Mihail Vlasov, trimis în judecată pentru că ar fi cheltuit nejustificat 61 de milioane de lei din bugetele CCIR şi Romexpo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Vlasov, alături de fiica sa Ingrid şi alţi patru inculpaţi, foşti directori în cadrul Romexpo, au fost trimişi în judecată, joi, fiind acuzaţi de delapidare după ce ar fi cheltuit fără justificare 61 de milioane de lei din bugetele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Romexpo.

Mihail Vlasov, Ingrid Elena Vlasov, Marian Nedelcu (soţul lui Ingrid Vlasov), Rodica Luiza Grigorescu, fost secretar al CCIR, Mariana Rodica Suciu, fost director al Romexpo şi Nicolai Zdrobici au fost trimişi, joi, în judecată. Ei sunt acuzaţi de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit DNA, în perioada 2008-2014, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, abuzând de funcţia deţinută şi de influenţa sa, a întreprins demersuri pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi pentru persoane din anturajul sau, în detrimentul instituţiei pe care o reprezenta.

Astfel, Vlasov ar fi adus grave prejudicii atât Camerei de Comerţ şi Industrie a României cât şi SC Romexpo la care CCIR este acţionar majoritar. „După ce a preluat conducerea CCIR, inculpatul Vlasov Mihail a întreprins acţiuni astfel încât bani din bugetul instituţiei să ajungă la diverse entităţi/societăţi comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte şi convenţii”, arată DNA.

Vlasov şi-ar fi însuşit sume de bani din bugetul CCIR

Mihail Vlasov şi-a folosit autoritatea şi influenţa faţă de Cornelia Liliana Ştefănescu, şefă a Cancelariei CCIR, Rodica Luiza Grigorescu, secretar general al CCIR şi Mariana Rodica Suciu, în calitate de director general al Romexpo, pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însuşirea şi respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entităţi, susţin procurorii.

“Prin contractele semnate de acestea, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistenţă juridică cu Cabinetul Individual «Avocat Mihail M. Vlasov» au fost direcţionate sume de bani sau au fost puse la dispoziţie imobile din patrimoniul CCIR şi Romexpo la preţuri derizorii, în favoarea inculpatului Mihail Vlasov şi a unor membri de familie”, mai arată DNA.

Pe 7 octombrie 2016, Cornelia Liliana Ştefănescu a încheiat cu procurorii anticorupţie un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Vlasov şi-ar fi însuşit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, mai arată anchetatorii.

Astfel, acesta ar fi retras 47.599.382 de lei din "Fondul la dispoziţia biroului de conducere/Fond la dispoziţia preşedintelui”, prevăzut în bugetul CCIR, sumă ridicată în numerar, pe bază de dispoziţii de plată către casierie şi suma de 702.487 de lei, retrasă din contul bancar al CCIR, prin plăţi efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie.

Care a fost prejudiciul total cauzat CCIR

Prin aceste acţiuni, prejudiciul total cauzat bugetului CCIR este de 54.342.145 de lei, în timp ce prejudiciul total cauzat bugetului Romexpo SA este de 6.086.741 de lei.

În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsură asiguratorie a sechestrului asupra a cinci imobile ce au fost deţinute de către Mihail Vlasov şi înstrăinate către membri ai familiei sale în scopul eludării măsurilor asigurătorii.

De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatei Elena Ingrid Vlasov.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Mihail Vlasov a fost trimis în judecată în alte două dosare, în aprilie 2014 şi iunie 2015 sub acuzaţia de trafic de influenţă. În iunie 2015, el a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare cu executare după ce a cerut un milion de euro unui om de afaceri ca să-l ajute să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar.

Litigiul era judecat de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, condusă de una dintre fiicele lui Vlasov, Vanda. Vlasov a primit într-un restaurant 200.000 de euro şi a fost prins de procurorii DNA în flagrant.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite