Mai mulţi medici români au luptat cot la cot cu echipele medicale din Slovacia pentru salvarea pacienţilor cu forme grave de COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook DSU
Foto: Facebook DSU

Misiunea umanitară a echipei din România, care a venit în sprijinul cadrelor medicale din Slovacia în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, a luat sfârşit după 28 de zile, a informat, vineri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Potrivit DSU, delegaţia formată din 5 medici, 8 asistenţi şi 2 reprezentanţi ai IGSU, a desfăşurat o misiune umanitară, voluntară, în scopul sprijinirii cadrelor medicale în criza sanitară cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2. Misiunea lor acolo a luat sfârşit, după 28 zile de implicare masivă în acordarea asistenţei medicale adaptate pacienţilor aflaţi în stare gravă, intubaţi şi ventilaţi mecanic, în Secţiile de ATI.

Eforturile depuse de întreaga echipă plecată în misiune au fost considerabile, reuşind să îşi ducă la bun sfârşit misiunea implicării în salvarea de vieţi şi totodată de a fi alături de colegii lor, cadrele medicale din Slovacia, puternic impactate de creşterea cazurilor grave ale pacienţilor infectaţi cu noul Coronavirus.

Totodată, o parte din echipa medicală posedă şi experienţele umanitare anterioare, reamintind aici sprijinirea cadrelor medicale din Italia şi Republica Moldova, misiuni voluntare executate anul trecut.

„Ca un bilanţ al activităţii echipei medicale plecate în Slovacia, în urma administrării tratamentelor specifice categoriei vizate, dintr-un procent de 100% al pacienţilor aflaţi în grija şi supervizarea echipei medicale din România, rata de detubati şi trimişi pe secţie a fost de 58%, 28 % rămaşi în grija cadrelor medicale slovace, 14% mortalitate”, a explicat DSU.

În contextul susţinerii eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă – solicitare primită de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, de la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC) – Guvernul României a decis să sprijine Republica Slovacia prin trimiterea unei echipe medicale specializate în anestezie şi terapie intensivă. Acţiunea fiind finanţată de Uniunea Europeană, prin ESI (Instrumentul privind furnizarea sprijinului de urgenţă pe teritoriul Uniunii).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite