioane IVECO, primul contract subsecvent dintr-un acord mai larg ce prevede livrarea a peste 2.900 de camioane şi platforme militare. „Începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România”, spune ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, care vorbeşte de un offset de 80%.

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă afirmă, referindu-se la achiziţia de camioane militare IVECO, că, începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România, locul în care vor fi produse urmând să fie decis de furnizor împreună cu structura responsabilă din Ministerul Economiei, Oficiul de Compensare a Achiziţiilor de Tehnică Specială.

Ministrul a explicat, într-un interviu pentru Ora armatei, că achiziţia camioanelor IVECO a fost făcută în mai multe secvenţe. „Am avut o secvenţă, un contract subsecvent, ca să vorbim mai concret, în care am achiziţionat 173 de astfel de mijloace, ulterior, atunci când au fost create condiţiile tehnice să poată să fie derulată procedura şi încheierea un contract-cadru pentru achiziţia atât a autocamioanelor, cât şi a platformelor derivate necesare înzestrării Armatei României, s-a întâmplat şi astăzi vorbim despre un contract de aproximativ 2.900 de camioane, într-un prim acord de 942 de camioane”, a declarat Ciucă.

El a precizat că, „începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România”. „Unde anume - este decizia furnizorului împreună cu structura responsabilă din Ministerul Economiei, şi anume Oficiul de Compensare a Achiziţiilor de Tehnică Specială, şi aceasta urmează să se concretizeze într-o decizie, sperăm noi, cât mai curând posibil. Nu este vorba de speranţa noastră, ci este vorba de obligativitatea din contract pentru că, încă o dată, cel de-al 301-lea mijloc auto trebuie să fie integrat în România”, a adăugat ministrul Apărării, subliniind că această cifră este „cât se poate de corectă”, pentru că, în baza contractului de offset, 80% din valoarea contractului fără TVA trebuie să se întoarcă în economia naţională.

Ulterior, Nicolae Ciucă a declarat că există o decizie la nivelul Guvernului ca, indiferent de procedura de achiziţie, aceasta să aducă beneficii industriei româneşti. „Există o decizie la nivelul guvernului, sunt discuţii pe care le-am avut cu celelalte structuri care răspund de înzestrarea Armatei şi opţiunea este ca, indiferent ce procedură de achiziţie vom derula, aceasta să se concretizeze în offset cu beneficii pentru industria românească. Pentru că aici nu este vorba doar de achiziţie şi de operarea acestor echipamente noi, ci este vorba de tot ceea ce înseamnă durată de viaţă, partea de mentenanţă şi nevoia de operare pe o perioadă de timp de minim 20-30 de ani”, a explicat el. 

Iveco va livra în următorii patru ani 942 de camioane militare şi platforme de transport pe roţi în diverse configuraţii conform unui contract semnat în ultima zi a anului trecut. Contractul cu o valoare de peste 216 milioane de euro (fără TVA) este primul contract subsecvent dintr-un acord mai larg ce prevede livrarea a peste 2.900 de camioane şi platforme militare încheiat cu Iveco, conform hotnews.ro

„Camioanele IVECO au fost achiziţionate în mai multe secvenţe”, spune Ministrul Apărării Nicolae Ciucă, într-un interviu acordat pentru „Ora Armatei”.

„Am avut o secvenţă, un contract subsecvent, ca să vorbim mai concret, în care am achiziţionat 173 de astfel de mijloace, ulterior, atunci când au fost create condiţiile tehnice să poată să fie derulată procedura şi încheierea unui contract-cadru pentru achiziţia atât a autocamioanelor, cât şi a platformelor derivate necesare înzestrării Armatei României, s-a întâmplat şi astăzi vorbim despre un contract de aproximativ 2.900 de camioane, într-un prim acord de 942 de camioane”, explică Ciucă.

„Din elementele de angajament ale furnizorului pot să menţionez că, începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România. Unde anume - este decizia furnizorului împreună cu structura responsabilă din Ministerul Economiei, şi anume Oficiul de Compensare a Achiziţiilor de Tehnică Specială, şi aceasta urmează să se concretizeze într-o decizie, sperăm noi, cât mai curând posibil. Nu este vorba de speranţa noastră, ci este vorba de obligativitatea din contract pentru că, încă o dată, cel de-al 301-lea mijloc auto trebuie să fie integrat în România”, mai spune ministrul Apărării.

Ciucă mai precizează că „în baza contractului de offset, 80 la sută din valoarea contractului fără TVA trebuie să se întoarcă în economia naţională”.

Conform unui comunicat publicat in ianuarie de către Iveco Defence Vehicles, contractul subsecvent semnat cu MApN prevede patru tipologii de vehicule militare din gama Iveco High Mobility - 4x4, 6x6, 8x8 şi 8x8 Prime Mover - care la rândul lor vor fi împărţite în 16 variante diferite, cu o treime având cabină blindată. Compania mai aminteşte că Armata Română a mai achiziţionat 57 de camioane militare de la Iveco în 2015 şi alte 173 de camioane militare în 2017.

Contractul prezent este parte a unui acord cadru semnat cu Iveco în urma unei mega-licitaţii lansate de MApN în iulie 2018.  Conform caietului de sarcini, acordul prevede 2.902 de paltforme multifuncţionale (8X8, 6X6 şi 4X4), împărţite astfel:

  • Autocamion de transport capacitate mică ACMC - 254 bucăţi
  • Autofurgon frigorific AFF - 59 bucăţi
  • Autocamion de transport capacitate medie ACMD - 536 bucăţi
  • Autocamion de transport capacitate medie ACMD- MAC (şasiu camion tactic) - 499 bucăţi
  • Autocamion cu oblon ridicător AOR - 21 bucăţi
  • Autocamion transport container specializat ATCS - 284 bucăţi
  • Autocamion transport container specializat ATCS-MAC (şasiu camion tactic) - 34 bucăţi
  • Autocisternă CL de capacitate medie ACCL - 89 bucăţi
  • Autocisternă CL de capacitate medie ACCL-MAC (şasiu camion tactic) - 40 bucăţi
  • Autocisternă apă de capacitate medie ACAP - 102 bucăţi
  • Autocamion de transport capacitate mare ACMR - 503 bucăţi
  • Autocamion de transport capacitate mare ACMR-MAC (şasiu camion tactic) - 108 bucăţi
  • Ansamblu Autotractor cu şa – cap tractor ATS cu Semitrailer pentru transport echipament greu şi agabaritic STEG - 119 bucăţi
  • Autotractor cu şa – cap tractor ATS-MAC (şasiu camion tactic) - 13 bucăţi
  • Autotranscontainer ATC - 199 bucăţi
  • Vehicul cu troliu şi macara pentru recuperare şi evacuare VRE - 42 bucăţi 
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite