Ministerul Afacerilor Externe susţine eforturile comunităţii române din Statele Unite pentru includerea României în programul Visa Waiver

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanian-American Business Council, o organizaţie non-profit ce reprezintă interesele comunităţii române din Statele Unite, a cerut sprijinul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, după ce a lansat o campanie pentru a convinge Congresul SUA de a include România în programul Visa Waiver, ce ar elimina necesitatea vizelor pentru cetăţenii români ce doresc să călătorească în Statele Unite.

„Ministerul Afacerilor Externe acordă o importanţă deosebită includerii României, un partener strategic al SUA, în programul Visa Waiver, subiectul eliminării obligativităţii vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA ocupând un loc central pe agenda de discuţii cu reprezentanţii Adinistraţiei şi Congresului SUA, atât la nivel tehnic, cât şi politic.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a desfăşurat şi desfăşoară campanii de informare pentru a semnala importanţa respectării de către cetăţenii români a cerinţelor incluse în legislaţia americană şi a asigura astfel diminuarea ratei de refuz, care constituie unul dintre criteriile de accedere la acest Program.

După cum fără îndoială cunoaşteţi, Ambasada României la Washington se află în permanentă legătură cu factorii de decizie americani - la nivelul Administraţiei, Congresului şi de think-tank - precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româno-americane din Statele Unite, pentru identificarea modalităţilor optime pentru determinarea includerii României în Program.

Propunerea dumneavoastră, pe care o considerăm complementară eforturilor autorităţilor  române, reconfirmă încă o dată valoarea comunităţii româno-americane, comunitate integrată, cu iniţiativă şi capacitate de implicare în proiecte vizibile şi cu impact major pentru România.

Ministerul Afacerilor Externe susţine toate iniţiativele care pot conduce la concretizarea includerii României în programul Visa Waiver. În acest sens vă încurajăm să continuaţi deja excelenta colaborare pe care o aveţi cu oficiile diplomatice şi consulare ale României în SUA, în special cu Ambasada României la Washington. Apreciem că doar un efort coordonat poate conduce la atingerea acestui obiectiv comun”, se arată în scrisoarea semnată de ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, adresată preşedintelui Romanian American Business Council, Ştefan Minovici.

Cu toate că România a fost nominalizată de către departamentul de Stat al Statelor Unite drept  „un stat aliat impresionant”, ţara noastră nu se încadrează în cerinţele programului Visa Waiver din procentului ridicat de respingere a aplicaţiilor pentru viză. În plus, România are un procent de depăşire a termenului vizelor de 10,5%, de trei ori mai mult decât limita de 3% ce ne-ar califica pentru acest program.

Cetăţenii statelor ce fac parte din programul Visa Waiver nu au nevoie de vize pentru a vizita Statele Unite, pentru o perioadă de până la 90 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite