„Le Monde“: Autorităţile de la Bruxelles presează România să rezolve problema gropilor de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are cele mai slabe rezultate din UE în ce priveşte gestionarea deşeurilor FOTO news.buschsystems.com
România are cele mai slabe rezultate din UE în ce priveşte gestionarea deşeurilor FOTO news.buschsystems.com

După căderea comunismului, România a cunoscut o haotică tranziţie care a împiedicat ţara să pună la punct o strategie pentru gestionarea deşeurilor.

Potrivit cotidianului francez „Le Monde“, România are cele mai slabe rezultate din Uniunea Europeană în ce priveşte gestionarea deşeurilor. Conform unor statistici publicate în martie, România nu recicla, în 2011, decât 1% din deşeurile sale menajere, restul ajungând în gropile de gunoi.

De asemenea, publicaţia franceză menţionează obiectivul fixat de UE tuturor statelor membre: reciclarea deşeurilor menajere, în proporţie de 50%, până în 2020.

Recent, România a participat la un seminar menit să ajute ţările mai puţin performante în materie de gestionare a deşeurilor pentru a-şi optimiza politicile.

În cadrul unei înţelegeri cu Uniunea Europeană, Bucureştiul fixa drept limită data de 16 iulie 2009 pentru închiderea a 78 de gropi de gunoi aflate în apropierea unor oraşe importante şi a 7.068 de mici gropi de gunoi improvizate în sate.

Doar 19 gropi de gunoi au fost închise în zonele urbane, iar 59 continuă să funcţioneze în mod ilegal“, arăta ministrul Mediului de la acea vreme, Nicolae Nemirschi. „În mediul rural, doar 1.034 de gropi de gunoi au fost închise, în timp ce 5.764 continuă să funcţioneze în ilegalitate“, adăuga el.

Potrivit cotidianului francez, autorităţile de la Bruxelles au somat ţara noastră să se alinieze cerinţelor europene. România urmează să beneficieze, în cadrul bugetului multianual 2014-2020, de o finanţare europeană de 1,3 miliarde de euro pentru finalizarea proiectelor de gestionare a deşeurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite