MAI: În două săptămâni de campanie electorală s-au înregistrat de patru ori mai puţine incidente decât în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 60% din amenzile date de poliţişti au fost pentru afişaj electoral FOTO Adevărul
Peste 60% din amenzile date de poliţişti au fost pentru afişaj electoral FOTO Adevărul

Până la jumătatea perioadei de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, au fost înregistrate mai puţine incidente decât în perioada similară a campaniei din urmă cu cinci ani, potrivit ministrului de Interne, Gabriel Oprea.

Potrivit ministrului, dacă la jumătatea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din urmă cu cinci ani au fost înregistrate, la nivel naţional, 429 de incidente, anul acesta, în două săptămâni, au fost sesizate 99. Cele mai multe sesizări privind incidente din această toamnă au fost ale Poliţiei, făcute din oficiu, în timp ce, în urmă cu cinci ani, majoritatea veneau din partea partidelor politice.

Ministrul Gabriel Oprea a mai precizat că în primele două săptămâni de campanie au fost date 44 de amenzi, în valoare de 29.700 de lei. Majoritatea incidentelor, peste 60%, s-au referit la afişajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdărirea afişelor sau postarea acestora în alte locuri decât cele autorizate, fără acordul scris al proprietarilor, a adăugat demnitarul.

În ceea ce priveşte faptele cu caracter penal, au fost semnalate 25 de infracţiuni, de trei ori mai puţine faţă de campania din 2009, când au fost înregistrate 77, a mai precizat Oprea.

„În urma investigaţiilor efectuate până în prezent, 10 persoane sunt cercetate, fără să fi fost necesară reţinerea sau arestarea acestora. (...) Principala concluzie privind modul în care a decurs campania electorală până în prezent este aceea că nu au existat evenimente violente sau care să fi tulburat grav ordinea publică", a completat ministrul Afacerilor Interne.

În campania electorală s-au desfăşurat, până în prezent, 282 de manifestări electorale, în 207 localităţi din 33 de judeţe şi din Bucureşti. Toate aceste manifestări s-au derulat fără evenimente care să pună în pericol exercitarea democratică a dreptului la liberă exprimare a opiniilor sau care să necesite intervenţia forţelor de ordine, a precizat Oprea.

La nivel naţional, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a mobilizat peste 30.000 de angajaţi, pentru respectarea legii pe durata campaniei electorale. Dispozitivul de ordine publică este alcătuit din 17.000 de poliţişti, aproximativ 10.000 de jandarmi şi peste 3.800 de poliţişti de frontieră.

Potrivit lui Oprea, numărul forţelor va creşte până la 50.000 de angajaţi ai MAI în ziua votului ), sau ori de câte ori situaţia operativă va impune o mobilizare suplimentară.

Zece judeţe au primit buletinele de vot, până în 27 octombrie vor fi predate tuturor prefecturilor

Ministrul Oprea a precizat că în cursul zilei de luni au primit buletinele de vot şi tabelele electorale prefecturile judeţelor Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Iaşi, Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Suceava.

Oprea a mai spus că, până la sfârşitul săptămânii, materialele pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie vor ajunge în aproape toată ţara.

Prefecturile din Bucureşti şi Ilfov vor fi ultimele care vor prelua materialele necesare votării, pe 27 octombrie urmând să le fie predate aproximativ 2,3 milioane de buletine de vot.

Ministrul Afacerilor Interne le-a solicitat prefecţilor ca, în perioada următoare, să asigure toate condiţiile necesare pentru funcţionarea celor 18.550 de secţii de votare care vor fi deschise la nivel naţional.

Pentru alegerile prezidenţiale, care vor avea loc în 18.550 de secţii de votare din ţară şi 294 în străinătate, au fost tipărite 20.745.068 de buletine de vot şi au fost pregătite 94.220 de ştampile cu menţiunea „Votat”.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul acesta va avea loc la 2 noiembrie, iar turul al doilea se va desfăşura pe 16 noiembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite