Magistrat TV. Războiul din Justiţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O majoritate absolută în Parlament cere o majoritate absolută peste tot, inclusiv în justiţie. Apoi va fi linişte...

Citesc în ziare şi aud la televizor că judecătorii sunt anti-Băsescu, iar procurorii sunt pro-Băsescu. Nu cred... Aşa o fi?

Mă uit la magistraţii grei din Tribunale, Curţi de Apel sau Judecătorii care, de o săptămână, apar la televizor mai des decât Monica Tatoiu şi Hanibal Dumitraşcu la un loc. Fac declaraţii războinice, îşi denigrează colegii, spun că aşa nu se mai poate, vorbesc de corupţie şi parti-prix-uri politice în tagma lor de ţi se face pielea de găină. Mă aştept zilele viitoare să văd o mulţime de oameni îmbrăcaţi în robe protestând în faţa Ministerului Justiţiei. După ce am văzut poliţişti aruncând cu chipiurile în Palatului Cotroceni, totul este posibil.

Nu înţeleg prea desluşit motivele invocate de magistraţii-TV pentru revocarea CSM-iştilor. „Lipsa de transparenţă în numirea procurorului general şi a celui de la DNA“, spune Ministerul Justiţiei, în timp ce asociaţiile de magistraţi îi ţin isonul.

Pe de altă parte, de aceeaşi lipsă de transparenţă este acuzat şi Ministerul Public în legătură cu aceleaşi numiri. Păstrarea caracterului confidenţial al punctajului şi al fişelor de evaluare individuale ale candidaţilor, chiar şi după ce Secretarul General al Comisiei a cerut în mod expres acest lucru, poate fi considerată opacitate, nu-i aşa? O fi doamna ministru Mona Pivniceru opacă? Eu nu cred...

Cert este că judecătorii din ţară vor revocarea membrilor CSM pe motiv de Hăineală. Procurorul Oana Andreea Hăineală nu este pe placul doamnei ministru, nici al judecătorilor, nici al politicienilor. Cică ar fi o doamnă de fier, dintr-o bucată, bate cu pumnul în masă când vrea ceva... nu e bună de şef la CSM. Iar cei care au votat-o ( alde Danileţ&Co) trebuie să plătească! 

În sfârşit, de la magistraţii-TV nu am înţeles mare lucru, însă de la judecătorii şi procurorii cu care am vorbit, am înţeles. Sunt şi ei oameni. Au salarii, case, maşini, rate la bănci şi trăiesc într-o comunitate. Luptă pentru a accede într-o funcţie care să le confere putere şi bani şi sunt frustraţi. Da, eu cred că există o presiune mare a politicului asupra judecătorilor, la fel cum există şi procurori corupţi. Dar există şi o încărcătură prea mare pe instanţe şi multă frustrare. Judecătoraşul care îşi vede de treaba lui la Cornetu sau la Bârlad se simte revoltat şi umilit de circul de la Magistrat TV. 

Se simte frustrat când ştie că fostul lui coleg de facultate are trei vile, două maşini şi îşi dă cu părerea la televizor dintr-un fotoliu de membru în CSM. Şi atunci, dacă şeful îl convoacă în adunare generală şi îi spune cum să voteze... pune ştampila cu patos. De ce? O majoritate absolută în Parlament cere o majoritate absolută peste tot, inclusiv în justiţie. Apoi va fi linişte...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite