Marian Vanghelie, acuzat de abuz în serviciu într-un nou dosar penal: „Cine nu este suspect este prost. Suspect este prenume naţional”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie
Marian Vanghelie

Marian Vanghelie, primarul suspendat al Sectorului 5, a fost joi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a i se aduce la cunoştinţă că este urmărit penal pentru abuz în serviciu într-un nou dosar de corupţie. El este acuzat că ar fi încheiat două contracte de salubrizare stradală, asta chiar dacă la Primărie exista deja o secţie specializată de salubritate stradală şi menajeră.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de DNA, Marian Vanghelie este urmărit penal pentru două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapte comise în perioada în care acesta era primar al Sectorului 5.

DNA arată că pe 14 mai 2008, Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 Bucureşti, a încheiat, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, două contracte de salubrizare stradală (ambele în valoare totală de 6.461.361,48 de lei ce priveau în total 147 de străzi) şi anexele respective la acestea. 

Cele două contracte ar fi fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiţionale, dacă presupusa situaţie de urgenţă invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat. 

Concret, procurorii precizează că, prevalându-se de o presupusă situaţie de urgenţă, la nivelul Primăriei Sectorului 5 s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secţie specializată de salubritate stradală şi menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăţi comerciale.

Potrivit legislaţiei achiziţiilor publice, în vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere, precizează DNA.

„În acest sens, au fost întocmite 3 note justificative (toate având acelaşi număr de înregistrare), documentaţia privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum şi invitaţiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunţ de participare. Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian”, arată DNA în comunicatul citat.

Procurorii precizează că expunerea motivelor din notele justificative nu ar fi avut nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgenţă dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curăţenia stradală, care funcţiona în acel moment şi care, de altminteri, a continuat să funcţioneze şi după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curăţenie stradală în Sectorul 5.

 „În acelaşi context, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispoziţiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate şi dispoziţia prin care s-a constituit comisia de evaluare şi negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunţ de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispoziţiilor legale (art.30 alin. 13 şi 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentaţia ce a stat la baza încheierii celor două contracte”, mai spun procurorii. 

Ca urmare a acestor acţiuni, Primăria Sectorului 5 a fost prejudiciată cu 2.000.194,41 de lei, sumă ce constituie totodată şi un folos necuvenit pentru cele două societăţi comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate.

UPDATE Marian Vanghelie a părăsit sediul DNA după mai bine de o oră, el declarând că este acuzat de abuz în serviciu într-un nou dosar penal.

UPDATE Surse judiciare au precizat că Marian Vanghelie a fost citat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că este suspect într-un nou dosar, pentru fapta de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, arată news.ro.

Marian Vanghelie a ajuns la sediul DNA în jurul orei 9.45, fiind însoţit de un avocat.

Întrebat dacă a fost citat de procurori în calitate de martor sau suspect într-un nou dosar, Marian Vanghelie a spus că, în România, „cine nu este suspect este prost” şi că „suspect este prenume naţional”.

Primarul suspendat al Sectorului 5 a adăugat că nu ştie despre ce dosar este vorba, dar că va da mai multe informaţii după ce va discuta cu procurorii.

În prezent, Marian Vanghelie este judecat într-un dosar în care procurorii anticorupţie îl acuză de nouă fapte de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte fapte de spălare de bani.

În acelaşi dosar mai sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.

Marian Vanghelie mai vreau un mandat la Primăria Sectorului 5

Cu toate că a fost trimis în judecată într-un dosar de corupţie, Marian Vanghelie şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 5,  în fruntea căreia s-a aflat timp de patru mandate. 

Vanghelie va candida din partea Partidului Dreptăţii Sociale (PDS), pe care l-a preluat de curând. Tot din partea PDS va candida şi Adrian Severin pentru Primăria Capitalei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite