Liviu Dragnea, părăsit de complici în Dosarul „Referendumul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătit să înfrunte procurorii DNA la Curtea Supremă, unde se judecă apelurile din Dosarul Referendumului, liderul PSD Liviu Dragnea s-a trezit singur în faţa instanţei. Asta pentru că mulţi dintre cei care au contestat sentinţa iniţială au renunţat la acţiuni, temându-se să nu primească pedepse mai mari decât cele primite la fond.

Liviu Dragnea a avut parte de o surpriză neplăcută ieri la Curtea Supremă, unde Completul de cinci judecători a luat în discuţie apelul în dosarul în care liderul PSD şi alţi peste 70 de inculpaţi au fost condamnaţi pentru fraude la referendumul din 2012 organizat în vederea demiterii preşedintelui de la acea vreme, Traian Băsescu.

Prezent pentru a da o declaraţie în completarea celor făcute în procesul pe fond, în urma căruia a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, Dragnea a constatat că o parte dintre cei care au participat la campania pentru referendum au „dezertat“. Concret, nu mai puţin de cinci inculpaţi condamnaţi în primă instanţă s-au răzgândit şi au renunţat la apel, temându-se să nu primească pedepse chiar mai mari decât cele primite pe 15 mai. 

Cu toate acestea, riscurile rămân intacte pentru „dezertori“: şi procurorii au făcut apel, cerând pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii.

A dat vina pe subalterni

Astfel, ieri, Liviu Dragnea şi-a susţinut nevinovăţia în faţa judecătorilor. „Îmi menţin declaraţiile date în această cauză şi în care am făcut precizări la aspecte care sunt relevante. Precizez că nu mă fac vinovat de acuzaţiile care mi-au fost aduse în prezenta cauză de către Parchet, nu recunosc faptele reţinute în sarcina mea“, a declarat liderul PSD.

Dragnea a pasat întreaga responsabilitate a faptelor de care este acuzat pe oamenii din stafful său. 

El a încercat să-i convingă pe judecători că „tinerii voluntari“ care erau în sediul partidului în ziua referendumului ar fi cei ce au trimis sms-urile prin care oamenii erau îndemnaţi să iasă la vot. În acelaşi timp, Dragnea s-a arătat sceptic că cineva  va mai recunoaşte vreodată acest lucru.

„În ziua referendumului, în sediul PSD central erau zeci de tineri voluntari, aduşi sau proveniţi din toate cele trei partide. Atunci formau o alianţă politică denumită USL. Fac precizarea pentru a explica faptul că, în zi de scrutin, sediile de partide sunt străbătute de foarte multă lume. O parte dintre aceşti tineri era grupată la etajul întâi, fiind coordonată de oameni din stafful de campanie. Părerea mea e că acei tineri au compus şi trimis acele sms-uri, despre care, repet, că nu am avut cunoştinţă“, a afirmat Liviu Dragnea.

Voluntari „cu tot felul de idei“

Pentru organizarea tombolei menite să-i scoată pe oameni la vot, de vină ar fi tot voluntarii, care „veneau cu tot felul de idei“. „A doua zi de la emiterea adresei pentru organizarea tombolei, după ce am constatat că apare această adresă, sigur că am întrebat cine a făcut-o şi cine a trimis-o, eu nefiind în sediu în ziua expedierii. La acea discuţie erau mai mulţi

membri din staff, iar concluzia trasă din răspunsurile neclare ale acestei echipe a fost că tineri voluntari ce au lucrat la toată această campanie şi ce veneau cu tot felul de idei ar fi conceput-o şi trimis-o“.

Termenul următor: 14 decembrie

La finalul termenului de ieri, atât procurorii DNA, cât şi Liviu Dragnea au solicitat instanţei admiterea mai multor probe. Acuzarea a cerut audierea mai multor membri ai unor secţii de votare şi persoane care nu au votat la referendumul pentru demiterea preşedintelui, dar figurează că s-ar fi prezentat la urne.

Înainte de a fixa termenul următor al procesului la data de 14 decembrie, judecătoarea Livia Stanciu a anunţat că se admit în totalitate probele solicitate de DNA şi de Liviu Dragnea, ca fiind relevante cauzei. Instanţa Supremă a admis şi alte solicitări de probe – audieri de martori, depunerea de diferite înscrisuri.

De asemenea, martorii au termen până pe 7 decembrie pentru a depune adrese, în vederea audierii lor, la un termen ce va avea loc în ianuarie 2016.

Condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data organizării referendumului din 2012, a fost condamnat, pe 15 mai, de Instanţa Supremă, la un an de închisoare cu suspendare, pentru fraudarea scrutinului. 

Prin aceeaşi sentinţă, alţi inculpaţi din dosarul au primit pedepse de închisoare cu suspendare sau au fost achitaţi. Decizia a fost contestată de procurorii DNA, dar şi de unii dintre inculpaţi. 

Procurorii DNA au arătat în apel că pedeapsa primită de Liviu Dragnea este prea mică raportat la gravitatea faptelor sale, acesta acţionând ca şi cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi „extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni“ sau „cu forţa“. ;

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite