Judecător de Cameră Preliminară: Procesul fostului şef al Fiscului, Sorin Blejnar, acuzat de o şpagă de 13 milioane de lei, poate începe
0Tribunalul Bucureşti a decis că procesul în care fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, acuzat de trafic de influenţă, poate începe. Decizia a fost luată în Camera Preliminară, unde sunt analizate regularitatea rechizitoriului şi probele procurorilor. Blejnar poate contesta această sentinţă.
„Termen pentru judecata în fond a cauzei urmează a fi stabilit după rămânerea definitivă a prezentei. Cu drept de contestaţie pentru Ministerul Public şi pentru inculpat, în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii”, se arată în minuta de astăzi a Tribunalului Bucureşti.
Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de către DNA, în dosarul în care a fost arestat preventiv şi este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea unei firme pentru ca aceasta să câştige contracte cu ANAF, Blejnar fiind suspectat că a primit 20% din valoarea acestora, respectiv aproape 13 milioane de lei. Fostul şef al Fiscului a negat acuzaţiile DNA şi susţine că este nevinovat.
Comisionul de 20%
Procurorii DNA arată că promisiunea fostului şef al Fiscului s-ar fi materializat în obţinerea de către Romsys a contractelor dorite, în valoare de aproape 60 de milioane de lei, în urma subcontractării de la câştigătorii procedurilor de licitaţie publică.Totul s-ar fi făcut aşa cum ar fi indicat chiar Blejnar: ,,să folosim alte companii ca şi paravan, adică să nu participe direct Romsys la acele proceduri de achiziţie publică pentru a nu da de bănuit”. Blejnar ar fi primit banii, împreună cu Dan Stroe, comisionul de 20% promis/pretins şi acceptat, prin intermediul unei firme controlate în fapt de ei.
Dan Stroe, fost director al Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), urmărit penal alături de Sorin Blejnar în dosarul de trafic de influenţă instrumentat de DNA Ploieşti, a recunoscut faptele de care este acuzat şi a propus anchetatorilor un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
„Am avut o discuţie generală despre această problemă eu cu Sorin Blejnar la puţin timp după angajarea mea ca director în cadrul ANAF, spunându-mi că trebuie să strângem nişte bani pentru partid şi pentru noi doi; cred că acesta se referea la formaţiunea politică aflată la guvernare în acea perioadă. Bănuiesc că atunci când eşti într-o funcţie ca cea pe care a avut-o Sorin Blejnar la momentul respectiv trebuie să dai nişte bani la partidul aflat la guvernare ca să te menţină în ea”, a declarat Dan Stroe, la DNA.
Filiera şpăgilor
Dan Stroe a povestit cum au fost plimbaţi banii. Potrivit DNA, banii pentru şpagă daţi de Berdilă ar fi fost scoşi din Romsys cu ajutorul mai multor firme. Aceste societăţi aveau asociaţi, de regulă, cetăţeni arabi, în anumite cazuri aceştia fiind cooptaţi în firmă după data redirecţionării sau retragerii sumelor de bani în cauză. Totul s-ar fi întâmplat în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012.
„Eu i-am spus atunci lui Sorin Blejnar că am înţeles care e ideea şi că o să văd ce o să fac. Eu ar fi trebuit să vorbesc cu reprezentanţii firmelor pe care mi le trimitea acesta în aşa fel încât să câştige licitaţiile şi să mă ocup de scosul banilor adică al procentului de 20%. Ulterior m-am gândit cum să procedez şi anume să apelez la nişte prieteni care aveau unele firme şi care au fost de acord să încheie cu societăţilor câştigătoare ale contractelor de achiziţie publică alte contracte ce nu aveau nicio legătură cu realitatea (reprezentând operaţiuni comerciale fictive) pentru ca, prin intermediul lor, să poată fi colectate sumele de bani (procentul de 20%)”, a continuat declaraţia fostul şef al Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Foloseau firme fantomă
Potrivit unor surse judiciare, primul pas a fost transferarea banilor din Romsys, către Inavi Deep SRL Bucureşti - care ar fi fost controlată de Stroe. Banii au fost daţi în baza unor contracte fictive de prestări servicii informatice încheiate între cele două firme. Potrivit DNA, Inavi Deep este societate cu un comportament fiscal inadecvat, caracteristic firmelor de tip „fantomă”. Inavi a fost înfiinţată în iunie 2011, de doi cetăţeni români, iar în iunie 2012 a fost cedată către doi tunisieni.
Din Inavi, banii au fost trasnferaţi printr-un lanţ de societăţi comerciale tip fantomă: Colmenar Invest (înfiinţară în 2011, în februarie 2012 cesionată către doi tunisieni), Monolok Serv (înfiinţată de un cetăţean irakian în 2009, transferată iniţiţial către un apatrid, iar în octombrie 2011 a fost cesionată către trei persoane: un apatrid, un egiptean şi un olandez cu origini arabe ), Red Albatros (înfiinţată în iunie 2011, cesionată către doi tunisieni în mai 2012), Lascom Viva (înfiinţată în iunie 2011, cesionată către doi tunisieni în mai 2012) şi Ductil Rom (înfiinţată în 2005, cesionată către un tunisian în februarie 2012).
5% din şpagă şi-ar fi oprit Stroe
În spatele acestor firme s-ar fi aflat apropiaţi ai lui Stroe, iar banii cash ajungeau în final la directorul ANAF. 5% şi-ar fi oprit Stroe, iar 15% ar fi ajuns la Blejnar.
,,Urmare înţelegerii cu Sorin Blejnar o parte din aceşti bani – reprezentând cam 5% din valoarea comisionului de 20% – au rămas la mine, iar cealaltă parte i-am înmânat-o lui Sorin Blejnar. Această sumă a fost înmânată la mine la birou în nişte cutii de carton de hârtie de xerox”,a mai povestit Stroe.
„I-am văzut pe cei doi împreună”
Un martor cu identitate protejată a confimat aceste declaraţii la DNA.
„Am fost prezentă la o parte din aceste remiteri care au avut loc în biroul lui Stroe Dan şi am văzut cum acesta îi înmâna lui Sorin Blejnar sume mari de bani introduse în cutii de carton dintre cele în care se ambalează hârtia de copiator format A4. De asemenea i-am văzut pe cei doi împreună şi coborând din clădire cu acele cutii, de fiecare dată câte una, pe care le transporta Stroe Dan pentru Blejnar Sorin şi le introducea în portbagajul maşinii celui din urmă”, a punctat martorul sub acoperire.