Jandarmii vor fi trimişi la şcoala de veterinari să înveţe să mânuiască armele cu tranchilizante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmii desemnaţi cu tranchilizarea animalelor sălbatice care coboară în oraşe şi devin un pericol pentru oameni, vor fi trimişi la studii veterinare, potrivit unui proiect de lege, analizat, marţi, de senatori. În plus Ministerul de Interne va trebuie să angajeze medici veterinari, care să-i coordoneze pe jandarmii respectivi.

Concret, proiectul prevede că jandarmii vor avea în dotare arme cu tranchilizant şi gloanţe de cauciuc, dar şi dispozitive cu ultrasunete, pentru situaţiile în care vor fi nevoiţi să riposteze faţă de atacurile animalelor periculoase.

Iniţiatorii precizează în expunerea de motive că la numărul de urgenţă 112 au fost semnalate multe cazuri de animale domestice şi sălbatice cu comportament agresiv sau periculos, pentru viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, iar jandarmii, deşi se deplasează la faţa locului, nu au la dispoziţie mijloace tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective.
Mai sunt însă şi alte situaţii în care jandarmii ar avea nevoie de armele neletale, potrivit iniţiatorilor proiectului.

„Din practica misiunilor executate de jandarmi, în special a celor din cadrul structurilor montane a căror activitate se desfăşoară în zone greu accesibile şi întinse în care îşi au habitatul animale sălbatice, a rezultat faptul că jandarmii montani au fost nevoiţi să intre în contact cu animale sălbatice care, de cele mai multe ori, au avut un comportament imprevizibil, uneori chiar agresiv“, se arată în expunerea de motive.

Deputaţii complică lucrurile

Proiectul a trecut, mai întâi, prin filtrul Camerei Deputaţilor, după care a fost trimis la Senat, care este for decizional în acest caz. 

Deputaţii – care au adoptat proiectul de lege cu 261 de voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 2 abţineri - au complicat puţin lucrurile şi au adoptat câteva amendamente necesare, care, în schimb, vor da bătăi de cap jandarmilor. Astfel, militarii care vor folosi aceste arme împotriva animalelor trebuie musai să aibă studii veterinare. Prin urmare, Jandarmeria trebuie să se ocupe de şcolarizarea lor. În plus, Ministerul de Interne va fi obligat să introducă în schema de personal şi medici veterinari, care vor avea grijă de „muniţie“, dar şi vor superviza operaţiunile jandarmilor.

„Armele cu tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei cu studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar. Deţinerea şi gestionarea produselor medicinale veterinare sunt în responsabilitatea medicilor veterinari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne“, este modificarea adusă de deputaţi proiectului.

Atribuţii suprapuse

Apărătorii drepturilor animalelor nu văd cu ochi buni această iniţiativă. Marius Marinescu, preşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, spune că atribuţiile căpătate de jandarmi s-ar suprapune peste cele ale Poliţiei Animalelor. În plus, afirmă acesta, pentru intervenţiile în cazul animalelor sălbatice este nevoie de personal specializat.

„Ce treabă are Jandarmeria cu animalele? Jandarmeria trebuie să se ocupe de ordinea publică. Există Poliţia Animalelor, în cadrul Autorităţii Sanitar Veterinare, care ar trebui să funcţioneze ca un SMURD. Este nevoie de asistenţă specializată, de medici veterinari. Nu poate oricine să se apuce să tranchilizeze un animal. Nu vorbim doar de tranchilizarea unui animal, vorbim de salvarea lui“, a explicat Marius Marinescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite