Kovesi îi răspunde lui Băsescu: „Nu noi am inventat denunţul, există în legislaţie din anul 1968“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi a declarat că procurorii DNA respectă legea, atât în privinţa arestului, cât şi a folosirii denunţurilor  FOTO Eduard Enea
Laura Codruţa Kovesi a declarat că procurorii DNA respectă legea, atât în privinţa arestului, cât şi a folosirii denunţurilor  FOTO Eduard Enea

Instituţia denunţătorului există în legislaţie încă din 1968, a declarat Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ea adăugând că niciodată denunţul nu este folosit de către procurori de unul singur, ci împreună cu alte probe, precum declaraţii de martori, extrase de cont, transferuri bancare sau interceptări.

Ea a precizat că nu comentează declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu, dar că instituţia denunţătorului există de mulţi ani în lege, acelaşi lucru întâmplându-se şi în privinţa arestului preventiv.

„Nici măcar când cineva îşi recunoaşte vina nu se poate (folosi denunţul - n.r.); dacă nu este coroborat cu alte probe, dosarul este clasat“, a afirmat ea, la Digi 24.

Ea mai spus că „nu există o regină a probelor“. Întrebată despre înregistrări şi interceptări, ea a completat că există două tipuri: cele ambientale – care sunt făcute de către DNA cu reportofoane sau tehnică şi interceptările SRI, eventual bazate pe mandate de siguranţă naţională.

Întrebată despre criticile asupra instituţiei privind „zăngănitul de cătuşe“, Kovesi a spus că „nu în 2015 au fost inventate cătuşele“ şi că oameni încătuşaţi apar atât în faţa instanţelor sau la Înalta Curte, cât şi la Parchet sau la DIICOT, dar că în spaţiul public se discută doar de către folosirea lor de către DNA.

Kovesi a mai spus că „nu DNA arestează“, ci propune arestul, iar judecătorii decid.

Ea a mai spus că toţi martorii şi inculpaţii vin la DNA pe intrarea principală şi că nu poate impune presei să se filmeze în faţa instituţiei sau să discute dosarele la televizor.

În privinţa scurgerii de informaţii din dosare în presă, ea a pus acest lucru pe faptul că noul Cod de Procedură Penală obligă procurorii să dea celor anchetaţi copii ale dosarelor, iar, de multe ori, există mai multe părţi antagonice în dosare, astfel că acestea pot face publice date din dosare, DNA neavând control asupra lor.

În privinţa executării bunurilor pentru cei condamnaţi deja pentru fapte de corupţie, şefa DNA a criticat Fiscul. Ea a declarat că există persoane care se trezesc cu conturile blocate că nu şi-au plătit impozitele, dar că printre cei condamnaţi există unii care „se plimbă cu maşina de lux sau stau în vilă“.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat, pe Facebook şi la postul B1 TV, activitatea DNA.

„Eu cred în JUSTIŢIE. Nu cred în justiţia care se face prin zdrobirea cu anticipaţie a inculpatului. Ce vedem mult prea frecvent: - inculpaţi scoşi în cătuşe, cu presa anunţată din vreme; - inculpaţi sub presiunea publică şi nepublică a celor mai puternice instituţii ale statului (procurori, SRI, poliţie, Curte de Conturi etc.); - inculpaţi condamnaţi de televiziuni înainte de a fi judecaţi în baza denunţurilor şi a delaţiunilor din dosare date «pe surse» chiar de procurori; - inculpaţi încarceraţi înainte de a fi judecaţi pentru a-i zdrobi psihic şi pentru a le diminua şansele la apărare; - inculpatul nu are voie să se apere public, chiar în condiţiile în care procurorii dau ei înşişi la presă date trunchiate din dosar; - acte de acuzare în care probele în favoarea inculpatului sunt înlocuite cu consideraţii, adesea politice, şi cu justificări legate de opinia publică pe care tot unii procurori o «montează» prin documente selectiv «scăpate» din dosar către presă; - avocaţi care sunt persiflaţi, atenţionaţi şi, «la nevoie», reţinuţi dacă îndrăznesc să-şi apere clienţii. Sunt doar câteva elemente ale modului de a face justiţie în ultimele şase luni de către unii procurori“, a scris, marţi, pe Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite