MAE român regretă demersurile pentru formarea armatei kosovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ministerul Afacerilor Externe regretă demersurile privind iniţierea procesului de tranziţie a Forţei de Securitate din Kosovo, în pofida mesajelor transmise de NATO si UE. „Astfel de demersuri au efecte negative asupra situaţiei din regiunea Balcanilor de Vest si a parcursului euro-atlantic al acesteia”, afirmă MAE român.

România subliniază rolul KFOR în menţinerea unui mediu sigur si stabil în Kosovo.

”Toate eforturile trebuie concentrate asupra continuării dialogului Belgrad - Pristina si a implementării celor convenite în acest cadru, cu evitarea declaraţiilor si iniţiativelor care riscă să sporească tensiunile la nivel regional”, subliniază Ministerul de Externe, într-un comunicat.

NATO a denunţat vineri decizia Kosovo de a-şi transforma forţele de securitate în armată şi va ”reexamina nivelul angajamentului NATO” în ţară, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Parlamentul kosovar a adoptat vineri o lege care transformă forţele kosovare de securitate într-o armată, iar această decizie provoacă furia minorităţii sârbe kosovare şi a Belgradului.

Alianţa Nord-Atlantică este cea care conduce din iunie 1999 o operaţiune de susţinere a păcii în Kosovo, printr-o forţă internaţională, KFOR, ale cărei efective sunt, în prezent, de 4.651 de militari, potrivit unor date NATO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite